REKLAMI GEÇ

PAÜ’LÜ ALÇİÇEK’E ÜSTÜN BAŞARI ÖDÜLÜ

PAÜ’LÜ ALÇİÇEK’E ÜSTÜN BAŞARI ÖDÜLÜ

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç Dr. Mehmet Cihat Alçicek, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından verilen Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’nü aldı,

/ DENİZLİHABER / 7 Haziran 2010 Pazartesi, 19:39

Denizli ve çevresindeki çalışmaları ile bölgenin jeolojik sorunlarına odaklanan Doç Dr. Mehmet Cihat Alçicek, Kaklık Beldesi’ndeki bir mermer ocağında 2002 yılında Türkiye’nin ilk insansı (Homo erectus) fosil kafatası parçasını buldu. Fosilin üzerindeki kemik deformasyonları “bilinen en eski tüberküloz vakası” yönüyle ele alındı ve tıp tarihine geçti. Fosilin bulunması ile birlikte; ilk insanların daha ılıman bölgelere dağılırken kullandıkları göç yollarında önemli bir boşluk doldurularak, Türkiye’nin bu göç yollarından biri olduğu ispatlanırken yapılan çalışmalar büyük yankı uyandırdı ve bu yönlü bilimsel araştırmaların odağı oldu. Fosil, ünlü American Journal of Physical Ahthropology dergisinde yayınlanarak yine bir ilk olarak bu derginin kapak konusu oldu. Buluntu, yerli ve yabancı basın-yayına konu oldu. Bununla birlikte çalışmalar, Türkiye ve Fransa’da gerçekleştirilen “Türkiye’nin İlk Sakinleri” sergisinde yer alarak, geniş kitlelerce çok büyük ilgi gördü.

Doç. Dr. Alçicek, Güney Batı Anadolu’da, içinde Dünya’nın sayılı, Türkiye’nin ilk insansı (Homo erectus) fosil kafatası parçasının da bulunduğu, bilinmeyen nesli tükenmiş büyük-küçük memeli fosil topluluklarını buldu. Doç. Dr. Alçicek’in buluntular üzerindeki çalışmaları ve gelecek nesillere aktarmak amacı ile çeşitli müzelerde sergileme çabası, Türkiye Bilimler Akademisi’nin gözünden kaçmadı ve çalışmaları Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne değer görüldü.

Ödülünü 4 Haziran Cuma günü Marmara Üniversitesi Reşat Kaynar Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle alan Doç Dr. Mehmet Cihat Alçicek, böylesine önemli bir ödüle layık görülmenin gururunu ve Pamukkale Üniversitesine bu ödülü kazandırmanın yanı sıra genç araştırmacılara örnek olmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Doç. Dr. Alçicek Türkiye’nin ilk insansı (Homo erectus) fosil kafatası parçasının sergilenmek üzere Denizli Müze Müdürlüğü’ne teslim edildiğini ifade etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı