REKLAMI GEÇ

ÇARPA çılgınlığı

ÇARPA çılgınlığı

Denizli’de son zamanların en çok konuşulan semt pazarı. Ancak sebze meyvesi ile değil, sattığı birbirinden ucuz kıyafetler, ev tekstili, ayakkabı ve züccaciye ürünleriyle… Sizler için Banu Bunu Beğendi Sayfası’ndaki ilk durağım Çarşamba Pazarı, nam-ı diğer ÇARPA. Her hafta on binlerce kadının kıyafet için akın ettiği ÇARPA, dev AVM’lere kafa tutuyor. Tezgahtan tezgahtarlara, müşteriden fiyatlara tüm renkleriyle işte ÇARPA…

/ DENİZLİHABER / 18 Nisan 2013 Perşembe, 11:35

BANU BUNU BEĞENDİ
İnsanlar artık ekonomik sıkıntılar gereği ucuz ve kaliteli ürün peşinde. Bu olanağı bize sağlayan semt pazarları… Semt pazarları kesinlikle Türk halkının vazgeçemeyeceği bir kültür. Taze sebze meyve, bol çeşit, uygun fiyatlar, samimi hizmet… Denizli’nin birçok kişi tarafından bilinen Çarşamba Pazarı ucuzluk ve kalitede kesin çözümler sunuyor. Her yaş grubundan, her sosyal sınıftan insanımızın alışveriş yaptığı ÇARPA’yı sizler için dolaştım.

carpa-7-ic

Geçtiğimiz Çarşamba sizler için ÇARPA’da (Çarşamba Pazarı) keyifli bir geziye çıktım. Bilmediklerimiz görmediklerimiz, öğrenmek istediklerimiz konusunda ufak bir araştırma yaptım. Bu ucuz mallar nereden geliyor, kimler buradan alışveriş yapıyor, fiyatlar ne kadar?

carpa-3-ic

Pazarda aradığınız her şeyi bulmak mümkün. Çalışmıyor olsak da aile bütçemize katkı sağlamak için çaba harcayan biz kadınların kesinlikle uğraması gereken bir yer. Kendimiz için, eşimiz ve çocuklarımız için kıyafetler, ev tekstili, ayakkabı, el emeği göz nuru işler, mutfakta işinize yarayacak tüm züccaciye ürünleri. Fiyatlarını sorarsanız, mutlaka bütçenize uygun bir şeyler bulacaksınız. Tabi kalitesi tartışılmaz. Şöyle bir örnek vereyim. Mağazalarda satılan marka ürünlerin ihraç fazlası kısmı. Kalite farkı yok. Aynı ürün.

carpa-6-ic
İHRAÇ FAZLASI NEDİR?
Bir tekstilci tanıdığımdan öğrendim; ihraç fazlası ürünler bizim bildiğimiz defolu ürünlerden farklı olarak gözle görülemeyecek dikiş sayısı ve aralıkları ile ilgili teknik bir konu. Konuştuğum pazarcılar da doğruluyor bunu. Ürünü toptan alıp ucuza mal ediyorlar ve halka ucuz mal satabiliyorlar.
BU TEZGAHLARDA EN PAHALISI 10 LİRA
Mehmet Akça 8 yıldır bu işi yapıyor ve 0-35 yaş arası bir kitleye hitap ettiklerini söylüyor. Çocuk tekstili bu tezgahta çok başarılı. Fiyatları 2,5-10 TL arasında değişen çok sayıda çeşit var. Kalitesi konusunda ben kefil olabilirim. Çünkü kızım için buradan alışveriş yapıyorum. Ancak satın aldığınız ürünleri inceleyerek almayı ihmal etmeyin.
Cihan Abi 21 yıldır bu işi yapıyor ve “bu pazara bu tezgahları kardeşim ile birlikte taşıdık” diyor. Cihan Abi İzmirli. Ben de bir süre İzmir’de yaşadığım için biliyorum, BOSPA (Bostanlı Pazarı) İzmir’de bir markadır. Yine aynı şekilde Bornova’da Özkanlar Pazarı. Özellikle mevsim geçişlerinde kadınlar buralardan karşılarlar ihtiyaçlarını. Herkes bilir İzmirli kızlar güzel ve bakımlıdırlar. Kim bilir belki de bunu ekonomik ve kaliteli sosyete pazarlarına borçludurlar. Cihan Abi’nin tezgahında hitap edilen yaş ortalaması daha yüksek. 14-80 yaş arası bütün bayanlar için yine 5-10 TL arasında değişen fiyatlarla hizmet veriyorlar.
carpa-5-ic
Alışveriş yapan kadınların buluştuğu ortak nokta kaliteli ve ucuz mal alıyor olmaları. Konuştuğum birkaç kişi arkadaşlarının ya da tanıdıklarının önerisi üzerine merak edip gelmişler ve bundan sonra sık sık uğrayacaklar. Bence birkaç alışverişten sonra ÇARPA bağımlılık yapıyor. Bir de çevrenizdekiler “Gömleğin çok şık. Nereden aldın?” dediklerinde “ÇARPA’dan 10 liraya aldım” diyerek yüzlerindeki şaşkınlık ve hayranlık karışımı ifadeyi görmek inanılmaz gururlu ve zevkli bir şey. Bütün bayanlara şiddetle tavsiye ediyorum.

GÜNLÜK 30 BİN MÜŞTERİSİ VAR
Günde sabah 7’den akşam saat 21’e kadar bir tezgahı yaklaşık 30 bin kadın ziyaret ediyor. Herkes mutlaka kendine göre bir şeyler buluyor. Örneğin bu teyzem kocasına pijama bakıyor, fiyat soruyor, beden soruyor -“L’mi büyük M’mi büyük oğlum” – iyice sağını solunu inceliyor ve sonunda alıyor. Bazı kadınlarımız aynı anda aynı şeyi beğenebiliyor ve başlıyor güzel bir çekiştirme, rekabet ama sonra tezgah görevlisi araya giriyor aynı üründen bir tane daha bulup veriyor ve sorun çözülmüş oluyor.

carpa-2ic

DUDU ZENGİN KOCA ARIYORdudu
Pazara Emek Caddesi tarafından giriş yaptığınızda karşılaştığınız ilk şey Dudu. Çarşamba pazarına yolu düşenler Dudu’yu mutlaka biliyorlardır. Dudu Denizli’nin sosyete pazarının renkli simalarından… Kadınları alışverişe teşvik eden hareketleri ve esprileriyle pazarın neşe kaynağı.

ÇARPA’NIN KAMPANYASI BİLE VAR
Pazarın olmazsa olmazı sebze meyve tezgahları tabi ki. Pazarcı müşteri çekmek için kampanyalar düzenliyor, promosyonlar veriyor. Mesela Yörükoğlu Tarım Ürünleri tezgahından yapacağınız 10 lira ve üzeri harcamalara bir demet istediğiniz yeşillik hediye…

carpa-4ic

AVM’LERE KAFA TUTUYOR!
Gördüğünüz gibi ÇARPA büyük gösterişli ve bol ışıklı alışveriş merkezlerine kafa tutuyor. Alışveriş yapan kişi sayısı oldukça fazla. Ayrıca pazar, günümüz koşullarına da ayak uyduruyor, kredi kartınızı rahatlıkla kullanabilirsiniz.

carpa-8-ic

ÇARPA HAKKINDA GENEL BİLGİ

NEREDE: Kuşpınar mahallesi
NASIL GİDİLİR: Emek-Stad veya Fakülte-Çamlık-Tugay dolmuşları ile ulaşım sağlanabilir.
YAPISI: ÇARPA’nın birden çok girişi var. Emek Caddesi tarafından girdiğinizde kıyafetlerin olduğu tezgahlar var. Tugay, yani Çamlık Caddesi tarafından birkaç sokaktan giriş mümkün. Buralardan giriş yaparsanız öncelikle sebze tezgahları karşınıza çıkacaktır.

Yorumlar

nazan   -  Bağlantı 15 Temmuz 2014, 11:59

Arkadaşlar Bizhiç gitmedik güzel bişeyler varmı?

FERHAT BARIŞ   -  Bağlantı 25 Nisan 2013, 15:08

Tarım ürünlerinin katkılarından dolayı çok TEŞEKKÜR EDERİM. Promosyonların devamını gelmesini istiyoruz.DOĞRU HABERCİLİK….

TURGUT TATAR   -  Bağlantı 19 Nisan 2013, 09:25

AB’YE GİRECEĞİZ DİYE PAZARCILARI SUSTURDUK. SEMT PAZARLARI BİZİM BİZİM KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİMİZDİR. KORUNMASI LAZIM.

NAZLI   -  Bağlantı 18 Nisan 2013, 18:37

CANIM YAZIN ÇOK GÜZEL VE SAMİMİ OLMUŞ..DOĞRU HABERCİLİK DİYE BUNA DERİM…EMEĞİNE SAĞLIK

Kocaman   -  Bağlantı 18 Nisan 2013, 13:17

Sloganı da benden gelsin; ÇARPA, halkın AVM’si

gökhan   -  Bağlantı 18 Nisan 2013, 12:19

Kapitalizmle rekabet. Güzel haber. İnsanların tercihleri herzaman ülke çıkarlarını alt edebilir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı