REKLAMI GEÇ

Uğur, TEOG öncesi öğrencileri uyarıyor!

Uğur, TEOG öncesi öğrencileri uyarıyor!

Denizli Uğur Dershanesi Rehberlik Birimi, 26-27 Kasım tarihlerinde yapılacak 8. Sınıf Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı öncesi öğrencileri uyardı. “Sınava giderken rahat kıyafetler giyin, soruları çözerken ‘turlama tekniği’ kullanın” gibi önerilerde bulunan Uğur Dershanesi uzmanları, öğrencilerin sınavda başarılı olmamaları için bir sebep olmadığını belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Kasım 2014 Pazar, 12:47

Uğur Dershanesi Rehberlik Birimi’nden yapılan açıklamada, Liselere girişe ilk adım olan TEOG sınavı öncesi öğrencilerin sınav farkındalıkları ve bu sınavda hem okul puanı hem de TEOG sınavındaki puanlarının etkisini bilmelerinde fayda olduğuna işaret edildi. Açıklamada, “TEOG sınavında yüzde 30 öğrencinin okul yazılı sınavları yüzde 70 ise TEOG sınavı etkilidir. Öğrenciler TEOG sınavında Türkçe,Matematik,Din Kültürü ve Ahlak bilgisi,Fen ve Teknoloji,İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük,Yabancı Dil olmak üzere altı branştan sınava tabi tutulacaklardır. Her branş için 20 soruya 40 dk verilecektir” denildi.

“TURLAMA TEKNİĞİ” ÖNERİSİ
Öğrencilerin süre sıkıntıları olmayacağının belirtildiği açıklamada, yine de süre sıkıntısı yaşayan öğrenciler için “Turlama Tekniği”ni öneren Uğur Dershanesi Rehberlik Birimi, “Turlama tekniği nedir? Nasıl kullanılır? Öğrenciye faydaları nelerdir?” sorularını da açıkladı ve şu önerilerde bulundu:

“Cevabını kolayca yapabileceğimiz soruların öncelikli çözülerek zaman alıcı ve zor soruların ikinci tura bırakılmasına turlama tekniği denir. Daha kısa bir ifadeyle turlama yöntemi yaptığını yap yapmadığını geç mantığına dayanır. Yani soruları çözerken derecelendirme yöntemini kullanmalısınız. Bir Öğrenci deneme sınavlarında hangi sorunun kendisine vakit kaybettireceğini ya da hangi soru tarzlarını kolayca çözebileceğini deneme yanılma yoluyla öğrenmelidir. Bir soruyu okudunuz, hakkında fikir sahibi değilseniz ilk turda o soruyla vakit kaybetmeden hemen geçmelisiniz. Yapmadan geçtiğiniz her soruya bir işaret koyun. Eğer ikinci turda kolay yapabileceğinizi düşünüyorsanız buna uygun bir işaret koyun. Sorunun çok zor olduğunu ve yapamayacağınızı düşünüyorsanız başka bir işaret belirleyin. Böylece ikinci turda öncelikli çözeceğiniz soruları belirlemiş olursunuz. Bu da size zaman kazandırır. TEOG’ta bilindiği gibi yanlışlarımız doğrularımızı etkilemeyecektir.Sorularla inatlaşmak, sonuca yaklaştığını düşünmek sizlere vakit kaybettirir. Bu nedenle panik yapmadan diğer soruya geçmelisiniz. Sınav esnasında ilk turda fazla boş soru bırakmak moralinizi bozmasın. Burada çözdüğünüz soru sayısıyla harcadığınız zaman arasında bir uyum varsa, sorun yok demektir. Çünkü bildiğiniz soruları kısa bir zamanda çözerken zor soruları ya da takıldığınız soruları ikinci tura bırakmak size büyük ölçüde zaman kazandıracaktır.”

SORULARI ÇÖZERKEN DİKKAT!
Test türü sınavlara hazırlanan öğrencilerin bilgilerini test üzerinde uygulayabildiklerinde başarılı olabileceklerine işaret eden Uğur Rehberlik Birimi Uzmanları şu uyarılarda bulundu:
“TEOG sınavı da çoktan seçmeli test mantığı güdülen bir sınavdır. Öncelikle her sorunun kendine özgü bir mantığı vardır. Bunu kavrayan öğrenci sorunun odak noktasını bulmuş olur. Soruları kendi mantığınızla değil de sorunun mantığına göre çözmelisiniz. Özellikle sözel testleri çözerken soru kökünün iyi bir şekilde kavranması gerekir. Soruyu doğru anlamalıyız ki zaman kaybı yaşamadan bir seferde okuyup yanıtını hemen verebilelim. Bazen karşınıza çok kolay sorular gelebilir. Böyle kolay soru sorarlar mı diye düşünmeksizin soruyu normal bir şekilde cevaplamak gerekir. Kolay soru sorma taktiği de eleyici bir nitelik taşımaktadır.”

“BAŞARILI OLMAMAK İÇİN BİR SEBEP YOK”
Test sınavlarında sorular zorluk derecesine göre incelediğinde, yüzde 10’unun çok kolay, yüzde 20’sinin kolay, yüzde 40’ının normal, yüzde 20’sinin zor, yüzde 10’unun ise çok zor olduğunu hatırlatan Uğur Dershanesi Rehberlik Birimi bu tabloya göre öğrencilerin başarılı olmaması için herhangi bir sebebin görülmediğine dikkat çekti.

“RAHAT KIYAFETLER GİYİN”
Sınav gününün normal bir günden farklı bir gün gibi görülmesinin kaygıyı arttıracağına dikkat çeken Uğur Dershanesi Rehberlik Uzmanları, öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:
“Duşunuzu alın, rahat kıyafetlerinizi giyinin, her zamanki gibi kahvaltınızı yapın ve sınavdan korkmayın. Kaygı düzeyimiz yüksekse sınav öncesi yardım alınabilir ama unutmamalı ki kaygıyı azaltan etmen sınava iyi hazırlanmak olacaktır.Sınav öncesi bol deneme çözmekte fayda görülür.Eksik konuların gözden geçirilmesi gerekir. Sınav öncesinde kaygı yaşamadığınmız halde sınav esnasında böyle bir durumla karşı karşıya gelinirse sınavda kendinizi rahatlatmak için şu yöntemi uygulamak da faydalı olacaktır. Sizin zorlandığınız soruda emin olun sizin gibi binlerce aday da zorlanacaktır. Bu sebeple” yapamıyorum, çok fazla boşum var “ gibi düşüncelerden arınarak mümkün olduğunda olumlu düşüncelerle hareket etmeliyiz.”

“SINAV ESNASINDA KENDİNİZE ZAMAN AYIRIN”
“Sınav esnasında yorulduğunuzda kendinize biraz zaman ayırabilirsiniz. Nasıl mı? Başınızı iki elinizin arasına koyup masaj yapabilirsiniz. Bunu 20- 30saniye uygulayabilirsiniz. Vakit kaybı diye düşünmeyin. Zihin bir süre dinlendikten sonra daha sağlıklı bir sınav süreci geçireceksiniz.
Sonuç olarak; çıkmış soruları çözdünüz. Geçmiş yıllardaki soruların zor olmadığı görüldü. Buna dayanarak sınava biraz daha rahatlamış olarak girmelisiniz. TEOG’ta zaman yönetimini iyi yaparsanız beklentinizin üzerinde puan alacağınızı göreceksiniz.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı