REKLAMI GEÇ

ENGELİLER İÇİN YENİ BİR BAŞLANGIÇ

ENGELİLER İÇİN YENİ BİR BAŞLANGIÇ

Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Proje koordinatörlüğünü Fatma Akçaöz’ün üstlendiği ve İngiltere, İspanya, İtalya, Portekiz ile İMKB Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin proje ortağı olduğu “Engellilerin Mesleki Eğitim ve Sosyal Rehabilitasyonu” projesi engellilere yeni bir başlangıç oldu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Kasım 2014 Cuma, 14:13

Denizli’nin Merkezefendi İlçesi Gerzele Mahallesi’nde 1999-2000 eğitim öğretim yılında hizmete giren Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, hazırladığı Erasmus projesi ile örnek oldu. 

denizli-erasmus-yunus-emre-meslek-lisesi-projesi-ic

Yunus Emre Mesleki ve Teknik Lisesi’nin, engellilerin istihdam sorununu ortadan kaldırmak amacıyla hazırladığı ve Muhasebe Finansman öğretmeni Fatma Akçaöz’ün koordinatörlüğü üstlendiği kısa adı A New Start(Yeni Bir Başlangıç) olan Engellilerin Mesleki Eğitimi ve Sosyal Rehabilitasyonu projesi tamamlandı.

2012 yılında kabul edilerek İngiltere, İspanya, Portekiz ve İMKB Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi işbirliği ile uygulanmaya başlanan “Yeni Bir Başlangıç” projesi hakkında bilgi veren Fatma Akçaöz, “Engellilerin istihdam sorununu ortadan kaldırmak amacıyla hazırladığımız Projemiz Ulusal Ajans’a sunulmuş ve katılan bini aşkın proje arasında en yüksek puanı alarak 2012 yılında desteklenmiştir. 2 yıl boyunca proje ortağı olan İngiltere, İspanya, İtalya, Portekiz’deki kurumlara çalışma ziyaretleri yaptık. Bu proje ile engelli gençlerin, temel mesleki eğitim içinde tüm düzeylerde beceri ve yeterliliklerinin geliştirilmesi, istihdamın arttırılması, mesleki kalitenin yükseltilmesi ve mesleki eğitimin kurumları ile işletmeler arasında işbirliğinin arttırılması sağlanmaya çalışıldı” dedi.

ÖÇA’LAR OLUŞTURDUK
Proje sonunda engellilere Avrupa Standartlarında  mesleki beceri kazandırılacağı ve istihdam ortamının yaratılacağı Özürlüler Çalışma Atölyesi için proje iç paydaşı İsmail Tosunoğlu Özeldenizli-erasmus-yunus-emre-meslek-lisesi-projesi-ic-1 Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulu ile işbirliği yaptıklarını da belirten Akçaöz, “Çoğu Avrupa ülkelerinde de olduğu gibi Özürlüler Çalışma Atölyesi (ÖÇA), özürlülerin hem mesleki rehabilitasyonu, hem mesleki eğitimi, hem de normal emek piyasası dışında özürlülerin istihdamını sağlayan korumalı bir işyeridir. ÖÇA, sakatlıklarının ağırlığı ve ya karmaşıklığı sebebiyle normal emek piyasasında iş bulmakta güçlük çeken veya iş bulması hemen hemen hiç mümkün olmayan özürlülere, bir çalışma imkanı sağlamakta veya münasip bir iş yapabilmeleri için kendilerine uygun bir çalışma ortamı hazırlamaktadır. Şu anda İsmail Tosunoğlu Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi’nde 18 öğrencimiz bu atölyelerde çalışmaktadır” diye konuştu.

Akçaöz, ÖÇA’ların ülkemizde de yaygınlaştırılması halinde, kota uygulamalarına rağmen normal emek piyasasında istihdam edilemeyen özürlülerin çalışma atölyelerinde kendi şartlarına uygun olarak istihdam edilmelerinin mümkün olacağını belirtti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı