REKLAMI GEÇ

Denizli’de bit salgını velilerin derdi oldu ama?

Denizli’de bit salgını velilerin derdi oldu ama?

Denizli’de geride bırakmakta olduğumuz eğitim öğretim yılı içinde ‘bit’ anaokulundan çıkarak, ilkokul ve ortaokuldan sonra lise düzeyindeki bazı okulların da derdi haline geldi. Kent merkezinde liselere bile ulaşan bit salgını konusunda garip olan ise; ne Milli Eğitim’in ne de Halk Sağlığı’nın böyle bir salgından haberlerinin olmayışı…

İlyas Coşkun / DENİZLİHABER / 29 Nisan 2014 Salı, 16:28

Denizli’de genellikle anaokulu ve kırsal bölgelerdeki ilkokullarda görülen bit salgını bu yıl kent merkezinde yalnızca anaokulu ve ilkokullarda değil ortaokul ve bazı liselerde de velilerin derdi haline geldi.

Kent merkezindeki birçok okulda görülen bit salgını nedeniyle veliler dertli, ancak idare bu durumdan bihaber.

Denizli’nin Çamlık, Çamlaraltı, Kınıklı gibi lüks semtleri dahil birçok okul binasında yaygın olduğu öne sürülen bit salgını ile ilgili aile hekimlerine başvuruların arttığı belirtiliyor. Birçok okulda görevli öğretmen ve veli ile görüşerek salgın iddialarını doğrulayan Denizlihaber.com Haber Merkezi, yayıncı sorumluluğu gereği bu okulların ismini vermiyor.

ic-resat-erdogan

ERDOĞAN: BİZE BİLGİ GELMEDİ
Öte yandan “Okullarda bit görüldü” iddiaları üzerine bilgisine başvurduğumuz Denizli Milli Eğitim Müdürü Reşat Erdoğan, “Bize böyle bir bilgi gelmedi” açıklamasını yaptı. Okullarda görülebilecek bit vakalarına karşı 7/24 hazırlıklı olduklarını belirten ve ailelerin endişeye düşmemelerini isteyen Erdoğan, “Bitlenme konusuyla ilgili şimdiye kadar bizim elimize ulaşan herhangi bir bilgi yok. Ailelerimiz rahat olsun. Milli Eğitim Müdürlüğü olarak her konuda olduğu gibi, bu konuda da her zaman hazırlıklıyız. Böyle bir durumla karşılaşmamız durumunda ise, belediyemiz ve Sağlık Müdürlüğümüz ile ortak hareket ederek olaya anında müdahale ederiz” dedi.

“DENETİMLER YAPILIYOR”
Bit vakalarına karşı okullarda denetimlerin her zaman yapıldığını savunan Erdoğan, “Okullarımızda yaşanacak bit ve diğer sağlık sorunları ile ilgili devamlı olarak ekiplerimiz tarafından denetimler ve taramalar yapılıyor. Gerektiğinde bilgilendirme toplantıları düzenliyoruz. Bu tür olaylara karşı her zaman hazırlıklıyız” diye konuştu.

ic-ibrahim-demirciler

DEMİRCİLER: 6 AY’DA BİR TARAMA YAPILIYOR
Denizli Halk Sağlığı Müdürü İbrahim Demirciler ise, “Denizli’deki okullarda bitlenme görüldü” şeklinde bir başvuru veya şikayetin kendilerine ulaşmadığını ifade etti. Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak devamlı tayakkuz halinde olduklarını kaydeden Demirciler, şunları söyledi:
“Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak, sağlık sorunlarına ve salgınlara karşı devamlı okullarımızda denetimler gerçekleştiriyoruz. Gelen taleplere göre de sağlık ekiplerimizi okullarımıza yönlendirerek orada gerekli çalışmaları yapıyoruz. Okullarımız ekiplerimiz tarafından 6 ayda bir taramadan geçiriliyor. Bu taramalarda öğrencilerimize ve velilerimize yaşanan sağlık sorunlarında neler yapılabileceğinin bilgisini veriyoruz.”

NASIL BULAŞIYOR?
Sosyoekonomik ayırım yapmayan saç biti, kan emerek beslenirken, kafadan kafaya temasın yanı sıra şapka, havlu, tarak ve benzeri eşyaların ortak kullanımıyla da bulaşıyor. Bunların saç diplerine bıraktığı yumurta ise “sirke” olarak biliniyor. En çok görüldüğü yerler de ense ve kulak arkaları.

Saç derisinde kaşınmalara bağlı kanamalar, deri iltihabına bağlı olarak boyun ve ensedeki lenf bezlerinde ağrılı şişlikler ortaya çıkarken, “kaşıntı, kaşıma sonucu kanayan ciltte enfeksiyon ve kabuklanma, bit ısırığına bağlı yüzeysel kanamalar” bitin belirtileri olarak sıralanıyor.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Uzmanlar, bit taşıyan çocuğun saçlarının önce normal şampuanla, daha sonra da permetrin, lindan veya piretrin adlı bit öldürücü ilaçlar içeren krem veya şampuanlarla yıkanmasını, bit şampuanı 10 dakika saçlı deride kaldıktan sonra sirkeleri temizlemek için saçlar ince dişli bir tarakla taranmasını, böylece sirkelerin de temizleneceğini, bu işlemlin 7 ile 10 gün sonra tekrarlanmasını öneriyor.
Sulandırılmış sirke ile yıkanması, çamaşır, giysi, yatak örtüsü gibi eşyaların mümkün olan en yüksek sıcaklıkta yıkanıp ütülenmesi, gerekirse kuru temizleme yapılması, saç fırçası ve tarakların atılması diğer öneriler.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı