REKLAMI GEÇ

Eğitimciler ile iş dünyası mesleki eğitimi masaya yatırdı

Eğitimciler ile iş dünyası mesleki eğitimi masaya yatırdı

“Mesleki ve Teknik Eğitim Sektör İşbirliği Toplantısı” yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi. İş dünyasının önemli isimlerinin yer aldığı toplantıda mesleki eğitim ve iş dünyasının ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman konusu masaya yatırıldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Mart 2017 Pazartesi, 18:16

Anemon Otel’de düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Hakkı Ünal, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Eğitim Politikaları Daire Başkanı Dr. Recep Altın, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Özel Okullar Daire Başkanı Mehmet Baran, Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, ilçe kaymakamları, ilçe milli eğitim müdürleri, okul müdürleri ile iş adamları katıldı.

Toplantının açılışında davetlilere seslenen Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, Denizli’nin bir sanayi şehri olduğunu hatırlattı, turizm ve ekonomi alanında geliştiğini ifade etti. Milli Eğitim olarak kendilerini şanslı hissettiklerini belirten Oğuz, “İşadamlarımızın neredeyse her birinin bir okulu var. Bakanlığımız adına tüm hayırseverimize şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Milli Eğitim Müdürlüğü olarak, 14.135 öğretmenle 1.062 okul ve kurumda hizmet verdiklerini anlatan Oğuz, “81 anaokulunda 18.952, 297 ilkokulda 52.606, 247 ortaokul 60.091, 144 ortaöğretim kurumunda 52.448, 55 Mesleki ve Teknik Eğitim Okulları, 5 çıraklık eğitim merkezinde 27.773 olmak üzere 184.097 öğrenci ile eğitim-öğretimi sürdürüyoruz. Derslik sayımız 9708, derslik başına düşen öğrenci sayısı 19’dur. Okul türlerimizden çok fazla ihtiyaç yoktur. Mesleki ve Teknik Eğitim okullaşma oranı genel ortaöğretime oranı %45’dir. İkili eğitim-öğretim olarak sadece temel eğitimde 25 okulumuz kalmıştır. 40 resmi pansiyon, 78 ortaöğretim özel yurt, 14 yükseköğrenim özel yurdumuz mevcuttur” dedi.

KEÇECİ: “EN ÖNEMLİ SORUNUMUZ NİTELİKLİ ELEMAN”
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ise, hem eğitim camiası hem de sanayiciler için önemli bir günde olduklarını belirterek, “Sanayiciler olarak bugünü önemsiyoruz. Yaptığımız meclis toplantılarımızın en önemli gündem maddelerinden biri de nitelikli eleman ihtiyacı oluşturmaktadır. İş gücündeki sorunların en başında eğitilmiş insan gelmektedir. Bizim için hammadde ne kadar önemli ise yetişmiş elemanda bir o kadar önem arz etmektedir. Bugün sanayi gücü düşerse bunun en büyük etkeni eleman sıkıntısıdır. Para bulunabilir, fabrika kurulabilir ama insan bulunamıyor” dedi.

ERDOĞAN: “NE İŞ OLSA YAPARIM DEVRİ KAPANDI”
Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan ise Cumhurbaşkanı Erdoğan öncülüğünde başlatılan istihdam seferberliğinin olduğu dönemde gerçekleştirilen toplantının önemine değindi.

Erdoğan, “Üretmeyen bir insan düşünülemez. Toplumdaki her birey çalışmak istediği takdirde yeteneklerine uygun bir iş bulabileceğine inanıyorum. Sanayimizin ne iş olursa yaparıma değil, işinin erbabı olan kişilere ihtiyacı var. Günümüzde bir tarafta iş bulamayan işsizler, bir tarafta da nitelikli eleman bulamayan sektör var” dedi.

DEMİRCİ: “MESLEKİ EĞİTİMİN MALİYETİ YÜKSEK”
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, en maliyetli eğitimin mesleki eğitim olduğunu belirterek, “Bugün hiçbir geçerliliği olmayan bir teknolojinin yer aldığı okullarımız mevcut. Milli Eğitim Bakanlığımız hükümetimizin hassasiyetinden dolayı bütçede en büyük payı almaktadır. Yaklaşık 122 milyar lira civarında bir bütçemiz var. Geçmişle kıyaslanamayacak bir rakamdır. Aynı zamanda eğitim sektörü insan odaklı bir sektör olduğu için de bu bütçemizin yaklaşık %88 personel giderleri oluşturmaktadır. Bir AB ülkesi olan Almanya’da mesleki eğitim çok gelişmiş bir durumdadır. Ama bu özel sektörün lokomotifliğinde ki bir gelişmedir. Biz de şunu istiyoruz ve diyoruz ki; biz sizin hizmetinizdeyiz. Biz okullarımızda çocuklarımıza teoriyi verelim siz de pratiği verin. Nitelikli okullarla bu ülkeye katkıda bulunalım. Denizli zenginliklerle dolu bir memleket. Dünya çapında işlere imza atıyorsunuz. Mesleki eğitimde elimizi taşın altına sokmayalım, bedenimizi sokalım bu ülke için değer. Ülkemizin geleceği yarınlarımız üretimde, ticarette ve çocuklarımızda. Onların geleceğe nitelikli bir şekilde ulaştırılmasında hepimize iş düşüyor” dedi.

ÜNAL: “DENİZLİ MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİME YATKIN”
Denizli Vali Yardımcısı Hakkı Ünal da konuşmasında, mesleki ve teknik eğitime en yatkın özel sektörlerden birinin bulunduğu illerden birinin Denizli olduğunu belirterek, “Bununla da gurur duymalıyız. Denizli kendi ayakları üzerinde durmuş ve durmayı becermiş nadir illerden biridir. Bütün bunlara rağmen mesleki eğitim alanında elini yeterince taşın altına koyup koymadığını sorgulamalıyız. Ülkemizde olduğu gibi ilimizdeki en önemli sorunların başında mesleki eğitim gelmektedir. İşsiz iş arıyor, sanayici de işçi arıyor. Bu paradoksu çözmek dileğiyle toplantının faydalı olacağına inanıyorum” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Gelen Müdürü Osman Nuri Gülay da ülkenin ancak mesleki eğitimle zenginleşeceğine inandıklarını anlattı.

Gülay, “Denizli Sanayi Odası Başkanımız, Ticaret Odası Başkanımız ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanımızın mesleki ve teknik eğitim iyileştirmesiyle ilgili duyarlılıkla ele aldığı bir müracaat dilekçesi tarafımıza ulaştı. Mesleki eğitimin ne denli önemli olduğunu biliyorduk ama Denizli esnafının devletten ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan beklentilerinin var olduğunu bilmek bizi gururlandırdı” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı