REKLAMI GEÇ

UĞUR’DAN TEOG TÜYOLARI

UĞUR’DAN TEOG TÜYOLARI

Denizli Uğur Dershanesi Rehberlik Birimi, 29-30 Nisan tarihlerinde yapılacak olan 8.sınıf Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı öncesinde sınavdaki stres ve kaygı anıyla baş etme yöntemlerini açıkladı. Açıklamada, “Zihniniz hazırsa her şey hazırdır” sözüyle herşeyin beyinde bittiğine vurgu yapıldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Nisan 2015 Pazar, 18:28

Uğur Dershanesi Rehberlik Birimi’nden yapılan açıklamada, liselere girişe ilk adım olan TEOG sınavı öncesi öğrencilerin sınav farkındalıklarının ve bu sınavda hem okul puanı hem de TEOG sınavındaki puanlarının etkisini bilmelerinde fayda olduğuna işaret edildi. Açıklamada “TEOG sınavında yüzde 30 öğrencinin okul yazılı sınavları, yüzde 70 ise TEOG sınavı etkilidir. Öğrenciler TEOG sınavında Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Fen ve Teknoloji, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil olmak üzere altı branştan sınava tabi tutulacaklardır. Her branş için 20 soruya 40 dakika verilecektir” denildi.

“BAŞARILI OLMAMAK İÇİN BİR SEBEP YOK”
Test sınavlarında sorular zorluk derecesine göre incelendiğinde, yüzde 10’unun çok kolay, yüzde 20’sinin kolay, yüzde 40’nın normal, yüzde 20’sinin zor, yüzde 10’unun ise çok zor olduğunu hatırlatan Uğur Dershanesi Birimi uzmanları, bu tabloya göre öğrencilerin başarılı olmaması için herhangi bir sebebin görülmediğine dikkat çekti.

Uğur Dershanesi Rehberlik Birimi Uzmanları, öğrencilere sınav süresince şu hususlara dikkat etmeleri uyarısında da bulundu:

-Sınav için olumlu düşünün
-Öncelikle en iyi bildiğiniz dersin sorularından başlayın,
-Sizi oyalayan soruların yanına işaret koyun ve geçin! Kalan zamanınızı bunlara ayırırsınız,
-Cevabından emin olmadığınız soruları yanıtlamayın! Yanlış yapma riskiniz yüksektir,
-Cevap anahtarınla cevapları karşılaştırın; yanlış işaretleme ve kaydırmanız olmasın,
-Zaman zaman duruşunuzu değiştirin, bu sizi rahatlatacaktır,
-Sınıftaki arkadaşlarınız sınavlarını erkenden bitirdiğinde panik olmayın,
Sınav basarısı ile kişilik değerini bir tutmayın!

BU BİLGİLER KAYGILARINIZI ORTADAN KALDIRACAK
Sınav anındaki kaygıyla başa çıkmanın iki yolu olduğunu belirten uzmanlar, bunun zihinsel uygulamalar ve bedensel uygulamalarla mümkün olabileceğini vurguladılar. İşte o teknikler ve uygulama yöntemleri…

DÜŞÜNCELERİ DURDURMA TEKNİĞİ: Kaygı, kendiliğinden olumsuz düşünceleri ortaya çıkarır (“Hiçbir şey yapamayacağım, sınav kötü geçecek” gibi). Bu düşünceler başladığında kendinize “DUR” deyin. Kırmızı ışık yandığında durduğunuz gibi aklınızdan bu olumsuz düşüncelerin geçişini de durdurun.

KENDİ KENDİNE TELKİN ETME TEKNİĞİ: Yoğun kaygı hissettiğinizde derin bir nefes alarak “Bu sadece bir sınav.Sakin ol ve rahatla!”, “Ne var bu kadar heyecanlanacak?”, “Kaygılanma zamanı geçti,şimdi sınav zamanı!” gibi cümleleri tekrarlayın.

KÖPRÜ OBJELER KULLANMA TEKNİĞİ: Sevdiğiniz kişi ve mutlu olduğunuz ortamları düşünmek sizi rahatlatır ve kaygınızı azaltır. Sınav sırasında da kendinizi iyi hissettiğiniz ortamları, sevdiğiniz kişileri veya iyi anılarınızı -hayale dalmadan- düşünmek için kendinize zaman tanıyın. Ancak daha sonra sınava dönmeyi de unutmayın. Bu tür uygulamalar, sakinleşmenizde oldukça etkili olur.

İÇ DİYALOGU KURMA TEKNİĞİ: Sınav kaygısına ve paniğe bağlı olarak, genellikle kişi kendi kendine “Ben bu soruları yapamam. Ben bir işe yaramam. Başarısız olacağım. Sınav kötü geçecek.” gibi olumsuz mesajlar yollar. Kişinin kendi iç diyalogunda neler söylediğinin, yaşadığı duygular ve performansına etkisi büyüktür. Bu iç-diyalogda olumsuz mesajları “Elimden geleni yapacağım. En azından bildiklerimi yapabilirim. Sadece ben değil herkes heyecanlı. Artık rahatla ve konsantre ol, her şey yolunda gidecek” gibi olumlu mesajlarla değiştirmek, olumlu düşünmek ve kendinize, sadece olumlu mesajlar göndermek sizi motive eder, kaygınızın azalmasına yardımcı olur.

BEDENSEL UYGULAMALAR
1- Doğru Nefes Alıp Verme
2- Gevşeme Tekniği
Öncelikle fiziksel olarak rahatlamak, kaygıyı azaltmada en etkili ve en çok kullanılan yollardan biridir. Bunun için önce gözlerinizi kapatın, derin bir nefes alın ve uzun bir süreye yayarak nefesinizi verin. Bunu birkaç kez tekrarlayın. Daha sonra vücudunuzu gevşetin, kollarınızı serbest bırakın ve zihninizi boşaltın. Vücudunuzdaki tüm kasları, başınızdan başlayarak aşağıya kadar (alın, yüz, kafa, omuz, kollar, karın, bacaklar ve ayaklar) on saniye süreyle gerin, sonra serbest bırakın. Gerginlik ve rahatlık arasındaki farkı hissetme ve buna yoğunlaşma kaygınızı azaltır. Diğer insanların vazgeçtiği noktada siz devam etmelisiniz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı