REKLAMI GEÇ

YGS’DE YANLIŞ SORU TARTIŞMASI

YGS’DE YANLIŞ SORU TARTIŞMASI

Denizli Tümay Dershanesi Kurucusu Matematik Öğretmeni Ali Kurt, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda, temel matematik testinin 16. Ve 20. Soruların iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 14 Nisan 2010 Çarşamba, 17:44

Denizli Tümay Dershanesi Kurucusu Matematik Öğretmeni Ali Kurt, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi’nde yaptığı basın toplantısında, 11 Nisan Pazar günü yapılan YGS’de basına dağıtılan kitapçığın temel matematik testinin 16. sorusu olan mantık sorusunda, parantez kullanılmamasının hataya sebep olduğunu açıkladı. ”Lise 1 konusu olan önermeler mantığındaki bu soruda parantez kullanılmaması birleşik önermelerin temel mantığına ters düşmektedir” diyen Kurt, şöyle dedi: ”ÖSYM her yıl olduğu gibi bu yıl da mükemmele yakın özgün sorular hazırlamıştır. Gerçekten her zaman öğrencileri doğru ölçen özgün sorular hazırlıyorlar. Basında da yer aldığı gibi, dershane olarak temel matematik testinin 20. sorusunda iki doğru şık olduğunu görerek, bu sorunun iptal edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ancak matematik zümresi öğretmenleri olarak bir başka matematik sorusunda daha yanlışlık olduğunu gördük. Bu da Temel Matematik testinin 16. sorusu. Milli Eğitim Bakanlığı müfredatında ve üniversitelerin matematik bölümlerinde birleşik önermeler parantez kullanılarak diğer bağlaçlardan ayrılmıştır. Burada parantezin olmaması ana eklemi belli etmemektedir. Ana eklemin belli olmaması ana eklemi belli etmemektedir. Ana eklemin belli olmaması önermenin denkliğini buldurmaz. Söz konusu soruda 3 tane ana eklem vardır. Dolayısıyla öğrencilerimizin parantezsiz bu soruyu doğru algılaması mümkün değildir. Eğer bir doğru algılama söz konusu olsaydı parantezin olmasından dolayı bir öğrencinin soruyu 3 farklı şekilde algılaması söz konusu olurdu. Bu yüzden parantez olmadığından bu sorunun 3 farklı cevabı vardır. Cevap şıklarında ise bu üç farklı cevaptan hiçbirisi bulunmamaktadır. Bu nedenle bu sorunun iptali gerekmektedir” dedi.

Parantezin matematikte ne kadar önemli olduğunu her matematikçinin üstüne basa basa her zaman dile getirdiğini vurgulayan ve bunu örneklerle anlatan Kurt, ”Keza ÖSYM yılardır bu konuda çok hassastır. Örneğin YGS 2010 temel matematik testinin 2, 4, 6, 17 ve 18. sorularında parantezin anlamı çok açık ortadadır. Bu kural 16. soruda ihmal edilmiştir” diye konuştu.

Kurt, kamuoyu ve öğrencilere karşı sorumluluklarını yerine getirmek için ÖSYM yetkilerinden 16. 20. sorunun iptal edilmesini istediklerini belirterek, taleplerini internet aracılığı ile ilettiklerini kaydetti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı