REKLAMI GEÇ

Karaosmanoğlu’ndan başarının sırları

Karaosmanoğlu’ndan başarının sırları

Kadın her şeye yetebilir. Son yılların klişe ifadesiyle çocuk da yapar kariyer de… Bunun en somut örneği Denizlili tanınmış aktivist Keriman Karaosmanoğlu… O’na göre kadın gücünün farkında olmalı… Banu Urgancı, Karaosmanoğlu ile çalışan ve hayata yetişemeyen kadınların birçok sorunun cevabını bulabilecekleri güzel bir röportaj yaptı.

/ DENİZLİHABER / 27 Nisan 2013 Cumartesi, 13:49

BANU URGANCI
Banu ile Denizli’de Kadın sayfamın en önemli bölümü bence “İş’te Kadın” bölümü. Bana göre bir kadının öne çıkan özelliği üretkenliği olmalıdır. Pek çoğumuz günlük hayat telaşından kendimize ve ailemize yeterli zaman ayıramadığımızdan yakınırız. Hele bir de çalışıyorsak mutlaka bir şeyler aksar. Hayatında ailesini, işini ve kendisini tam bir programla idare edebilen kadın sayısı çok azdır. İşte Kadın’ın bu haftaki konuğu, o ender insanlardan; Keriman Karaosmanoğlu.

kerimankaraosmanoglu9-ic

HEM ANNE HEM DE AKTİF BİR KADIN
Banu Urgancı: İsminize Denizli’de yaşayan pek çok kişi aşina. Özellikle sivil toplum kuruluşlarındaki çalışmalarınız, siyasi kariyeriniz ve kadın üzerine yaptığınız çalışmalar biliniyor. Ama ben sizi okurlarıma biraz daha detaylı tanıtmak istiyorum. Başlangıç olarak kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Keriman Karaosmanoğlu: Teşekkür ederim Banu’cuğum. 1944 yılında Acıpayam’da babam Osman Acaroğlu’nun (nam-ı diğer Genç Osman) 3. çocuğu olarak dünyaya gelmişim. Ablam Suna Paköz, ağabeyim Ülkü Acar ve kardeşim Gonca Urgancı olmak üzere 4 kardeşiz. Babamın öğretmen olması nedeniyle ilkokulu Acıpayam’da, ortaokulu Tavas’ta, liseyi de Denizli Lisesi’nde tamamladım. Yüksek öğrenimimi Tarım Bakanlığı’nın burslu öğrencisi olarak Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Teknolojisi Bölümü’nde yaptım ve 1967 yılında yüksek derece ile Ziraat Yüksek Mühendisi oldum. Mezun olduğum yıl nöro-psikiyatris Yusuf Karaosmanoğlu ile evlendim ve Alp, Ebru ve Ege isminde 3 çocuk dünyaya getirdim.

Banu Urgancı: Sizinle yapacağım röportaj öncesinde özgeçmişinize kısa bir göz atmak istedim, ancak o kadar çok girişimde bulunmuşsunuz ki…

kerimankaraosmanoglu8-ic Keriman Karaosmanoğlu: Aslında ziraat yüksek mühendisi olarak göreve başladığım 1967 yılından emekli olduğum 1987 yılına kadar en çok önem verdiğim konu köylü kadınlarımızın üretime dahil olmasını sağlamaktı. Bunun en önemli ayağını da 125 köyde başlattığımız ev ekonomisi kursları oluşturuyor. Emekliliğimden sonra sivil toplum kuruluşları dönemi başladı. Denizli Soroptimist Kulübü’nün (İş ve Meslek Kadınları Derneği) kuruluşunda görev aldım ve 1988-89 yılları arasında derneğin yönetim kurulu başkanlığını yaptım. Denizli Çınar Lions Kulübü’nün kurucu üyeleri arasında yer aldım ve 1994-95 yıllarında yönetim kurulu başkanlığını yaptım. 1999-2000 yıllarında 118 yönetim çevresi 4. Kesim 14. Bölge başkanlığını yaptım.

ÇYDD’NİN DENİZLİ’DEKİ MİMARI
Rahmetli Prof. Dr. Türkan Saylan’ın önerileri ile 1992 yılında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Denizli Şubesi’ni kurdum ve 6 yıl başkanlık görevini yürüttüm. Kadınlarımıza Meslek Kazandırma Projesi kapsamında 900 kadınımıza makine nakış kursu 150 kadınımıza da yemek yapımı, gıdaların muhafazası ve değerlendirilmesi konusunda uygulamalı eğitimler verdik. Ayrıca Denizli Kadın Platformu’nun kurucusu, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Vakfı ve Denizli Lisesi Mezunları Derneği’nin kurucu üyesiyim.

kerimankaraosmanoglu1-ic

SİYASETE DE GİRDİ
Banu Urgancı: Tabi bir de siyasi yaşamınız var?
Keriman Karaosmanoğlu: Evet, 1999 seçimlerinde DSP Denizli milletvekili 3. Sıra adayı olmuştum. Maalesef 65 oyla kaybettim.

Banu Urgancı: Bugüne kadar özellikle kadınların üretkenliği için yaptıklarınız ortada. Kadının bundan 20 yıl önceki durumu ve şu anki durumunu kıyaslamanızı istesem?

kerimankaraosmanoglu4-ic
Keriman Karaosmanoğlu: Denizli’nin son 20 yılda büyük bir değişim geçirdiği aşikar. Gerek fiziksel yapısı, gerekse sosyal yapısı son derece değişti ve gelişti. Öncelikle kadının iş hayatındaki rolü arttı. Kariyer kotası yükseldi. Bugün Denizli’de çok rahatlıkla bir kadını genel müdür koltuğunda görebiliyoruz. Kadının ekonomik gücünün artması aile yaşantısını da olumlu yönde değiştirdi. Kadın aile bütçesine katkı koydukça refah düzeyinde ve dolayısıyla sağlıklı aile yaşamında olumlu gelişmeler görüldü. Ve tabi ki 20 önceki eğitim düzeyi ile şu anki eğitim düzeyi arasında da dağlar kadar fark var. Cümleye “Eğitim varsa” diye başlasam, gerisini hepimiz olumlu kelimelerle tamamlayabiliriz…

kerimankaraosmanoglu10-ic

KADIN ÇOK GÜÇLÜDÜR
Banu Urgancı: Bunca çaba ve tecrübe sonrası kadınlara neler önerirsiniz?
Keriman Karaosmanoğlu: Başarının temeli ailedir. Temelleri sağlam atılmış bir aile sonrası ancak başarı gelir. Kadın çok güçlüdür ve iyi bir programlama ile hem ailesine, hem kendisine hem de işine yeterli zamanı ayırabilir. Üretkenlik kadının mayasında vardır, önemli olan bunu açığa çıkarmaktır. Benim kadınlara önerim, hiçbir şeyi ertelememeleri yönünde olacak. Atılım için en uygun zaman “şimdi’dir.

kerimankaraosmanoglu5-ic

Bize zaman ayırdığımınız ve verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim.

Yorumlar

günsen çakar   -  Bağlantı 27 Nisan 2013, 15:58

helal olsun gurur duydum bir MEMLEKETİM DENİZLİLİolarak tebrikler saygılarımı sunarım

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı