REKLAMI GEÇ

Prof.Dr. Önem’den, varisin tedavi yöntemleri

Prof.Dr. Önem’den, varisin tedavi yöntemleri

Varis, birçok kadının korkulu rüyası… Çünkü kadınlarda kalp-damar yapılarının erkeklere göre daha zayıf olması, hanımları hastalığın hedefi haline getiriyor. Varisin değişik tedavi yöntemleri bulunuyor. Banu Urgancı, bunları Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Önem’le konuştu.

/ DENİZLİHABER / 14 Mayıs 2013 Salı, 14:22

BANU URGANCI

Kısa bir aradan sonra yine Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Önem’i Bayramyeri’ndeki muayenehanesinde ziyaret ettim ve varisin tedavi yöntemleri hakkında bilgiler aldım. Meslek hastalığı olarak görülen varis; özellikle hareketsiz olarak ayakta durmak zorunda kalan meslek insanlarının yaşadığı bir sorun. Kadınlarda daha çok görülmesinin sebebi ise kadınların kalp damar yapılarının erkeklere oranla daha zayıf olması. Topuklu ayakkabı giymek, bacak bacak üstüne atmak ve doğum gibi faktörler ise varisi tetikleyen ve hızlandıran etmenler. Dr. Gökhan Bey ile bu sohbetimizde varisin tedavi yöntemleri hakkında konuştuk. Detaylarımız yazımızda.

varis2-ic

Bayramyeri’nde İnceoğlu İş Merkezi ‘nin 3. Kat 11 nolu dairedeki muayenehanesinde hastaları ile ilgilenen Gökhan Bey ayrıca www.gokhanonem.com web adresinden de bilgilenmek isteyenlere yol gösteriyor. Sormak istedikleriniz ve randevu için 0 258 263 64 60 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

varis8-ic

Varis Hem Sağlık Açısından Hem Estetik Açıdan Tedavi Edilmeli
Banu Urgancı: Kısaca varisi hatırlayalım mı?
Dr. Gökhan Önem: Varis; yüzeysel toplardamarların (venlerin) genişleyerek kıvrımlı bir hale gelmesi ve ciltten dışarıya doğru genişleyerek belirgin hale gelmesidir. Temel olarak 3 çeşit varis var. Kırmızı renkli ince ağ şeklinde (telenjiektazik) varisler, mor renkli ince ağ şeklinde (retiküler) varisler, yeşil renkli iri varisler.
varis7-ic

Varisler üç nedenle tedavi edilir. Toplar damarlar içindeki yüksek basıncı düzelterek varislerin ilerlemesini engellemek. Ayakta yara, şişlik, ağrı ve gece krampları gibi varise bağlı şikayetleri ortadan kaldırmak. Kozmetik amaçla özellikle bayanlarda varise bağlı istenmeyen görüntüyü ortadan kaldırmak.

Stripping; Klasik Ama Etkili Bir Yöntem
Banu Urgancı: Varis tedavisinde kullanılan yöntemler nelerdir?
Dr. Gökhan Önem: Varis tedavisinde kullanılan yöntemler; stripping dediğimiz uzun genişlemiş damarların cerrahi yöntemle çıkarılması, klasik ama etkili varis tedavisidir.
Ligasyon dediğimiz toplar damarda kaçağa neden olan damarın cerrahi yöntemle bağlanması, pake eksizyonu dediğimiz bölgesel genişlemiş damarların cerrahi yöntemle çıkarılması, endovenöz (damariçi) lazer veya radyofrekans enerjisiyle büyük genişlemiş damarların yakılması, lazer veya radyofrekans enerjisiyle dışarıdan küçük varislerin yakılması, lazerle varis tedavisini özetleyecek olursak; tedavi bir saat daha az sürer, doktor muayenehanesinde yapılabilir, %98 başarı oranı vardır, problemler hızla düzelir, normal aktiviteye az veya hiç ağrı olmadan hemen döner, genel anestezi ya da hastane gerekmez, yara izi çok azdır veya hiç kalmaz.

varis3-ic

Skleroterapi dediğimiz toplar damar içine damar büzücü ilaç verilerek varislerin ortadan kaldırılması. Skleroterapi sadece ilaçla uygulandığı gibi ilaç ve gaz karışımı (köpük skleroterapi) şeklinde uygulanabilir.

Banu Urgancı: Variste hangi tedavi yöntemi tercih edilmelidir?
Dr. Gökhan Önem: Biraz önce bahsettiğim gibi varis tedavisinde kullanılan tek bir yöntem yoktur. Bu nedenle hangi tedavi yönteminin hangi hastaya uygulanması gerektiğine hastanın varislerinin durumuna bazen de hastanın tercihine göre karar veririz.

varis6-icAyrıca bazı hastalarda birkaç tedavi yöntemini kullanmak gerekebilir. Örneğin büyük damar varisleri olan, aynı zamanda retiküler ve telenjiektazik varisleri olan bir hastaya uygulanacak yöntem farklılık gösterir. Bu durumda büyük damarlar cerrahi veya endovenöz lazer/radyofrekans yöntemiyle tedavi edildikten sonra retiküler varislere skleroterapi uygulanabilir. Daha sonra da kılcal varislere yine lazer veya radyofrekans yöntemiyle tedavi uygulanabilir.

varis9-ic

Varis Çorapları Ağrı Kesici
Banu Urgancı: Tedavi sonrasında yapılması gerekenler nedir?
Dr. Gökhan Önem: Tedavi yöntemlerinin yanı sıra birde ağrı ve acıları dindirmek ve koruyucu amaçla varis çorapları tavsiye ediyoruz. Varis çorapları bilinçsizce kullanılmamalıdır, doktor denetiminde ölçü alındıktan sonra kullanılmalıdır. Bilinçsiz kullanım yarardan çok zarar verir.

Hastalıkta olduğu gibi tedavi sonrası yapılması gerekenler sağlıklı ve uzun ömürlü bir süreç için çok önemli. Varis çorapları, varis tedavisinin vazgeçilmez bir parçası olmuş durumda. Hatta sürekli ayakta durmayı ya da oturmayı gerektiren mesleklerde koruyucu amaçla giyilmeleri tavsiye ediliyor. Özellikle varis tedavisi sonrası en az 3 – 6 ay giyilmesi önerilse de, bizce yaz aylarında ara verilmek kaydıyla kış aylarında ömür boyu giyilmesi ve külotlu varis çorabı olması çok önemli. Diğer önemli nokta varis çorabı için mutlaka ölçü alınması gerekiyor. Aksi taktirde bilinçsizce kullanılan varis çorapları yarardan çok zarar vermektedir.

varis5-ic
Jimnastik Yapın Hem Zayıflayın Hem Varisleri Önleyin
Ayrıca varisiniz varsa yada tedavi sonrası dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var; hareketsiz kalmayın, uzun süre aralıksız ve hareketsiz ayakta durmayın veya oturmayın. Örneğin tezgahtarlar, öğretmenler, doktorlar bu gruba girerler. İşiniz uzun süre ayakta kalmanızı gerektiriyorsa, varisten koruyucu çoraplar giyebilirsiniz. Uzun süre bacak bacak üzerine atmayın. Yüksek topuklu ayakkabı giymeyin. Çok dar giysiler giymeyin, kan dolaşımınızı bozabilecek olan aşırı dar giysiler varis oluşumunu arttırabilirler.

varis10-ic

Aşırı güneşlenmeyin, aşırı güneş ve sıcak uygulaması damarları genişletir. Düzenli ayak ve bacak jimnastiği yapın. Böylece varisleşmeyi veya mevcut varislerin ilerlemesini önlemiş olursunuz. Ayaklarınızı yukarı kaldırın, mümkünse günde en az 3-4 defa olmak üzere, 5-10 dakika süre ile ayaklarınızı kalbinizin seviyesine kadar kaldırıp dinlenin. Fazla kilolardan kaçının. Fazla kilolu insanlarda varis daha sık görülür. Baharatlardan uzak durun, alkol ve fazla baharat tüketilmesi damarları genişletir. Soğuk su masajı yapın, bacaklarınıza her gün ılık-soğuk basınçlı suyu ayağınızdan yukarı doğru yavaşça çıkararak uygulayın.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı