REKLAMI GEÇ

Denizli Lisesi’nde kızlı-erkekli devrim

Denizli Lisesi’nde kızlı-erkekli devrim

Denizli’nin Türkiye’de karma eğitimi başlatan ilk il, Denizli Lisesi’nin de kapılarını kızlı-erkekli eğitime açan ilk eğitim kurumu olduğu ortaya çıktı. Dahası, Koca Mekteb’in bu uygulamayı “1928-1929 eğitim-öğretim yılından itibaren kız lisesi bulunmayan illerde, erkek liselerine kız öğrenci kabul edilecektir” kararından iki yıl önce başlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 6 Mart 2015 Cuma, 11:10

Birçok ünlü ismin sıralarında ders gördüğü Denizli Lisesi’nin farkını, Cumhuriyetin ilk yıllarında da fark ettirdiği ortaya çıktı. Karma eğitimin kaldırılması sıkça tartışma konusu yapılırken ve eğitim iş kolunda faaliyet gösteren bir sendikanın önerisiyle 19. Milli Eğitim Şurası’nda bile konu edilirken, Koca Mektep, 89 yıl önce kızlı-erkekli öğrencilerle karma eğitimin startını vermişti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk, ilk kez 1 Mart 1922 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 3. Toplanma Yılı açılış konuşmasında,“Kadınlarımızın da aynı derece-i tahsilden geçerek yetişmelerine atf-ı ehemmiyet olunacaktır” sözleriyle başlattığı cehaletle savaş, 1926 yılında Hey’et-i İlmiye Toplantısı’nda alınan “yatısız ortaokullarda karma öğretim uygulanması” kararı ile devam etti ve 1928-1929 ders yılından itibaren kız lisesi bulunmayan illerde erkek liselerine kız öğrenci kabulüne de başlandı. Ancak Denizli Lisesi, bu uygulamaya iki dönem önce geçmişti.

İLKLERİ GERÇEKLEŞTİRDİ
1874’te, Çatalçeşme Parkı’nın bulunduğu yerde, Rüştiye Mektebi ismiyle eğitim öğretime başlayan Denizli Lisesi, Vali Mithat Kalabalık’ın 100 bin liraya yaptırdığı tarihi binanın bir bölümünde Kâtip Çelebi İlkokulu, bir bölümünde ise Muhtelit Orta Mektep adlarıyla iki bölüm halinde eğitim öğretime başladı. 1926-1927 öğretim yılında da Türkiye’ de ilk kez, kız erkek karışık eğitim öğretim yapılmaya başlanmasıyla bir ilke imza atıldı.

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı