REKLAMI GEÇ

KIZ MESLEKTE NELER OLUYOR!

KIZ MESLEKTE NELER OLUYOR!

TMMOB üyeleri, valilik meydanı için yıkımına başlanan Kız Meslek Lisesi önünde bir araya gelerek, kentin tarihi dokusunun yok edildiği savıyla yıkıma tepki gösterdi.

/ DENİZLİHABER / 18 Haziran 2010 Cuma, 18:36

Valilik meydan projesi tartışmaları yeniden kentin gündemine oturdu. Daha önce meydan ile ilgili bir proje yarışması yapılmış ve birinci olan proje üzerinde karar kılınmıştı. Uzlaşma sağlanan projeye göre kız meslek lisesi binasının korunacağı söylenmişti. Kız meslek Lisesi’nin boşaltılmasından sonra çatısının sökülmeye başlanması TMMOB üyelerinin tepkisine neden oldu. TMMOB’a bağlı odaların üyeleri bu durumu protesto etmek için Kız meslek Lisesi Binasının önünde toplandı. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu adına açıklama yapan Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Tolga Aydar düzenlenen protokole uyulmadığını iddia etti.

Aydar “Devam eden süreçte sempozyum sonucu oluşan kararlar göz önüne alınarak yapılan ulusal düzeydeki yarışmada birinci seçilen proje, planlama kararını; Kız Meslek Lisesi’ni “ koruyarak kullanma” şeklinde vermiştir. Katılımcıların ve ödül alan projelerin yüzde 90 ı da zaten bu binayı korumuştur. Ancak bugün gelinen nokta, 14 Haziran 2010 tarihinde ihalenin yapıldığı ve bu doğrultuda binanın sökülmeye başladığı, çatı kiremitlerinin alındığı, kapı, pencere ve kalorifer peteklerinin söküldüğü şeklindedir. Binadaki hareket kamuoyunda binanın kısmen veya tamamen yıkılacağı izlenimi oluşturmuş ve tedirginlik yaratmıştır” dedi.

Denizli’deki tarihi ve doğal mirasına sahip çıkılmasını, kalan birkaç eserin de yok edilmemesini ısrarla istediklerini de ifade eden Aydar “Tarihi ve doğal mimari mirasa sahip çıkılmasını, Denizli’nin tarihine sahip çıkılması olarak görüyoruz. Başta Devletin temsilcisi Sayın Valimiz olmak üzere yapının korunarak kullanılması yönündeki kararın, Kentin idarecileri, Sivil Toplum Kuruluşları, Demokratik kitle örgütleri ve Belediye yetkilileri tarafından da aynı hassasiyetle takip edilmesi beklentimizi bir kez daha ifade ediyoruz” dedi

Şenel; ‘Korunacağı sözüne karşı gelinecek’
Kız meslek Lise’nin durumu hakkında yazılı basın açıklamasında bulunan Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı İbrahim Şenel, lise binasının yıkılması durumunda “Her şeyden önce Denizli Valiliği’nin kurumsal tavrına ve imzalarına, Valimizin bu güne kadar sergilediği tavra ve yapının korunacağı yönünde verdiği sözlü ve yazılı garantilere karşı gelinmiş olacak” dedi.

Hükümet konağı ve çevresi projesi uzun yıllardır tartışılarak, İç İşleri Bakanlığı’nın 2009 yılı yatırım programına alındı. Bölgede yapılacak projelendirme çalışmaları öncesinde planlamaya katkı koymak amacıyla Mimarlar Odası Denizli Şubesi’nce sempozyum düzenlendi. Kız meslek Lisesi’nin kalması ya da yıkılması çeşitlik kurum ve kuruluşlar arasında görüş ayrılığına neden olmuştu. Yarışmada birinci seçilen projenin Kız meslek Lisesi’nin korunması yönünde vereceği karara uyulması yönündeki mutabakatla sonlanmıştı. Yıkıma hazırlık yapılıyormuş türünden bir görüntü oluştuğunu belirten Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı İbrahim Şenel, “Konuyu değerlendirmek, konu hakkındaki detayları birinci ağızdan dinlemek adına Valimizden randevu talep ettik. Çarşamba günü gerçekleşen görüşmemizde ‘Yapının tamamının yıkılması gibi bir yaklaşımlarının kesinlikle olmadığı ancak yarışmada Jürinin 1’inci proje değerlendirme raporunda yer alan ve yapının yanından geçen yolun genişletilme mecburiyetinden kaynaklanan şekilde yalnızca bir kolunun yıkılmasının söz konusu olduğunu’ ifade etti. Beklentimiz Denizli Belediyesi’nin bölgedeki yıkım çalışmaları sırasında tarafları Denizli Valiliği, TMMOB İKK sekreterliği, TMMOB Mimarlar Odası olan protokole ve hepsinden önemlisi yarışma ile elde edilen projeye uygun hareket etmesidir. Aksi takdirde her şeyden önce Denizli Valiliği’nin kurumsal tavrına ve imzalarına, Valimizin bu güne kadar sergilediği tavra ve yapının korunacağı yönünde verdiği sözlü ve yazılı garantilere karşı gelinmiş olacak. Mimarlar Odası olarak Denizli’deki tarihi, mimari, doğal ve insan mirasına sahip çıkılmasını, kalan birkaç eserin de yok edilmemesini istiyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı