REKLAMI GEÇ

Denizli uzaya açılıyor

Denizli uzaya açılıyor

Türkiye’de devlet okulları arasında ilk gözlem evine sahip olan Denizli Üçler Nalan Kaynak Anadolu Lisesi astronom yetiştirecek. Ülkemizde sayılı özel üniversitelerin sahip olduğu gözlem evlerini Denizli’ye kazandıran Nalan Kaynak Anadolu Lisesi uzayda gezi için kapılarını Denizli halkına açtı.

/ DENİZLİHABER / 4 Nisan 2008 Cuma, 00:00

Denizli Üçler Nalan Kaynak Anadolu Lisesi 2007 yılında kurduğu gözlem evi ile Türkiye’de bir ilke imza attı. Ülkemizdeki devlet okulları arasında sadece Denizli’de bulunan gözlem evi, Türkiye’de sadece sayılı özel üniversitelerde var. Denizli Üçler Nalan Kaynak Anadolu Lisesi’nde seçmeli ders olarak işlenen astronomi dersini uygulamalı haline getiren okul yönetimi, ilk defa bir devlet okuluna gözlem evi kazandırmış oldu. Her geçen gün öğrencilerin ilgisinin arttığı teleskop ile uzay gezisinde amaç ise Denizli’den astronomlar yetiştirmek.

Türkiye’de ilki başardık

‘Bir Yıldız da Sen Keşfet’ projesi kapsamında devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren Proje Sorumlusu ve Fizik Öğretmeni Tahsin Demirciler, gözlem evinin 2007 yılından bu yana hizmet verdiğini belirterek, “Okulumuz Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek devlet okulları arasında gözlem evine sahip tek okuldur. 2007 yılında başladığımız projemiz ile önce seçmeli ders olan astronomi için sınıf açtık. Bu dersimizin uygulamalı hale getirilmesi için ise gözlem evi kurmaya karar verdik. Okul yönetimi ile birlikte bu çalışmaları başlattık ve şu anda Türkiye’de devlet okulları arasında tek gözlem evine sahip okul olduk. Bu başarıyı Denizli’ye kazandırdığımızdan dolayı mutluyuz. Okulumuzda bulunan teleskopumuz Türkiye’de sayılı özel üniversitelerde bulunmaktadır. < ?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />20 cm iç ayna çaplı MAD LX 200 GPS markalı teleskopumuz gökyüzü gözlemi için öğrencilerimiz tarafından da ilgi ile kullanılmaktadır. Okulumuz bahçesine kurduğumuz teleskopumuz ile tüm gezegenleri görüyoruz, Satürn’ü halkaları ile birlikte izliyoruz. Jüpiter’i uyduları ile birlikte görüyoruz. Ay tutulması, güneş tutulması ve meteor yağmurlarında özel gözlem günleri yaparak, gökyüzünü takip ediyoruz. Gözlemlerimizi elektronik ortama yaptığımız için bilgisayara kaydedip projeksiyon gösterimini de yapıyoruz” dedi.

Kubbeli gözlem evi yapılacak

Proje Sorumlusu Tahsin Demirci, teleskopu bahçeye kurduklarını ve kış şartlarından dolayı zor anlar yaşadıklarını belirterek, okulun çatısına kubbeli gözlem evi kurulacağını söyledi. Denizli Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü destekleri ile yapılacak kubbenin ihale aşamasında olduğunu belirten Demirci, “Teleskopumuzu bahçemize kurarak kullanıyorduk. Ama kış şartlarında gözlemlerimizi yapamıyoruz. Bizler de hazırladığımız proje ile okul binamızın çatısında kubbeli gözlem evi yapmaya karar verdik. Projemiz Denizli Valiliği desteği ile şu anda ihale aşamasına geldi.

En üst katına 360 derece dönebilen açılır kubbeli gözlem evini yapıp, haziran ayından itibaren kullanıma açacağız. Bizler bu projemizde TÜBİTAK Ulusal Gözlem Evi, Ankara Üniversitesi Astronomi Bölümü, 19 Mayıs Üniversitesi Astronomi Bölümü ve aynı zamanda Özel İstanbul Kültür Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim görevlilerinden teknik destek alarak çalışıyoruz.

2009’a hazırlanıyoruz

Dünyada 2009 yılının astronomi yılı olarak kabul edildiğini belirten Fizik öğretmeni Tahsin Demirciler, amaçlarının Denizli’de astronomi üzerine etkinlikler yapılması olduğunu belirterek, “Bizim için önemli olan, dünyada 2009 Astronomi yılı ilan edilmesinden sonra ilimizde de etkinlikler yapmaktır. Astronomi yılı dolayısıyla hem gözlem evi aktif hale gelecek, hem de uluslararası çapta ismimiz duyulacak. 2009 yılının Haziran ayında 4 günlük astronomi ile ilgili sempozyum ve gösteriler yapacağız.

Bu konuda bize TÜBİTAK ve diğer üniversiteler de destek verecek. Ayrıca teleskop cihazını aldığımız Optronik firması da 4 gün boyunca ürünlerini okulumuzda sergileyecek ve yeni teknoloji teleskoplar ile Denizli halkı uzayın derinliklerini görebilecek” dedi.

Öğrenciler astronom olmak istiyor

Nalan Kaynak Anadolu Lisesi Okul Müdürü Hüseyin Doğu, astronomi dersini seçen öğrencilerinin sayısının her geçen gün arttığını ve önümüzdeki yıl iki sınıf daha açacaklarını belirterek, “2007 yılında aktif olarak başlattığımız bu proje ile astronomiyi seçmeli ders olarak seçen öğrencilerimiz uygulamalı bir eğitim görme imkanına kavuştu. Şu anda 25 öğrencimiz bu dersi görmesine rağmen okulumuzda bir çok öğrenci de yakından ilgilenmektedir. Bize gelen taleplere göre önümüzdeki yıl 2 sınıf daha açmayı düşünüyoruz. Diğer okullarımızın ve dershanelerimizin ilgisi de yoğun. Onlar, bizlere gelip teleskop ile gezegenleri izleme fırsatı buluyorlar. Bizler öğrencilerimizin bu yöndeki bilime de ilgi duymasını ve meslek edinmesini istiyoruz. Öğrencilerimiz uzayı, astronomiyi tanısın ve geleceğin astronomlarını bizlerde yetiştirelim” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı