REKLAMI GEÇ

Çocuklarda Ayrılık Kaygısına Dikkat…

Çocuklarda Ayrılık Kaygısına Dikkat…

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Çocuk Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Burcu Çakalöz, çocuğu ilk kez okula başlayacak aileleri uyardı. Dr. Çakalöz, ilk defa ailesinden ayrılacak olan çocuklar için okulun büyük bir değişim ve hayatları için önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Çakalöz, “ Bu dönüm noktasını, bazı çocuklar coşkuyla karşılarken, bazı çocuklar ise kaygıyla karşılayabilirler” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Eylül 2018 Pazartesi, 17:20

Çocuğun okula gitmek istememesi ve bu konuda yoğun direnç göstermesi, hem çocuk, hem de aileleri için oldukça sıkıntılı bir durum olduğunun altını çizen Çocuk Psikiyatri AD. Başkanı Prof. Dr. Burcu Çakalöz bu konuda açıklamalarda bulundu. Dr. Çakalöz “ Bir çocuğun okula gitmek istememesinin birçok nedeni vardır. Ders başarısızlığı, derslere karşı isteksizlik, dikkat sorunları, öğrenme güçlüğü, arkadaş ilişkilerinde sorun, öğretmenlerle çatışma, davranış sorunları, depresyon, anne baba ilişkisinde sorunlar bunlardan bir kaçıdır. Çocukların okula gitmeyi istemesinin önemli bir diğer nedeni de ayrılık kaygısıdır” diye konuştu.

Ayrılık kaygısının anne, baba ya da diğer bağlanma nesnelerinden ayrılmaya ilişkin aşırı kaygı duyma olarak tanımlandığını, bu kaygının, bağlandığı kişiye zarar gelebileceğine veya çocuğu sevdiği kişiden ayıran bir takım felaketlere yönelik gerçek dışı ve sürekli bir endişe durumu olduğunu söyleyen Dr. Çakalöz, “Aşırı kaygı, ağlama, öfke nöbeti, ayrılmaya karşı direnç gösterirler. Okula gitmeyi reddetme sık görülür. Diğer yandan anne baba olmadan uyumayı istememe veya reddetme; ayrılık konulu kâbusların tekrar tekrar ortaya çıkması ve ayrılık durumunda aşırı rahatsızlık veya fiziksel belirtilerle kendisini gösterir. Özellikle okula gitme söz konusu olduğunda baş ağrısı, karın ağrısı, bulantı gibi çok çeşitli bedensel yakınmaları olur” diyerek anne ve babaları bu konularda dikkatli olmaları gerektiğini dile getirdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı