REKLAMI GEÇ

Kokpit Havacılık Lisesi Kurucusu Alper Kalelihan, havacılığı anlattı

Kokpit Havacılık Lisesi Kurucusu Alper Kalelihan, havacılığı anlattı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın son dönemlerde üzerinde durduğu en önemli konulardan biri mesleki ve teknik okullar. Ülkenin yetişmiş gücünü artırmanın hedeflendiği bu süreç, farklı alanları da çok daha cazip hale getirdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Mart 2018 Perşembe, 09:52

Bu alanlardan biri de gelişmeye açık, önümüzdeki sürecin belirleyici sektörlerden biri olan havacılık.

Havacılık okulu bulunan ender illerden biri olan Denizli, girişimciler sayesinde bu alanda da öncü konumunda.

4 yıl önce Alper Kalelihan tarafından kurulan Kokpit Havacılık Okulu, sektöre önemli isimler kazandırmaya başladı. Biz de Alper Kalelihan ile öncü kişiliğini konuştuk, sektördeki geçmişini ve gelecekteki hedeflerini öğrendik.

Alper Kalelihan, sektörü ve bu alandaki eğitimi tüm detaylarıyla anlattı. İşte Alper Kalelihan ile yaptığımız söyleşi:

Denizlihaber: Alper Kalelihan kimdir?
Alper Kalelihan: 1977 yılında Denizli’de doğdum. Denizli çocuğuyum. Ortaöğretimimi burada devlet parasız yatılı okulunda tamamladım. Lise öğrenimimi Isparta’da yine yatılı olarak devam ettirdim. Üniversiteden sonra havacılık sektörüne adım attım. Yaklaşık 15 yıl boyunca havayolu sektöründe hem özel hem de Türk Hava Yoları’nda (THY) çalıştıktan sonra hedefim hep Denizli’de havacılığı sevdirmek ve Denizli’yi havacılıkla birleştirmekti. Bunun için de 4 sene önce Denizli’de okulumuzu açtık.

Denizlihaber: Havacılıkla ilgili duygularınız çocukluğunuzda mı oluştu? Bu sevgiyi kazanma süreciniz neydi? Bildiğim kadarıyla Baklanlısınız. Baklan topraklarında yetişip, havacılıkla ilgili Türkiye’nin enlerinden olma yolunda giden yolculuğu isterseniz biraz açalım.


Alper Kalelihan: Ben ilkokulda iken başladı havacılık sevdam. Bizim Baklanlı olan pilot subaylardan biri F4 jet uçağı ile Baklan’da alçak uçuş yaptı. O hala hafızamdadır. O kadar yakından geçti ki, uçağın sesiyle evlerimiz titredi. Hatta anlatırlar, ‘uçaktan annesine bir mektup gönderdi’ diye. İlk o sahne gözümde canlanıyor. Uçak sevgim, havacılık sevgim oradan başladı. Tabi ki sokakta on çocuktan ikisine sorsanız ‘ne olmak istiyorsun’ diye, ‘pilot’ der. Bizim havacılığa, pilotluğa karşı zaten böyle bir isteğimiz var. O dönemde benden iki üç yaş büyük bir arkadaşımın Türk Hava Kurumu’ndan almış olduğu model uçakları birleştirdiğini gördüm. Bu çok hoşuma gitti, para biriktirdim ben de. Çivril’de Türk Hava Kurumu’nun şubesi vardı. Minibüsçüye biriktirdiğim paralardan verirdim, o da bana Türk Hava Kurumu’ndan model uçak alırdı. Akşama kadar onun gelmesini beklerdim. Gelince model uçağın üzerinde çalışırdım, uçak sevgim ilk o zamanlardan başladı. Hala da devam ediyor.

Denizlihaber: Anne ve babanızın öğretmen olması size bu anlamda katkı sağladı mı?
Alper Kalelihan: Tabi mutlaka oldu. İki öğretmenin bir çocuğu olarak mutlaka eğitimle iç içeydim. İlkokulu bitirdikten sonra Denizli’de devlet parasız yatılı okulunda okumaya başladım. Babam benim haberim olmadan askeri lise sınavlarına müracaat etmiş. O zamanlar bizim oralarda köyümüzden subay çıkan hiç kimse yoktu. İzmir Maltepe Askeri Lisesi’ni kazandım. Bu tabi herkes tarafından duyuldu ve çok sükse ile karşılandı. Daha sonra hem teslim olmak için hem de son aşama sağlık raporunu almak için İzmir’e gittik. Ben valizimi de almıştım. Hep hedefim askeri lise sonrasında harp okulu ve pilotluktu. Ama tabi insanın her zaman hedeflediği şeyler olmayabiliyor. Sağlık nedeni ile çıkan bir pürüzden dolayı bu aşama iptal oldu. İzmir’den Denizli’ye otobüste dönene kadar ağladım. Ama ‘ben bu hedefimden vazgeçmeyeceğim ve başka bir şekilde hedefimi kazanacağım’ dedim. Aslında ilk havacılığın temelleri orda atılmaya başlandı. Sonra öğretmen lisesine gittim. Anne ve babamın yönlendirmesi ile Isparta Gönen Anadolu Öğretmen Lisesi’nde okudum. Ben öğretmen lisesinde okuyordum ama hiç öğretmen olmak istemiyordum. Okulu seviyordum, öğretmen lisesini seviyordum ama öğretmen olmak istemiyordum. Üniversiteye giderek havacılık sektörüne el atmış olduk.

Denizlihaber: Zor bir meslek mi pilotluk?
Alper Kalelihan: Aslında bakarsanız zor değil, tek sorun yabancı dil. Yaş sınırı 63’tür. Yaklaşık olarak 250-300 bin TL’dir maliyeti. Bu süreç ağır gelebilir, iki yıllık bir süreç. Pilotaj eğitimi alan öğrencilerim var, maddi manevi zor. 24 saatli bir çalışma gerektiriyor. Çok zor sınavdan geçiyorlar çok çalışmaları gerekiyor.

Denizlihaber: Başka bir işte çalışırken de pilotluk eğitimi alınabilir mi?
Alper Kalelihan: Tabiki alınabilir. Pilotlukla ilgili çok farklı programlar var. Bunların hafta sonları devam edenleri de mevcut. Bu programlara katılarak pilot olunabilir.

Denizlihaber: Gördüğüm kadarıyla yüksek bir bedeli var. Devlet desteği var mı?
Alper Kalelihan: En kolay yöntemi THY. THY her sene 120 pilot adayı alır yetiştirmek üzere. Boy, kilo, sağlık gibi kriterlerin dışında tek şartları var. Bir havacılık merkezinden sağlık raporu almak gerekiyor. Daha sonrasında THY’ye müracaat ediyorlar. Müracaatta geçebilecekleri tek şey İngilizce. 4 yıllık fakülte mezunu olmaları ve TOEFL’da 75 puan alma şartı var. Mülakatta başarılı oldukları takdirde, herhangi bir ödeme yapmıyorlar. Sadece THY’de 15 yıl çalışacaklarına dair bir sözleşme imzalıyorlar. THY işe başladıktan sonra 15 yıl bu eğitim masraflarını kesiyor.

Denizlihaber: Kokpit Havacılık Okulu’na dönecek olursak, bu Denizli için büyük bir kazanç. Okul ile ilgili bilgi verir misiniz?
Alper Kalelihan: Havacılıkta birçok bölüm var. Kabin Hizmetleri’nden tutun Lojistik’e, Uçak Bakım Teknisyenliği, Uçak Gövde ve Motor ve Uçak Elektrik ve Elektroniği’ne kadar birçok alan mevcut. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı hepsi. Biz bunu haricinde pilotluk uygulamasına geçtik. Öğrencilerimiz okulda uçak bakım teknisyenliğine, uçak gövde motor bölümüne kaydoluyor. Eğer pilotaj bölümüne kaydolacaksa, öğrencilerin pilotluk mesleğine uygun olup olmadığına, psiko-motor analizlerine bakıyoruz. Eğer bunlara uygunsa, uçuş eğitimleri yurtdışı, teorik eğitimleri hafta sonu okulda olacak şekilde pilot olma imkanı da var. Öğrencimiz okulu bitirince uçak bakım teknisyeni olarak bitiriyor. Tek yapması gereken Sivil Havacılık Müdürlüğü’nün lisans sınavından başarılı olarak lisansını alması. Bu aşamanın ardından sektöre girip çalışmaya başlayabiliyor.

Denizlihaber: Gelecek 20 yıl içerisinde havacılık çok daha cazip hale gelecek. Okul açarken amacınız neydi?
Alper Kalelihan: Biz bu okulu Denizli’de açtığımızda, sadece bir lise eğitimi olarak düşünmedik. Aynı zamanda Kokpit Havacılık Anonim Şirketi diye de geçiyor. Bu bağlamda şirket olarak havacılık alanında üretim de yapmayı düşünüyoruz. Denizli tekstil memleketi, havacılıkta tekstili birleştirmek istiyoruz. Havacılık tekstili de büyük önem taşıyor. Uçağın içi yanmaz kumaşlardan yapılır. Biz de bu anlamda bir şeyler yapmak istiyoruz. Biz iki ortağız, ikimiz de THY’de yetkili eğitmendik. Havacılık eğitimi konusunda da gerek yurtiçi gerekse yurtdışında faaliyetlerimiz var. Geçen sene İran’da özel bir havacılık şirketine, havacılık okulu olarak yaklaşık 100 gün eğitim verdik.

Denizlihaber: Okulunuzda B1, B2 lisansı veriyor musunuz?
Alper Kalelihan: Hiç bir kurum direk lisansa yönelik eğitim vermiyor. Sadece sivil havacılığın sınavlarına giriyorsunuz. Toplamda 14 tane modül var. Bunların arasında sadece muafiyet söz konusu.

Denizlihaber: Bazı söylentiler var göz derecesi 0 olacak gibi, bunlara ne diyorsunuz?
Alper Kalelihan: Havacılık ikiye ayrılıyor, askeri havacılık ve sivil havacılık diye. Biz sivil havacılık alanında konuşuyoruz. Askeri bir pilot, çok sıkı sağlık testlerinden geçiyor. Sivil pilotlukta sağlık biraz daha geniş. Sivil havacılıkta 3.50 göz numarasında da pilot olabiliyorsun. Tabi bu güvensizliğe yol açmasın. Göz operasyonları ile 0’a indirebiliyor. Ama askeriye bunu kabul etmiyor.

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz Alper Bey.

(Not: Alper Kalelihan ile yapılan “Sektörün Öncüleri söyleşisini, 29 Mart Perşembe günü Saat: 22.00’de DEHA TEV ve Kanal 58’de izleyebilirsiniz)

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı