REKLAMI GEÇ

PEV öğrencileri dünya diplomasisini öğreniyor

PEV öğrencileri dünya diplomasisini öğreniyor

Denizli Özel PEV Okulları, uluslararası bir organizasyon olan MUN Kulübü (Model Birleşmiş Milletler Kulübü) üyesi. Bu kulüp, Birleşmiş Milletler’in dünya geleceğine yön verecek nesillerden oluşan versiyonu. PEV öğrencileri, 2 yıldır organizasyonun toplantılarına katılarak, gıda, barış, dünya güvenliği, yargısız infazlar ve kadın hakları gibi pek çok küresel soruna ilişkin çalışmalar yapıyor, kararlar alıyor. Bu organizasyon sayesinde PEV öğrencileri, hem konuşma İngilizcesini geliştiriyor, hem de “Bu dünyanın geleceğinde biz de söz sahibiyiz” diyor.

/ DENİZLİHABER / 27 Aralık 2013 Cuma, 11:42

Denizli Özel PEV Okulları MUN Kulübü, 6-8 Aralık tarihleri arasında TOBB Üniversitesi’nde gerçekleştirilen EUROASIA MUN Konferansı’na katıldı. Bu kulüp, Birleşmiş Milletler’deki resmi süreçlerin birebir benzeri bir sistemle faaliyet gösteriyor. Birleşmiş Milletler’in simülasyonu olan organizasyon sayesinde üye okulların öğrencileri, hem konuşma İngilizcesini geliştiriyor, hem de küresel sorunlara farkındalık kazanıyor.
Özellikle yurt dışı bağlamlı projeler öğrencilerin ufkunu genişletirken, yabancı dili günlük yaşamlarında daha yoğun kullanmalarına olanak sağlıyor. Diğer yandan İngilizce öğretmenlerinin hazırlıkların her aşamasındaki destekleri dünya meseleleri hakkında farkındalığı olan bir neslin yetişmesinin zeminini de hazırlıyor.

ic-4

Denizli Özel PEV Okulları, 2 yıldır bu kulübün üyesi. Katıldıkları her etkinlik, tecrübelerini artırıyor. Denizli Özel PEV Okulları MUN Kulübü üyesi 10 öğrenci, Ankara’daki konferansta üç gün boyunca İngilizce konuşarak evrensel sorunlara çözüm önerilerinde bulundu. Resmi bir platformda ve toplum önünde konuşarak öz güvenlerini geliştiren öğrenciler, sosyalleşme adına da oldukça keyifli vakit geçirdiler. Sene içerisinde çeşitli şehirlerde gerçekleşebilecek olan konferanslara da katılmayı hedefleyen kulüp öğrencileri ve projeyi destekleyen öğretmenlerle MUN Kulübü (Model Birleşmiş Milletler Kulübü) çalışmalarına ilişkin söyleşiler yaptık.

ic-3

MUN KULÜBÜ’NE KATILIM SÜRECİ
Çok sayıdaki sunum arasından seçilen projenin koordinatörlüğünü yürüten Denizli Özel PEV Okulları, gerçekleştirilen ekip çalışmasıyla paydaşları arasında farkını hissettirirken, kulübe katılım sürecini Proje Koordinatörü Eylem Akyıldız ile konuştuk.

DENİZLİHABER: Böyle bir proje nerden çıktı? Neden katılma gereği duydunuz?

ic-eylem-akyildiz

EYLEM AKYILDIZ: PEV Okulları’nın Kurucu Temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Meder’in isteği üzerine 2 yıl önce yurtdışı bağlantılı olarak neler yapabiliriz, hangi proje içerisine girebiliriz diye bir beyin fırtınası yaptığımızda bizim için olumlu sonuçlar elde edilebileceğini düşündüm. Katılan okulları araştırdım. Koç Lisesi, Özel Bilkent Okulları, Robert College gibi okulların bu organizasyon içinde olduklarını gördüm. Projeler içerisinde öğrencilerimize en faydalı olabilecek ve prestijli olanın, MUN olduğunu gördüm. İlk olarak şehir dışından İstanbul’dan MUN ile ilgili okulumuza bilgi verebilecek bir bilirkişi davet ettik. Bize birgün boyunca eğitim verdi. MUN nedir? Nasıl yapılır? Hangi okullar yurt dışında popülerdir gibi konularda bilgi aktardı.
Oradan yola çıktık. İngilizce Zümre Başkanımız Erdal Turgut’la oturduk konuştuk. İlk konferansa katılma kararı aldık. Öğrencilerimizi tek tek çalıştırmaya başladık. Geçen sene çok kısa sürede çok güzel şeyler yaptık. Her şey ile ilk defa karşılaşıyoruz. Erdal hocamla ikimiz bir odadan diğerine koştuk. Çocukları takip ettik. Onların heyecanını paylaşmaya çalıştık. Bizim için müthiş bir aktiviteydi ve tecrübe oldu.
Proje aşamaları hızla ilerliyor. Öğrencilerimizin Antalya’daki etkinlikte çok başarılı olacaklarına eminim.
Şunu da vurgulamalıyız. PEV Okulları Kurucu Temsilcisi Sayın Mehmet Meder, öğrencileri geliştiren tüm projelere inanılmaz destek veriyor. Kendisine teşekkürlerimizi sunuyoruz.

ic-1

ÖĞRENCİLER DENEYİM KAZANIYOR
İngilizce Zümre Başkanı Erdal Turgut, projenin hem konuşma İngilizcesi, hem de özgüven anlamında öğrencilerin gelişimine büyük katkı sağladığını, aynı zamanda deneyim kazandırdığını vurguladı. Turgut, sorularımızı şöyle yanıtladı:

ic-erdal-turgut

DENİZLİHABER: Projeyi bize kısaca anlatır mısınız?

ERDAL TURGUT: Geçen yıl ilk defa PEV Okulları olarak katıldık. Birleşmiş Milletler’in bir simülasyon programıdır. Öğrencilere bir ülke veriliyor ve ülkeyi araştırarak konuya göre temsil ediyorlar. Öğrenciler dünyadaki sorunları Birleşmiş Milletler modeli çerçevesinde temsil ettikleri ülkenin bakış acısıyla sunuyorlar. Orada ülke hakkında konuşup bir lobi oluşturuyorlar. Çünkü bir konuyu anlatan artı ve eksi gruplar oluyor. Sonuç itibarı ile bir karar çıkıyor. Bu kararı sonra Birleşmiş Milletlere sunuyorlar. Başarılı bir çözüm ortaya konulduğunda proje hayata geçiriliyor.

DENİZLİHABER: Peki, hocam Denizli’den katılan başka okul var mı?

ERDAL TURGUT: Ankara katılımında Denizli’yi temsil eden başka okul yoktu, biz vardık.

DENİZLİHABER: Türkiye’den kaç okul katılıyor?

ERDAL TURGUT: Türkiye’den çok katılım oldu. Konferansta 700-800 öğrenci vardı. Eğitimi Türkiye’de devam eden yabancı öğrenciler de vardı. Aynı zamanda Mart ayında Ankara’da uluslararası bir konferans olacak. Diğer ülkelerin okullarından da gelecek kişiler var.

DENİZLİHABER: Okulunuzdan kaç öğrenci katılıyor? En son katıldığınız konferansta proje konusu neydi?

ERDAL TURGUT: Biz Ankara’ya 10 öğrenci ile gittik. Bize Belçika ve Güney Sudan olmak üzere iki ülke verildi. Farklı komitelerle başvurular da vardı. Gıda, Barış, Dünya güvenliği, Dünya barışı ile ilgilenen komiteler var. Benim en çok ilgimi çeken yargısız infaz konusuydu. Dünyada insanların yasa dışı yargısız şekilde infaz edilmesi ile ilgiliydi. Bu sene kadın hakları konusu ilk defa sunuldu. Bu projede öğrencimiz Bahar Esin, Belçika’yı temsilen yer aldı. Öğrencimiz Çağrı Yüksel de Belçika adına NATO’yu temsil etti.

ic-feride

MUN KARİYERDE AVANTAJ SAĞLAYACAK
Kulüp etkinliklerinde öğrencilerle birlikte olan İngilizce öğretmeni Feride Coza da gözlemlerini bizimle paylaştı. Yurt dışı bağlamlı projelerin öğrencilerin ufkunu genişlettiğini ve yabancı dili hayatlarında kullanabilir hale getirmelerine büyük katkı yaptığını vurgulayan Coza, şöyle konuştu:

DENİZLİHABER: Feride Hanım, sizde projeye katkıları olan kişilerdensiniz. Sizin düşüncelerinizi alabilir miyiz?

FERİDE COZA: Biz Erdal Turgut’la kadın haklarını savunan komiteyi ziyaret ettik. Komitede tartışılan paylaşımları dinledik. Çok güzel fikirler ortaya konuluyor. Öğrencilerin vizyonunu geliştirecek, dünyaya ve sorunlarına bakışlarını değiştirecek konular tartışılıyor. Bu projeye katılan öğrencilerin, özgeçmişlerinde “Ben MUN Kulübü etkinliklerine katıldım” yazması, iş hayatları ve kariyerleri açısından büyük avantaj sağlayacak.

ic-2

ÖĞRENCİLER: KENDİMİZİ GELİŞTİRİYORUZ
Bu arada projeye katılan öğrenciler Bahar Esin, Deren Erdemir ve Çağrı Yüksel ile de sohbet ettik. Projenin özgüven kazandırma ve kendilerini geliştirme bakımından müthiş katkı sağladığını dile getiren öğrenciler, şunları kaydetti:

ic-bahar-esin

DENİZLİHABER: Böyle bir projenin içinde yer almak size ne kattı?Kişisel olarak kattıkları ya da okul olarak ekibinize kattığı değerler nelerdir?

BAHAR ESİN: Öncelikle İngilizcemizi geliştirmemiz açısından çok güzel bir proje… Çünkü orada İngilizce kullanıyorsunuz ve diliniz çok gelişiyor. İngilizceyi orada aktif olarak geliştirebiliyorsun özellikle konuşma İngilizcesi… Ülke politikalarını öğreniyorsunuz. Yani dünya üzerinde hiçbir şey bilmeseniz bile proje içerisine girdiğiniz zaman o ülke hakkında çok fazla şey öğreniyorsunuz. Mesela ben Kadın Hakları Komitesi’ndeydim ve dünya üzerinde hiç bilmediğim ülkelerin kadınlarıyla ilgili bilgiler öğrendim. Ben Hukuk Fakültesi’nde okumak istiyorum. Belki ileride yurt dışına master için başvurabilirim. O zaman bu projenin benim için çok iyi bir referans olacağına inanıyorum.

ic-deren-erdemir

DEREN ERDEMİR: Benim için de çok güzel bir deneyimdi. Herkes İngilizce konuşuyor orada. Konuşulanları anlamanız gerekiyor. İngilizce konuşmak çok önemli. Çünkü aktif olarak rol alıyoruz projede. Birçok insan tanıyorsunuz. Sosyal gelişimimiz açısından da faydalı bir proje.

DENİZLİHABER: Bakış açınızı değiştirdi mi zenginleştirdi mi? Hangi konuda katıldınız?

DEREN ERDEMİR: Benim konum siyaset hızlandırmaydı. Daha çok terörizm konusunda konuştuk. Herkes görüşlerini ifade ediyor. Ülkelerin politikalarını öğreniyorsunuz.

ic-cagri-yuksel

ÇAĞRI YÜKSEL: Ben komiteye Belçika’yı temsilen katıldım. Bir Belçikalının bakış açısıyla o ülkenin politikalarını savundum. Projeyi, farklı bakış açılarını görmek açısından son derece yararlı buluyorum. Mesela NATO’da Suriye konusunu tartıştık. Ardından kimyasal silahlar konusu ele alındı. Orada ikna edici olmak için NATO’nun ne yaptığını bilmeniz gerekiyor. Komitenizin amacını çok iyi öğrenmiş olmanız lazım. Ondan sonra kendi ülkenizin komitesine geçiyorsunuz. Bu konuları araştırırken hem dünyayı öğreniyorsunuz hem de eğleniyorsunuz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı