REKLAMI GEÇ

TÜBİTAK birincisi Alatay 1,5 yıllık emeğin ürünü

TÜBİTAK birincisi Alatay 1,5 yıllık emeğin ürünü

TÜBİTAK’ın düzenlediği Alternatif Enerjili Elektrikli Araç Yarışması Yerli Ürün Teşvik kategorisinde birinci olan eletrikli araç ‘Alatay’, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi’nin öğretim üyeleri ve öğrencilerin içinde bulunduğu bir ekip tarafından 1,5 yılda tasarlanarak üretildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Ağustos 2016 Çarşamba, 12:44

Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)
Denizlihaber.com’un dün “PAÜ’nün otomobili TÜBİTAK birincisi” başlığıyla verdiği haberin ardından üniversitenin Mühendislik Fakültesi, bir anda ulusal medyanın ilgi odağı haline geldi. DHA Denizli Bürosu’ndan Ramazan Çetin, birincilik ödülünü haberleştirdi.

denizli-tubitak-yarismasi-birinci-alatay-pau-selim-koroglu

MOTORU DIŞINDA HER PARÇASI YERLİ
DHA’ya konuşan proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Selim Köroğlu, elektrikli otomobili 1,5 yıl içinde motoru dışından her parçasının yerli üretim olduğunu belirterek, “Konvansiyonel araçlarda kaçırdığımız ivmeyi elektrikli araçlarda yakalamak istedik. Bu nedenle proje ekibi oluşturduk, projemiz TÜBİTAK’tan da destek gördü. Bunun için öğrencilerin de içinde olduğu bir ekip oluşturduk. Öğrenciler çok değerli ürünler ortaya çıkarıyor. Tasarladıkları ürünler endüstriyel boyuta taşınabilecek ürünlerdir. Öğrencilerin tasarladıklarını yaptığımız araç üzerinde de test ettik. Katıldığımız yarışmada birinci olduk. Aynı ekip, önümüzdeki yıl daha iddialı bir şekilde bu yarışmaya damga vuracaktır” dedi.

denizli-tubitak-yarismasi-birinci-alatay-pau-selami-kesler

SAATTE 80 KM HIZ
Projede yer alan Yrd. Doç. Dr. Selami Kesler, elektrikli otomobilin teknik aksamı hakkında bilgiler verdi. Kesler, otomobilin 80 kilometreye kadar hız yaptığını, 400 kilometreye kadar da mesafe yaptığını kaydederek, şunları söyledi:

“Aracımızda öncelikli arka batarya şarj sistemi ve ön elektronik panel göstergesi öğrenciler tarafından tasarlandı. Araçta çift kontrol desteği var. İki adet 2 kilovatlık özel motorlar kullandık, ama çift sürücü, elektronik difransiyel, konvertörler, gömülü şarj sistemi, cruz ve hız kontrol sistemleri tamamen yerli olarak tasarlandı. 80 kilometrelik hız sınır koyduk. Her türlü güvenlik tedbirleri alındı. 450 kilogram ağırlığında yapıldı. Şehir içi tasarımı olarak özellikle Avrupa konseptine uygun olarak yapıldı. Şu an ki bataryasıyla 400 kilometre mesafe yapabiliyor. Üç ay içinde güneş enerjisinden faydalanmak için sistemi geliştireceğiz. Güneş enerjisinden yine soğutma sistemini yapacağız. Otomobile verdiğimiz Alatay markası da tescil edilecek.”

denizli-tubitak-yarismasi-birinci-alatay-pau-ceyhun-karpuz

“YETERLİ DESTEK YOK”
Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ceyhun Karpuz ise, üniversite sanayi işbirliği kapsamında sanayicilerden yeterli desteği görmediklerini ifade ederek, “Denizli, Türkiye’de ihracatta ve ekonomisinde önde olan illerden biri, ama üniversite olarak geride kaldığı ortada. Üniversitenin sanayiciyle olan ayağında sıkıntılar var, yeterli destek yok. Bundan sonra olacağı konusunda ümidimiz var. Endüstriyel otomasyon, mikro dalga, haberleşme, otomotiv konusunda gerekli çalışmaları ve projeleri ortaya koyuyoruz. Bundan sonrası sanayilere, işadamlarına ve siyasiler kalmış durumda” diye konuştu.

denizli-tubitak-yarismasi-birinci-alatay-pau-anons

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı