REKLAMI GEÇ

Final FETEMM ile ilke imza atıyor

Final FETEMM ile ilke imza atıyor

Denizli Final Okulları, yine bir ilke imza atarak, uluslararası alanda büyük ilgi gören ve öğrencilerin matematik, fizik ve kimya gibi sayısal derslerle ilgili korkularını ortadan kaldıracak yeni bir sistemi hayata geçiriyor. Bu dersleri kabus olmaktan çıkarıp, öğrencilerin zevkle yapacakları FETEMM laboratuarı kısa süre içinde Final’de hayata geçiyor. Final, FETEMM ile geleceğin bilim insanlarını yetiştirecek, Türkiye’nin teknoloji üretiminde çıtayı yükseltecek.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Ağustos 2016 Perşembe, 11:07

Uluslararası arenada STEM, Türkiye’de ise FETEMM adıyla uygulanan yeni sistemde oluşturulacak laboratuvar öğrencilerin matematik, fizik, kimya için “Bu ders benim gelecekte ne işime yarayacak?” tabularını yıkacak. FETEMM laboratuvarında önce öğrencilerin bu derslere olan ön yargılı bakış açıları değiştirilecek, ardından da hayatın hangi alanlarında ihtiyaç duyacakları öğretilecek.

İLK ADIM DENİZLİ’DE ATILIYOR
Türkiye’de uygulama alanı yok denecek kadar az olan bu sistemine geçiş yapmaya hazırlanan Final Okulları’ndaki ilk adım ise Denizli’de atılıyor. FETEMM, Denizli Final Okulları’nda düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Toplantıya FETEMM’in etkin isimlerinden Meka Fen Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Değer Erten, Final Okulları danışmanı Yavuz Durmuş ve İlkokul Müdürü İpek Pulat Dönmez katıldı.

denizli-final-okullari-fetemm-labaratuvari-5

BU SİSTEM İLE TEKNOLOJİYE İLGİ ARTACAK
FETEMM’i tanıtan Değer Erten, 4-5 yıldan beri uluslararası alanda kullanılan ve ciddi kabul gören eğitim sisteminin Final Okulları’nda model uygulamasına geçeceklerini söyledi. Bunun için Final Okulları’nda uluslararası bir merkezin kurulduğunu belirten Erten, “Sistemin yurt dışındaki adı (Science, Technology, Engineering, Mathematics) STEM. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki adı da (Fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik) FETEMM” dedi.

denizli-final-okullari-fetemm-labaratuvari-4

Dünyadaki teknolojik gelişim ve üretiminin son yıllarda radikal değişimler yaşadığını anlatan Değer Erten, “Teknoloji hızla gelişiyor. Bu gelişen teknolojiye üretim sektörünün ve ekonominin ayak uydurması gerekiyor. Bu da ancak teknik konuda donanımlı bireylerin çok genç ve küçük yaşlardan itibaren yetişmesiyle mümkün. Teknolojiyi son derece yoğun bir şekilde kullanmak ve üretmek anlamında ters orantılı bir nesil yetişiyor. Sadece Türkiye değil tüm dünya için aynı şey geçerli. Bunu farkına varan ve teknoloji üretimi konusunda kendilerine yer edinen milletler, başta da Amerika, 2009 yılında yaptığı açıklama ile bu çarpıklığı düzeltmek anlamında eğitim sistemini değiştirdiler. Bunun ilk uygulaması Amerika’da bir okulda yapıldı ve diğer eğitim kurumlarına da yayıldı. Amaç, çocukların çok küçük yaştan itibaren teknoloji konusunda etkin rol almaları ve teknolojiyi hayatları ile bir araya getirerek, ilerde seçecekleri meslekler için tam donanımlı olarak yetişmelerini sağlamak hedefleniyor” dedi.

AMERİKA’NİN TERCİHİ OLAN EĞİTİM SİSTEMİ
Teknoloji üretiminde Çin ile rekabet eden Amerika’nın açığı kapatmak için bu sistemi eğitime entegre ettiğini anlatan Erten, “Teknoloji üretimine az olan taleple denge o kadar bozuk bir hale gelecekti ki, ülkelerin teknoloji üretimi ve rekabetini riske atacaktı. Şuan ciddi bir rekabet var. Final Okulları hem hayat hem sınav başarısını önemseyen ve bu konuda çalışan bir eğitim kurumu. Dünyadaki gelişmeleri de yakından takip eden yöneticilere sahip. Burada aktif bir rol üstlenerek, Amerika’daki sisteme benzer bir modelin bu okulda hayata geçirilmesi için çok ciddi bir program başladı” diye konuştu.

denizli-final-okullari-fetemm-labaratuvari-1

FİZİK, KİMYA, MATEMATİKTEN KİMSE KAÇMAYACAK
Bu sistem ile öğrencilerin hayatlarında matematiğin, fiziğin ve kimyanın nasıl yer alacağını öğreneceklerini ifade eden Erten, “Uygulama laboratuarı yeni dönemde faaliyete geçecek. Buradaki öğretmenlerimiz ile etkin kullanımlarına ve ders müfredatına uygun olması için çalışmalar yapılıyor. Bu model çalışmaları da bütün okullarımızda yaymak için eğitim sistemi programları geliştiriliyor. Matematik, fizik ve kimyanın ne işe yarayacağına ilişkin öğrencinin kafasında klasik soruları oluşuyor. Öğrencinin onu küçük yaşta mesleki açıdan hayatının bir yerine oturtması mevcut pozisyonundan mümkün değil. ‘Bunu nasıl sağlayacağız?’sorusuna bu eğitim sistemi cevap veriyor. Öğrencilerimiz bu eğitim sistemi ile hayallerini somut bir şekilde kendileri üretecek, kendileri yapacak” dedi.

Değişen ekonomik şartlara adaptasyonda teknolojiye yakın bireylere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Erten, “Değişen ekonomik şartlara adapte olmamız gerekiyor. Ülkemizin teknolojik rekabetini ve ekonomik karşıtını kazanabilmesi için bu yeteneklerle donanmamız lazım. Tasarım konusunda herkesin bilgisi olması, teknoloji üreten insanların sayısının artması gerekiyor. Bu sistem tüm bunları geliştirecek” diye konuştu.

denizli-final-okullari-fetemm-labaratuvari-6

MÜKEMMELİ YAPMAK İÇİN SABIRLA ÇALIŞAN ÖĞRENCİ PROFİLİ
Farklı bir çalışma ile yeni eğitim öğretim dönemine başlayacaklarını vurgulayan Final Okulları Eğitim Danışmanı Yavuz Durmuş ise, sistemin ilk kez Final Okulları’nda yapılacak olmasının önemini vurguladı.

Durmuş, “Bu konuyu öğrenmeye çalışıyoruz. Yaşayarak öğrenme yöntemlerinin kullanılması ve öğrenilen bir organizasyon olması için hep birlikte çalışıyoruz. Bu sistem ile Final Okulları’ndaki öğrencilerin yaşam ve sınavlar hayatlarındaki başarıya katkıda bulunmak istiyoruz. Bu amaçla çağdaş yöntemleri de takip ediyoruz. Oluşturduğumuz bu eğitim sistemi ile anaokullundan liseye kadar fen ve teknoloji konusunda öğrencilerin hayalleri somut olarak ellerinde olacak. Yaptıkları projelerle eğitim ilerledikçe en mükemmeline ulaşmak için sabırla çalışacak öğrenci profili oluşacak” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı