REKLAMI GEÇ

“Eğitim siyasallaştırılıyor”

“Eğitim siyasallaştırılıyor”

Köy Enstitüleri’nin 68. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikte konuşan PAÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Kıran, eğitimin siyasallaştırıldığını ve yurttaşın müşteriye dönüştürüldüğünü belirtti.

/ DENİZLİHABER / 18 Nisan 2008 Cuma, 00:00

Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 68. yıldönümü, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle kutlandı. Törende, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Köy Enstitülü 2 öğretmenin öyküsünü anlatan, Oğuz Makal’ın yönetmenliğini yaptığı belgesel, izleyicilere sunuldu.

PAÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Kıran, 1789 Fransız Devrimi ve getirdikleri ile ilgi bilgiler içeren konuşmasında Cumhuriyet’in kazanımlarını ve Köy Enstitüleri’nin önemini anlattı. “Cumhuriyet hurafeler karşısında aklı özgürleştirme sürecidir” diyen Prof. Dr. Hüseyin Kıran, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün köylülere, halkın bilinçlendirilmesine verdiği önemi alıntılarla ortaya koydu. Prof. Dr. Kıran, ulusal kalkınmanın temeli olan Köy Enstitüleri Modeli’nin bize özgü olduğunu belirterek eğitim sisteminin bugün geldiği durumu eleştirdi. “Eğitim siyasallaştırılmakta ve yurttaş müşteriye dönüştürülmektedir” görüşünü savunan Prof. Dr. Kıran, Türk Gençliği’nin dışarıda eğitime özendirilmemesi gerektiğini ifade etti.

PAÜ Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, konuşmasında, “Köy Enstitüleri Cumhuriyet devrimlerini yaşatmak ve topluma yaymak isteyen aydınlarımızın kendi şartlarımıza göre buldukları çözümün, sadece bir okul sisteminin değil aynı zamanda Anadolu aydınlanmasının yaşandığı bir dönemdi” dedi. PAÜ Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, çözümün, “Dünyanın bugünkü durumunu analiz eden, ülkemizin ihtiyaçlarına göre şekillendirilmiş, fikri hür, vicdanı hür, çalışkan bireyler yetiştirmeyi amaçlayan bir sistem” olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından PAÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Orkestra ve Korosu konseri gerçekleşti. Doç. Dr. Efe Akbulut’un orkestra şefliğinde, Öğr. Gör. Aykut Önder Sarıçiftçi’nin koro şefi olarak yönettiği konserde, Ağısar’ın Balı’ndan Tavas Zeybeği’ne, Öğretmen Okulları Marşı’ndan Vatan Marşı’na, şarkılardan türkülere pek çok eser seslendirildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı