REKLAMI GEÇ

PAÜ’de Çanakkale paneli

PAÜ’de Çanakkale paneli

Pamukkale Üniversitesi’nin 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü kapsamında düzenlediği panelde, Çanakkale Savaşı’nın tarihi boyutu ve edebiyatımıza yansımaları konuşuldu.

/ DENİZLİHABER / 20 Mart 2010 Cumartesi, 10:11

Etkinliğe, Vali Yardımcısı Mehmet Çapraz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İnan Özer, akademisyenler ve öğrenciler katılırken panelin oturum başkanlığını PAÜ Öğretim üyesi Prof. Dr. Ayfer Özçelik yaptı. Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın ve Öğr. Gör. Şerif Kutludağ ise konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmasına Çanakkale cephesinin önemini anlatarak başlayan Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın, Çanakkale’nin Kurtuluş Savaşı cephelerinden biri olmasına karşın burada alınan galibiyetin, Türk milletine millet olma ruhunu kazandırdığını kaydetti. Mustafa Kemal Atatürk’ün de Çanakkale’de yıldızının parladığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Akın, “Türk Milleti’nin mücadele yıllarında ateşe koşan kelebekler gibi Atatürk’ün etrafında toplanmasında bu kazanılan savaş önemlidir” dedi. Seferberlik döneminde, Osmanlı’nın iki milyon askeri cepheye gönderdiğini vurgulayan Akın, “Bu askerlerin yüzde 35’ini savaş sırasında kaybettik. Gençlerimiz, bugün nasıl bir düğün gibi korku olmaksızın askere gidiyorsa, o günlerde de aynı düşüncelerle cephelere koştu. Birçok milletten insan, bu savaşa katılmıştır. 90 km uzunluğunda bir yarım adada, 500 bin Mehmetçik 8 ay boyunca savaşırken zaman zaman düşman askerleriyle paylaşımlarda da bulunmuştur” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Akın, konuşmasının sonunda Çanakkale Savaşları sırasında çekilmiş fotoğrafları hazırladığı sunumla izleyenlerle paylaştı.

Çanakkale Savaşı’nın edebiyatımıza yansımalarını ele alan Öğretim Görevlisi Şerif Kutludağ ise, Çanakkale için birçok destanın yazıldığını hatırlatarak, Atatürk’ün saatine isabet eden kurşunla hayatta kalması ve Seyit Onbaşı’nın gülleyi kaldırmasını örnek olarak gösterdi. Kutludağ, “Yaşanan bu olaylarda savaşta bizi yalnız bırakmayan fizik ötesi güçler vardı ve Atatürk’ün sağ kurtulması ile öndersiz kalmayacağımızın inancı o dönemde belleğimize yerleşti” dedi. Zaferin 95 yıl sonrasında bu topraklarda birçok imkânlarla yaşayabiliyorsak, muhasır medeniyetler seviyesine ulaşmanın şehitlerimize karşı bir borç olduğunu hatırlatan Kutludağ, bütün şehitleri rahmet ve minnetle andığını ifade etti. Panel, katılımcıların soruları yanıtlaması ile son buldu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı