REKLAMI GEÇ

PAÜ öğrencileri yeni cihazlar tasarladı

PAÜ öğrencileri yeni cihazlar tasarladı

PAÜ Teknoloji Fakültesi’nde iki öğrenci gıdalarda dışkı kaynaklı bakterileri tespit edecek bir cihaz tasarlarken iki öğrenci de sudaki ağır metali bulacak ekipman tasarladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Ağustos 2018 Cuma, 17:59

Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencileri, sektörlerinde ses getirecek cihazlar tasarladı.
Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Koluman yönetiminde Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Hüsra Tuncer ve Atakan Eryıldız, gıdalarda dışkı bulaşmasını gösterecek önemli patojenlerden ve indikatörlerden birisi olan Escherichia coli (bağırsakta yaşayan bakteri türü) varlığını belirleyecek bir tespit cihazı tasarladı.

PAÜ’den yapılan açıklamada; “Cihazın en önemli özellikleri arasında, kısa süre içerisinde gıdada dışkı kökenli bulaşma olup olmadığını ölçmesi ile hastalık kaynağı olan bu bakterinin varlığını göstermesi yer alıyor. Tasarlanan cihazın ilk çalışmaları tamamlanmış olan cihazın helal gıda sektöründe öncelikle Türkiye için ve takiben küresel katma değer sağlaması hedeflenmekte olup kalite yönetim protokollerine bağlı kalınarak doğrulama ve geçerli kılma çalışmaları devam etmektedir” denildi.

SULARDA AĞIR METALİ TESPİT EDECEK
Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Koluman’ın yönetiminde Biyomedikal Mühendisliği öğrencilerinden Özge Oral ve Kadir Demirci, sularda ağır metal bulaşmasını gösterecek bir tespit cihazı tasarladı.

Yapılan açıklamada; “Tasarlanan cihaz, sahra koşullarında içilebilir su sıkıntısı çeken askerler için mevcut kaynağın ağır metal kirliliğine dair önemli bir gösterge olmasına ek olarak, aynı zamanda bir bakteri kullanılarak yapıldığından dolayı farklı bir bakış açısı taşımaktadır. Söz konusu cihazın ilk çalışmaları tamamlanmış olup buna ait kalite yönetim protokollerine bağlı kalınarak doğrulama ve geçerli kılma çalışmaları devam etmektedir” denildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı