REKLAMI GEÇ

PAÜ SANAL ALEMİN KRALI

PAÜ SANAL ALEMİN KRALI

Pamukkale Üniversitesi, bu ay açıklanan “Dünya Üniversiteler Webometrics” yani internet ve bilgi işlem teknolojilerine yatırım yapan üniversiteler sıralamasına göre 165 üniversite içerisinde Türkiye’de 5’inci, dünyadaki 21 bin üniversite arasında da 740. sırada yer aldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Kasım 2014 Cumartesi, 11:44

İspanya’da “Ulusal Araştırma Konseyi (CSIC)” isimli bağımsız araştırma şirketine bağlı olarak faaliyet gösteren “CybermetricsLab” tarafından bu ay açıklanan “Dünya Üniversiteler Webometrics” sıralamasına göre Pamukkale Üniversitesi değerlendirmeye alınan 165 üniversite içerisinde beşinci, dünyadaki 21 bin üniversite arasında da 740. sırada yer aldı. 

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Pamukkale Üniversitesi’nin dünya üniversitesi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Bağcı, “Saygın ve kabul gören bir bağımsız değerlendirme kuruluşu tarafından yapılan bu değerlendirmede Türkiye’deki üniversiteler arasında beşinci, dünyadaki üniversiteler arasında da 740. gösterilmek gurur verici” dedi. Rektör Bağcı, “Mevcut sıralamanın görünürlük ve etkinlik kategorileri dikkate alındığında; Türkiye’deki üniversiteler arasında ilk beşte olmamız gurur vericidir. Türkiye’de kendini en iyi anlatan, toplumla ve sanayi ile iç içe kol kola yürüyen, bilimsel ve teknolojik araştırma yapıp sonuçlarını en etkin bir biçimde paylaşmaya çalışan bir yapımız var. Bütün bunlar aslında yoğun olarak yaptığımız ve gerçekleştirdiğimiz bilimsel teknolojik, kültürel ve sosyal içerikli çalışmalarımızın sonuçlarının tescil edilmesinden başka bir şey değil. Bilimsel yayın sıralamasında ilk yirmi arasında olmamız, yenilikçi üniversiteler sıralamasındaki yerimiz ve 3 yıldır girişimci 50 üniversite arasındaki konumumuz üniversitemizin; 3. nesil üniversite olma yolunda doğru ve tutarlı bir yol izlediğini gösteriyor. Ancak bunlarla yetinmeyeceğiz. Pamukkale Üniversitesi olarak hedefimiz ülke içindeki saygın tüm kategorilerde ön sıralarda, dünyada ise ilk 500 içerisine girmektir” diye konuştu.

Türkiye’de birinciliği İstanbul Üniversitesi, ikinciliği Orta Doğu Teknik Üniversitesi, üçüncülüğü İstanbul Teknik Üniversitesi, dördüncülüğü ise Ankara Üniversitesi elde etti.

ÜNİVERSİTE SIRALAMASI NEDİR?
Üniversiteleri eğitim ve araştırma kapasitesine göre sıralamaya çalışan sistemlerdir. Genellikle kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından yapılır. Ülkemizde Tubitak ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi değişik kriterlere göre sıralama yapmakta ve bunlar zaman zaman basında yer almaktadır. Dünyada çok iyi bilinen birkaç sınıflama sistemi vardır. Shanghai Jiatong University, Times Higher Education Ranking, Center for World University Rankings gibi.

“Webometrics ranking of World Universities” İspanyol cybermetrics Lab araştırma grubunun hazırladığı yeni bir üniversite sıralama metodudur. Bu grup İspanya’daki araştırma enstitülerini bir araya getiren Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) çalışma grubuna bağlıdır.
Daha önce çalışma yapan gruplara alternatif olarak doğmuştur. 2009 yılından beri yaptığı çalışmalara internet üzerinden ulaşılabilmektedir. Diğer bütün gruplar eğitim kalitesi, araştırma, sitasyon, patent, ödül sayıları, öğretim üyelerinin kalitesi gibi parametreleri değerlendirirken, webometrics farklı bir yol izlemektedir. Webometrics’in kullandığı kriterler internet tabanlıdır. Yani internet ve bilgi işlem teknolojilerine yatırım yapan üniversiteler öne geçmektedir.

Kullanılan kriterler şunlardır:
1. Görünürlük (Puanların %50’si)
Etki Faktörü: Üniversite web sitesinin diğer web sitelerinden aldığı link sayısı(bağlantı). Backlink sayısının karakökü ve bağlantı veen domain sayısı değerlendirilir.

2. Aktivite(Puanların %50’si)
a. Varlık: “pau.edu.tr” domaininde bulunan toplam web sayfası sayısı. Kişisel sayfalar dahil.
b. Açıklık: Web sitesinde bulunan toplam pdf, doc, docx, ppt gibi doküman sayısı
c. Mükemmellik: Üniversite tarafından yapılan yayınların en çok sitasyon alan en üst %10’u değerlendirilir.

Türkiye’deki ilk 10 üniversitenin puanları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

denizli-pau-pamukkale-universitesi-dunya-siralamasi-ic

Yorumlar

Okuyucu   -  Bağlantı 5 Ağustos 2015, 15:35

12.ciliği bile geçmişte kaldı. Şu anda 21. sırada. Üniversite yönetiminin aldığı kararla PHP sunucuları kapatıldıktan sonra hızlı bir düşüş oldu hâlâ da düşüş devam ediyor.

K. Aramaz   -  Bağlantı 5 Ağustos 2015, 10:13

Kişisel veb sayfaları kapatıldı, bukalemuna geçildi. PAÜ 12. sıraya indi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı