REKLAMI GEÇ

Tekstil 3D yazıcı ile tanışıyor

Tekstil 3D yazıcı ile tanışıyor

Pamukkale Üniversitesi’nin TÜBİTAK destekli “Denizli’de Tekstil Kültür ve STEAM ile Harmanlanıyor” adlı projesi ile Denizli’nin yöresel tekstil ürünleri 3D yazıcı ile tanışacak.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Aralık 2018 Pazar, 10:58

Tekstilin anavatanı Denizli’de yaşanan nitelikli insan kaynağı ihtiyacı ve üniversitelerde tekstil mühendisliği bölümlerine tercihlerin giderek azalması, sektörün en önemli sorunlarından biri.

Pamukkale Üniversitesi ile sanayiciler arasında yapılan işbirliği bu sorunun ileriye dönük olarak azalmasına yönelik önemli adımların atılmasını da sağlıyor.

Bu projelerden biri de Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü tarafından eğitim odaklı olarak yürütülen TÜBİTAK destekli “Denizli’de Tekstil Kültür ve STEAM ile Harmanlanıyor” projesi oldu.

Projenin yürütücülüğünü üstlenen Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Ayşe Özkal, tekstil sektörünün Denizli’nin can damarlarından biri olduğunu belirterek, “Farklı kesimler tarafından daha önce de pek çok kere ifade edildiği gibi katma değeri yüksek, AR-GE kapsamında değerlendirilebilecek yenilikçi, moda trendi oluşturma potansiyeli olan ürünlerin yetersizliği, hemen her kademede kalifiye eleman eksikliği ve özellikle tekstil mühendisliği bölümlerinin tercih edilirliğinin giderek azalması sektörün, bölümümüzün ve dolayısıyla ülkemizin problemleri arasında. Bu proje ile Pamukkale Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü olarak hem bölümümüze hem de milli eğitim ve orta vadede özel sektöre küçük de olsa bir katkıda bulunmayı hedefliyoruz” dedi.

Ana etkinlik olarak 3 boyutlu yazıcılar ile Denizli’nin kültürel miraslarından sayılan ‘Buldan bezi’ ürünler üzerine baskılar yapacaklarını dile getiren Özkal, “Bunun için öğrenciler 3 boyutlu tasarım programlarını ve 3 boyutlu yazıcıları kullanacaklar. Kullanacağımız yazıcılar Denizli’de üretiliyor. Gerçekleştirilecek olan diğer etkinlikler arasında batik boyama ve masa üstü tezgâhlarla el dokuması da olacak. Ayrıca öğrencilere, proje kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikler esnasında kullanılan 3 boyutlu yazıcılar, bunların sarf malzemeleri ve tasarım programlarının sadece kullanıcı ve uygulayıcısı değil aynı zamanda bunların üreticisi olabilecekleri motivasyonunu da vererek, öğrenim hayatlarının devamında ve kariyer hayatlarında edindikleri bu farkındalık doğrultusunda çalışmalarını arzu ediyoruz. Başlangıç projesi olarak değerlendirilecek bu proje inşallah daha sonra yapılması planlanan projeler için bir pilot çalışma mahiyetinde olacak” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı