REKLAMI GEÇ

Okul tabelası rengi tartışması

Milli Eğitim Bakanlığının ülke çapında tüm okullardaki tabelaların rengini mavi-beyaz olarak değiştirmesi tepkilere neden oluyor. Okul tabelaları ile Ak Parti’nin renklerinin benzerlik göstermesi eğitimcilerin tepkisini çekti, psikiyatrlar ise renklerin çocukları etkilediği görüşünde…

/ DENİZLİHABER / 21 Eylül 2007 Cuma, 00:00

Milli Eğitim Bakanlığı, geçtiğimiz eğitim yılı ortalarında yayımladığı genelge ile okul tabelalarının rengini mavi zemin üzerine lacivert yazı ile yazılması, bakanlık logosunun da beyaz zemin içinde konulması talimatı verdi. Tabelalar, bu yıl tepki çekti.

Okul tabelalarının Ak Parti’nin kullandığı iki renkten biri ile çok benzerlik gösterdiği, hatta yazı karakterleri ve logo yerleşiminin de aynı olduğu yönünde tepkiler geldi. Renklerin aynı olmasına Eğitim-Sen Denizli şubesi tepki gösterdi.

Ak Parti’nin eğitim üzerinde hegemonya kurduğunu belirten Eğitim-Sen Mali İşler Sekreteri Ahmet Öztürk, ücretsiz kitapların da Ak Parti’nin diğer rengi olan turuncu poşetler içinde dağıtıldığını söyledi. Öztürk “AKP iktidarı, aldıkları yüzde 47’lik oy oranını da etkisiyle toplumun tüm kesimlerinde egemenlik kurmaya çalışmaktadır. Ayrıca ücretsiz olarak dağıttıkları kitapları koydukları poşetlerin rengi de kendi parti renklerinden olan turuncuydu. Bu da yapılan işe gölge düşürmüştür” diye konuştu.

Renklerin ve sembollerin, kitleler üzerinde oldukça etkili olduğunu ifade eden Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Herken ise, özellikle siyasi partilerin buna dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Herken, “Renkler, bilinçaltı çağrışımları yaparak halkı, büyük ölçüde etkilemektedir. Örneğin reklâm tabelalarında kullanılan renklerin tonundan, bir siyasetçinin kullandığı gözlüğün biçimine kadar her şey, halkın bilinçaltına etki ederek onları etkileyebilir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı