REKLAMI GEÇ

Denizli GİKAD kadına dair her yerde

Denizli GİKAD kadına dair her yerde

Girişimci Kadınların Desteklenmesi Derneği, Denizli’de üretmek isteyen her kadının elinden tutuyor. Proje fabrikası gibi çalışan dernek, kadınlara ışık olma anlamında pozitif bir cinsiyet ayrımcılığı anlayışından doğdu. Banu Urgancı, GİKAD’ı tanımak ve tanıtmak için ziyaret etti.

/ DENİZLİHABER / 27 Haziran 2013 Perşembe, 12:17

GİKAD’ı bilen kişi sayısı ne kadardır bilemiyorum ama kimsenin bilmesine ihtiyaç duymadan büyük işler başaran özverili kadınlar; GİKAD üyeleri.

gikad-ic-2

Yaratıcı projeler üreterek kadın dayanışmasını gerçekleştiriyorlar. Sesini duyuramayan kadınların sesi oluyorlar. Birlikten kuvvet doğar diyerek yollarına devam ediyorlar. GİKAD ofisini ziyaretimde GİKAD Başkanı Ayşe M. Balkanay ile sohbet ettim. Gittiğimde gördüm ki onlar sadece dernek değil, geniş bir aile. 35 asil 28 fahri üyeleri var ama üye olsun ya da olmasın bütün kadınlar canla başla çalışıyorlar.

Banu Urgancı: Okuyucularımıza GİKAD’ı anlatır mısınız?
Ayşe M. Balkanay: 2003 yılında düzenlenen “Kadın Girişimcilerin Desteklenmesi” Projesinde 10 haftalık eğitimlerini tamamlayan ilk grup olarak bizler “Girişimci Kadınlar İnisiyatifi”ni kurduk. İnisiyatif olarak başladığımız çalışma ortaklığımızı 2004 yılında “Girişimci Kadınların Desteklenmesi Derneği” olarak Denizli merkezde sürdürmeye karar verdik. 2004’ten bu yana bir çok yerel, ulusal ve uluslararası kadın temelli birlikteliğin içinde yer almaya ve destek vermeye çalışıyoruz. Bir çok sivil toplum kuruluşunun kadınlar adına eğitim, toplantı ve gündemlerini takip ediyor; aktif katılım ve destek veriyoruz.

gikad-ic-1

Dernek bünyesinde üyelerle, derneğin el emeği grubunda, fabrikalarda, mahallelerde, ilçelerde bugüne kadar yaklaşık 1500 kadınla birlikte diksiyon-drama, pratik bilgisayar, kadın hakları, toplumsal cinsiyet rolleri, sağlıklı yaşam, pratik İngilizce, iş hayatı-piyasa bilgileri, proje hazırlama, temel fotoğrafçılık gibi çeşitli eğitimler yaptık ve devam etmekteyiz. 3 yıldır dernek olarak “Yaşam Sahnesinde Kadın Sergisi” açmaktayız; zaman zaman da çeşitli fuar, sergi ve yarışmalara katılım sağlıyoruz. Kadınların daha yaratıcı olabilmeleri ve kendine güvenlerini teşvik için “GİKAD -1.Kişisel Gelişim Yarışması”nı 2010’da düzenledik. 

gikad-ic-7
ADETA PROJE FABRİKASI
Banu Urgancı: Ürettiğiniz projeleri nasıl hayata geçiriyorsunuz?
Ayşe M.Balkanay: Projeleri çeşitli kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar ile gerçekleştiriyoruz.
Bir çok projeye ortak, iştirakçi, eğitmen, danışmanlık ve tercüme destekleri verdik. Sağlık, Kadına Yönelik Şiddetin Engellenmesi, Çocuk İstismarının Engellenmesi alanlarındaki projelere destek veriyoruz.

KADIN PLATFORMLARINDA GİKAD
Banu Urgancı: GİKAD’ın bugüne kadar neler yaptığını özetleyebilir miyiz?
Ayşe M.Balkanay: Denizli Kadın Platformu’na 2005 den bu yana aktif olarak destek veriyoruz.
Denizli Kadın Meclisi’ne 2006’dan 2009’a kadar destek verdik.  “Ege Kadın Buluşmaları” na 2006’dan bu yana aktif olarak katılıyoruz. Bu buluşmalara Ege illerindeki kadın ağırlıklı çalışan bütün kuruluşlar ortak sözlerini söyleyebilmek adına katılmakta.

gikad-ic-8

KEİG-Kadın Emeği ve İstihdam Girişimi Platformunun kuruluşundan bu yana, yani 2007’den beri aktif üyesiyiz. Bu platformla birlikte çeşitli ortak ulusal kampanyalar sürdürülmekte, kadına dair taleplerimiz için ortak mücadele verilmekte.

gikad-ic-3

KADER-Kadın Adayları Destekleme Derneği’nin bir çok eğitimine katıldık ve bazı eğitimlerine biz yerelde destek verdik.
KİHEP-Kadının İnsan Hakları Eğitimi Programı’ndan bütün üyelerimiz geçti.
KAGİDER-Kadın Girişimciler Derneğinin 2003 yılından bu yana bir çok eğitimine katıldık. Türkiye Girişimciler Kurulu’nun katılımcısıyız.

gikad-ic-6
MEDİZ-Medya İzleme Gurubunu 2008’den bu yana izliyoruz.
EEÇK-Ev Eksenli Çalışan Kadınlar Gurubu’na 2004’den buyana aktif destek veriyoruz. Denizli’de Mayıs 2013’deki çalıştaya Gikad el emeği atölyesi olarak destek verdik, EEÇK için özel sergi de düzenledik.
GEKA-Güney Ege Kalkınma Ajansı kurul üyeliğini 2009’dan bu yana tek kadın derneği olarak sürdürüyoruz.
İİMEK-Denizli İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nda 2012 yılından beri kurul üyesi olarak bulunuyoruz.
GESİFED-Güney Ege Sanayici ve İş Adamları Federasyonunun 2012’den bu yana üyesiyiz. Denizli-Muğla-Aydın illerini kapsayan federasyonumuz, TÜRKONFED üyesidir. TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu üyeliğimizi de aktif olarak yürütüyoruz.

gikad-ic-5
Derneğimizde; 7 yıldır sürdürdüğümüz “El Emeği Atölyemiz” var. Bu atölyede bugüne kadar 500 civarında, birçoğu ev eksenli çalışan kadın eğitim aldı. Fotoğraf, tarım, hediyelik eşya, oyuncak, drama, sağlıklı yaşam atölyeleri de yürüttük ve devam etmekte.
Bunların dışında gerekli gördüğümüz veya talep edilen kadına dair güncel konularda bir çok panel, toplantı, sunum düzenledik veya kendi eğitmenlerimizle katkı verdik.

gikad-ic-4
Sonuç olarak; GİKAD Kadına dair her konunun aktif takipçisi oldu bu güne kadar. Kadına dair her konu için söylenecek sözümüz vardı. Hepimizin birbirimizden öğreneceği bir şey vardı. Sözümüzü bulunduğumuz her yerde söylemeye çalıştık. Bu günden sonra da söylemeye ve takipçisi olmaya devam edeceğiz. Sadece farkımız; biz bu sözü her gün daha çok Kadınla birlikte söylemek için çaba sarf ediyoruz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı