REKLAMI GEÇ

UZMANLAR VELİLERİ UYARDI

UZMANLAR VELİLERİ UYARDI

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Şermin Yalın, ailelerin karne döneminde sonuç ne olursa olsun çocuklarına destek vermesi gerektiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 17 Haziran 2010 Perşembe, 17:46

2009–2010 eğitim öğretim yılının bitmesi dolayısıyla velileri uyaran Çocuk Psikiyatrisi Şermin Yalın, anne babaların çocuklarının karnesine vereceği tepkinin çocuğun ruh sağlığı açısından önemli olduğunu belirten Yalın şunları söyledi.

“Öncelikle dönem sonunda alınan karnenin, çocuğun karnesi olmasının yanı sıra, ailenin ve eğitim sisteminin de karnesi olduğu unutulmamalıdır. Öğrencinin başarısında ailenin önemli bir yeri vardır. Aile içi ilişkilerin sağlıklı olduğu, çocuğun kişiliğine saygıda bulunulan ve çocuğun kendini geliştirmenin desteklendiği bir ailede başarının da o oranda yüksek olması beklenir. Karne sonrasında öğrencinin notları düşükse genellikle bu durumdan öğrenci sorumlu tutulur. Eleştirilir, suçlanır. Oysa yapılması gereken, karnedeki düşük notların nedenlerinin ana-baba-çocuk üçgeninde değerlendirilmesidir. Anne-babalar şu soruları kendilerine sorabilirler: “Acaba çocuğuma kitap okuma konusunda iyi bir model olabildim mi? Ona ders çalışma sorumluluğunu verebildim mi? Çocuğumuza aile içinde yoğun kavga ve çatışmaların olmadığı sağlıklı bir aile ortamı yaratabildik mi? Ara sınavlardan düşük not aldığında onu eleştirip, yargıladık mı? Onun özgüvenini kazanmasına yardımcı olabildik mi? Gibi sorular sorarak anne-baba arasında değerlendirme yapılabilir. Diğer taraftan çocukla bu sonuçların nedenleri üzerinde konuşulabilir. Eğer aile-çocuk iletişimi iyiyse, çocuk bu sonucun alınmasındaki kendi rolünü görüp, değerlendirmesini yaparak gerekli sorumluluklarını alacaktır. Unutulmaması gereken bir nokta; alınan karne notlarının telafisinin her zaman mümkün olduğu, gelecek dönemlerde yükseltebileceği olmalıdır”

“Karne başarısı hayat başarısı değildir”
Karne başarısının çocuk için hayat başarısı ile aynı anlama gelmediğini belirten Çocuk Psikiyatrisi Şermin Yalın, karne başarısının çocuğun akademik alanda, yani ilerde eğitim anlamında başarısına işaret ettiğinin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi. Yalın, “Hayat başarısı bir alanda meslek sahibi olmak, mesleğinde başarı gösteren olmak ve iyi sosyal ilişkiler kurmak olarak tarif edilebilir. Okul notları çok iyi olmayan bir çocuğun pek çok meslek alanında çok başarı gösteren olabileceğini, iyi bir aile kurabileceğini ve sosyal olarak çok popüler olabilir” dedi.

“Ailenin tepkisi çocuğun ruh sağlığı açısından önemli”
Çocuk Psikiyatrisi Şermin Yalın, karnesinde ilk kez zayıf gelen çocuğa ailenin tepkisinin nasıl olması gerektiği konusunda ise şunları söyledi. “İlköğretim döneminde çocuklar almış oldukları karneden değil, anne-babaların tepkileri nedeniyle kaygı duyarlar. Bu durumda ailelerin tutumları ise değişiklikler göstermektedir. Anne-babaların bir kısmı, karnede zayıf gelmesi nedeniyle kaygılı olan çocuklarda kaygıyı gidermek yerine daha fazla tepki göstererek kaygı ve korkuyu pekiştirmektedir. İlk kez alınan bir zayıf, çocuğun sorun çözme becerilerini test edeceği, geliştireceği için faydalı tesirleri bile olabilir. Ailenin nasıl çözüm bulunacağı konusunda çocuğa rehberlik etmesi faydalı olur. Aileler karnesinde zayıf olan çocuğun duygularını ifade etmesine olanak verip, neler yaşadığının değerlendirilmesi gerekmektedir. Aşırı koruyucu ve kollayıcı bir yaklaşım sorunun yok farz edilmesine sebep olur. Başarısızlığın nedeninin çocukla birlikte değerlendirilip, başarısızlığın neden olduğunun onun anlaması temin edilmeli ve çözüm yolları ile sorunun nasıl aşılacağı çocukla birlikte değerlendirilmelidir. Çocuğun başarı göstermiş olduğu alanlar vurgulanarak, bunu da başarabileceği belirtilebilir. Belli kapasiteleri sebebi ile çocuğun daha fazlasını yapamayacağı düşünülüyorsa, anne- baba sevgisinin karnedeki notlardan bağımsız olduğunun ifadesi çocuk için faydalı olur” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı