REKLAMI GEÇ

Minik öğrenciler, PAÜ’nün yaz kampında bilimle buluşacak

Minik öğrenciler, PAÜ’nün yaz kampında bilimle buluşacak

“Bilim Dünyasına Yolculuk” projesiyle geleceğin bilim insanları, PAÜ’de bilim ve araştırmayla tanışacak.

/ DENİZLİHABER / 17 Haziran 2010 Perşembe, 17:58

Bilimin merkezi Pamukkale Üniversitesi, “uluslararası araştırma üniversitesi” olma vizyonunu farklı platformlarda sürdürüyor, projelerle adından söz ettiriyor. TÜBİTAK ve Pamukkale Üniversitesi işbirliğiyle “Bilim Dünyasına Yolculuk” projesi geliştirildi. Denizli’de ilk kez, bu kapsamda bir Yaz Bilim Kampı gerçekleştirilecek.

Denizli’deki ilköğretim okullarının 5. sınıfından mezun olan ve not ortalaması 4.70 üzerinde olan 80 öğrenci, kamptan ücretsiz yararlanabilecek. TÜBİTAK Proje Yürütücüsü PAÜ Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esin Turan Güllaç, yaz kampı için şimdiden çok sayıda öğrenci velisinin başvuru yaptığını, projenin yeni onaylanması, kamp başlangıç süresinin çok yakın olması, başvuru sırasına göre katılımı sınırlandırma zorunda olmaları nedeniyle, koşulları yerine getiren ve kampa katılmak isteyen öğrencilerin en kısa sürede kendilerine başvuruda bulunmasını istedi. Başvurular http:/pau.edu.tr/yazbilimkampi adresinden online olarak yapılabilecek. Son başvuru tarihi ise 25 Haziran 2010

İlköğretim öğrencileri ile gerçekleştirilecek olan yaz bilim kampı, her öğrenciye bilimin eğlenceli bir ortamda aktarılmasını amaçlıyor. Bu sayede öğrencilerin bilimsel olgularla ilgili, düzeylerine uygun eğitim ortamlarında merak duyguları, araştırma istekleri ve yaratıcılıklarının geliştirmesine katkı konulacak. Başarılı ve gönüllü 80 öğrenci ile gerçekleşecek olan kamp; 10 kız-10 erkek öğrenciden oluşan 20 kişilik gruplar halinde, dört dönem olacak şekilde programlandı.

Denizli ili merkez ilçedeki ilköğretim okullarından seçilecek 40 kız, 40 erkek olmak üzere toplam 80 başarılı öğrenciye ev sahipliği yapacak olan “Bilim Dünyasına Yolculuk” adlı yaz bilim kampı, her öğrenciye bilimin eğlenceli bir ortamda aktarılmasını amaçlıyor. Proje Temmuz ayı içerisinde dört dönem haline uygulanacak.

Dönem : 05-10 Temmuz 2010…….10 Kız 10 Erkek = 20 öğrenci
Dönem : 12-17 Temmuz 2010……..10 Kız 10 Erkek = 20 öğrenci
Dönem : 19-24 Temmuz 2010…….10 Kız 10 Erkek = 20 öğrenci
Dönem : 26-31 Temmuz 2010……10 Kız 10 Erkek = 20 öğrenci

Projede yer alan etkinlikler ve konular mümkün olduğunca farklı bilim dallarından örnekler oluşturabilecek şekilde seçildi ve düzenlendi. Bu doğrultuda, alanlarının uzmanı olan bilim insanlarının (profesörler ve doçentler) bizzat kendileri tarafından sunulacak eğitimler ile öğrencilerin bilim insanını tanımaları, gözlemlemeleri ve çalışma şartları konusunda da bilgilenmelerine fırsat sağlanacak.

TÜBİTAK Proje Yürütücüsü PAÜ Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esin Turan Güllaç, “Üniversitemiz Rektörü aynı zamanda PAÜ Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, kulak burun boğaz konusunda öğrencilere ders verecek. Deprem laboratuvarından, Laodikea Antik Kenti’ne, Temiz Enerji Evi’nden Spor Merkezi’ne, üniversitenin farklı birimleri, öğrencilere ev sahipliği yapacak. Öğrenciler ücretsiz servislerle getirilip götürülecek, bir gece de kampus içinde kamp kuracak” dedi.

TÜBİTAK Proje Yürütücüsü PAÜ Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esin Turan Güllaç, “Bilim Dünyasına Yolculuk’un uğrak noktaları; fizik, kimya, arkeoloji, biyoloji, bilimleri kapsamındaki yedi bilim atölyesi; öğrendiklerini pekiştirmek için tamamlayıcı etkinlik atölyeleri; öğrenmeyi eğlenceyle harmanlayacakları müzik, resim, drama ve spor atölyeleridir. Bu bakımdan, projenin diğer bir özelliği seçilen bilimsel olgularla ilgili deney ve uygulamaların, mutlaka bir eğitsel etkinlikle destekleniyor oluşudur. Programda aralara yerleştirilen müzik, resim ve spor etkinlikleri de öğrencilerin kaynaşmaları, işbirliği halinde çalışmaları, bir taraftan da eğlenerek öğrenmelerini amaçlamaktadır. Denizli’deki bir kalem fabrikası ve bir geri dönüşüm fabrikasına da inceleme gezileri düzenlenecek. Bütün bunların yanı sıra, proje; öğrencilerin, sosyalleşme, iletişim kurma, düzenli olabilme, bir arada çalışabilme, paylaşma, sabır gösterebilme ve hoşgörülü olabilme gibi sosyal davranışları kazanmalarını da amaçlamaktadır” dedi.

Güllaç, “Projede yer alan etkinlikler, sade bir sınıf ortamında değil, içeriklerine uygun, gerekli alt yapı-donanıma sahip mekânlarda ve gerçek alanlarda gerçekleşecektir. Pamukkale Üniversitesinin ilgili fakültelerinin bölümleri, araştırma merkezleri, araştırma-inceleme-analiz laboratuarları, atölye ve etkinlik salonları, spor ve havuz tesisleri, bu proje için kullanılmıştır. Bu eğitim ortamları öğrencinin öğrenmeye doğrudan katılımını sağlayabilecek şekilde düzenlenmesine dikkat edilmiş, ayrıca, katılımcı öğrencilerin gelişim düzeyleri ve öğrenciler açısından güvenlik koşulları düşünülerek seçilmiştir. Bu sayede öğrencilerin bilimsel olgularla ilgili, düzeylerine uygun eğitim ortamlarında merak duyguları, araştırma istekleri ve yaratıcılıklarının geliştirmesine katkı getirilmesi beklenmektedir. Projenin diğer bir özelliği; seçilen bilimsel olgularla ilgili deney ve uygulamaların, mutlaka bir eğitsel etkinlikle destekleniyor oluşudur. Bu şekilde öğrenci, kendisinin de uygulamaya bizzat katılabileceği ortamlar yaşayacaktır. Görsel öğeler ve yerinde (alan) araştırma ve çalışmalarla donatılmış olan atölyeler öğrencinin ilgisine göre yapılandırılmıştır. Temel bilim atölyeleri, tamamlayıcı atölyeler, Orff öğretisine dayalı müzik atölyeleri, resim, drama, gezi ve spor aktiviteleri birbiriyle ilişkili ve birbirini tamamlayacak şekilde sıralandıktan sonra programa yerleştirilmiştir. Bu şekilde öğrenci temel bilim atölyesinde gördüğü bir konuyu, tamamlayıcı atölye çalışmasıyla daha renkli ve eğlenceli bir yapıda çalışmış olacaktır. Takip eden sanat atölyeleri ya da drama aktiviteleri de yine bilim atölyelerinde işlenilen konuyu destekler nitelikte gerçekleşecektir. Bu şekilde öğrenci öğrenme ortamı olarak seçilen, biyoloji laboratuarı, gerçek (Laodikea) kazı alanı, deprem laboratuvarı, genetik laboratuvarı, süt ürünleri laboratuarı, temiz enerji evi, olimpik yüzme havuzu, müzik odası, resim atölyesi, drama salonu, seramik atölyesi ve gezilecek fabrikalar, gözleyebilecekleri zengin ortamlar olmaları bakımından önemlidir” dedi.

Güllaç, “Altı günlük eğitim kapsamında bilim atölyelerinin yanı sıra sanat ve spor aktiviteleri de yer alacak. Bu sayede öğrenciler bilim-sanat-spor üçlemini en farklı şekilde yaşama fırsatı yakalayacaklardır. Müzik, resim, seramik, drama, yüzme ve eğitsel oyunlarla zenginleştirilmiş kamp ortamı öğrenciler için unutulmaz bir deneyim olacaktır. Ayrıca bu şekilde insan yaşamının çok yönlü olması gerektiği vurgulanacak, sanat ve sporun da bilim gibi insan yaşamı için bir ihtiyaç olduğu olgusu kavratılacaktır” dedi ve ilgilenenleri ‘Bilim Dünyasına Yolculuk’ a davet etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı