REKLAMI GEÇ

Hürriyet’in adı Menderes döneminde konulmuş

Hürriyet’in adı Menderes döneminde konulmuş

İşadamı Derya Baltalı’nın 2 Milyon Lira karşılığında isim hakkını satın aldığı Hürriyet Ortaokulu’nun adının aslında daha önce iki kez değiştiğini biliyor musunuz? Atatürk, İnönü ve Adnan Menderes’i ağırlayan okula Hürriyet adı Menderes döneminde konuldu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Şubat 2015 Cumartesi, 13:30

Denizli’de Derya Baltalı’nın 2 milyon lira bağış karşılığı isim hakkını satın aldığı Hürriyet Ortaokulu ile ilgili tartışmalar sürüyor. Hürriyet mezunları, okulun isminin değiştirilmesi konusunda özellikle Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yoğun eleştiriler yöneltiyor. Okulun kent kimliğini yansıtan önemli değerlerden biri olduğu, bu nedenle de isminin satılmasının yakışık almadığı yorumları eleştirilerin odak noktası.

VALİ BÖYLE SAVUNMUŞTU
Vali Şükrü Kocatepe, gelen yoğun tepkilere “Gazi, İstiklal gibi isimler bizim için önemlidir. Onlara dokunmayız, dokundurtmayız. Ancak hürriyet genel bir isimdir” açıklaması yaparken Denizlihaber.com, yerel tarih araştırmacılarının arşivlerinden ilginç bilgilere ulaştı.

ADI İKİ KEZ DEĞİŞMİŞ
Arşivlere göre Mustafa Kemal Atatürk’ün 1931’de gerçekleştirdiği Denizli Gezisi sırasında ziyaret ettiği okullardan biri de Hürriyet ortaokulu idi. Ancak okulun adı o günlerde Köy Muallim Mektebi’ydi. Kentin yerel yöneticileri bir süre sonra okulun adını İnönü Lisesi olarak değiştirdi. Hatta 1945’te Cumhurbaşkanı sıfatıyla Denizli’ye gelen İsmet İnönü’nün ziyaret programı arasında İnönü Lisesi de bulunuyordu.

MENDERESÇİLER KOYDU
Denizli’deki idareciler bununla da kalmadı. 1950’de Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidardan düşmesi üzerine İnönü levhasının indirildiği okul, Hürriyet İlkokulu olarak hizmet vermeye başladı. Hatta yine arşivlere göre Adnan Menderes’in Başbakan sıfatıyla Denizli’de gerçekleştirdiği programın içinde o okulun ziyareti de vardı.

Yorumlar

Zeki Akakça   -  Bağlantı 9 Şubat 2015, 17:20

İsmet İnönü İlk Mektebi Hürriyet İlk okulunun adı olarak bazı fotoğraflarda var. Dolayısıyla Ziya Tıkıroğlu başkanın tespitine katılıyorum.

ziya tıkıroğlu   -  Bağlantı 7 Şubat 2015, 18:25

Bildiğim kadarıyla bu bilgiler yanlış. İsmet İnönü Lisesi, ismi Koca Mektebe verilmiş ve 1950 yılından sonra Denizli Lisesi olarak değiştirilmişti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı