REKLAMI GEÇ

Özel PEV Okulları’ndan başarılı bir proje daha

Özel PEV Okulları’ndan başarılı bir proje daha

Özel PEV Okulları eğitimdeki öncü uygulamalarıyla çizgisini her geçen gün yükseltiyor. Eğitimde sistem düşüncesiyle aynı anda başlatılan “İkinci Adım” programı ile ilgili bilgi almak için Okul Müdürü Pınar Kaya’nın konuğu olduk. Kaya, “İkinci Adım” programını tüm detaylarıyla anlattı, uygulamanın öğrenci üzerindeki olumlu etkileri ve uygulama yöntemlerine ilişkin çarpıcı bilgiler verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Şubat 2016 Cuma, 11:37

Denizli haber: İkinci adım programı nedir? Programı uygulamaya nasıl karar verdiniz?

denizli-pev-ögrencileri-ikinci-adimla-hayata-hazirlaniyor-4

Pınar Kaya: Okul olarak öğrencilerimizin akademik açıdan başarılı olmalarının yanı sıra sosyal ve duygusal açıdan da sağlıklı, kendi problemlerini kendileri çözebilen, empati kurabilen, duygularını yönetebilen, özgüvenli, eleştirel düşünebilen bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Okul olarak vizyonumuzda yer alan hedeflere ulaşabilmek için kendi geliştirdiğimiz programların yanında bu hedefleri destekleyeceğini düşündüğümüz gelişmeleri de yakından takip ediyoruz.

İçinde yaşadığımız çağ, çevremizdeki olaylar, okulun kendi içindeki dinamikleri dikkate alındığında sosyal ve duygusal becerilerin akademik beceriler kadar üzerinde durulması gerektiğine karar vermemizle başlayan arayışımız, İkinci Adım ekibiyle tanışmamızla yeni bir ivme kazandı. İkinci Adım Programı bu amaçlarınıza bir adım yaklaşabilmeniz için hazırlanmış, sistematik, yapılandırılmış ve temeli Sosyal Duygusal Öğrenme teorisine dayanan bir program.

denizli-pev-ögrencileri-ikinci-adimla-hayata-hazirlaniyor-5

DÜNYANIN 70 ÜLKESİNDE UYGULANIYOR
Dünyanın 70 ülkesinde milyonlarca çocuğa ulaşan İkinci Adım Programı, orijinal adı ile Second Step, Commitee for Children tarafından geliştirilmiş bir program. İkinci Adım program ile çocukların sosyal-duygusal becerileri geliştirme ve şiddeti önleme amaçlanmaktadır.

Birçok araştırmaya konu olan ve ödüle layık görülen programın uygulama sonrasında; okul iklimini olumluya çevirdiği, öğrenciler arasında kabul ve hoşgörünün artıp, çatışmaların en aza indirgendiği, akademik başarının arttığı, disiplin cezası alan öğrencilerin sayısında azalma olduğu gözlemlenmiş.
Bu programı Türkiye’de uygulayan üçüncü, Denizli’de ise ilk ve tek okuluz.

Denizli haber: Hangi yaş grubunda uyguluyorsunuz?
Pınar Kaya: Sosyal ve duygusal öğrenme programını, 1. sınıftan dördüncü sınıfa kadar olan sınıflarımızda haftada bir ders saati olarak uyguluyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren okul öncesi programını da devreye sokacağız. Okul öncesinin programı ise her gün bir ders saati olarak uygulanacak.

denizli-pev-ögrencileri-ikinci-adimla-hayata-hazirlaniyor-3

EĞİTİM KAPSAMINA VELİLER DE DAHİL EDİLİYOR
Denizli haber: Programı okullarda uygulayabilmek için nasıl bir yol izlenmeli?
Pınar Kaya: Öncelikli olarak bu programı uygulayacak olan öğretmenlerimiz ve idarecilerimiz, İkinci Adım ekibi uzmanları tarafından bir tam günlük yüz yüze eğitim aldılar. Yine velilerimize sene başında yaptığımız toplantılarda programın nasıl uygulanacağı ile ilgili bilgi verildi. Çünkü programın veli ayağı da var ve düzenli olarak yapılan çalışmalarla ilgili velilere bilgilendirme mektupları gönderiliyor. Bu mektuplarda yapılan çalışmaların evde de desteklenmesini sağlayacak öneriler bulunuyor. İkinci adım ekibiyle mart ayında gerçekleştireceğimiz takip toplantısında programın okulumuzdaki etkiliğini gözden geçirme fırsatı bulacağız.

Denizli haber: Uygulamanın esasları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Pınar Kaya: İkinci Adım İlkokul Programının uygulama temeli, üç farklı ünite olan Empati Eğitimi, Dürtü Kontrolü ve Problem Çözme ve Öfke Yönetimine ait ünite kartları ve ders kartlarının kullanımına dayanmakta. Eğitim setinin içerisinde bulunan ünite kartları, o üniteye ait konu hakkında genel bilgileri içermektedir. İkinci Adım’ı uygulayan sınıf öğretmeni tarafından üniteye başlamadan önce bu kartlar okunarak gerekli hazırlıklar tamamlanmakta ve eğitim setindeki posterler de görsel materyal olarak öğretilen kavramları pekiştirmek için kullanılmaktadır.

denizli-pev-ögrencileri-ikinci-adimla-hayata-hazirlaniyor-2

ÖĞRENCİ YAŞAYARAK ÖĞRENİYOR
İlkokul düzeyinde İkinci Adım dersleri haftada bir sıklıkla, bir ders saati ayrılarak işlenmekte. Ders anlatımında kullanılan ders kartlarının ön yüzlerinde o dersin konusuna ait fotoğraf, arka yüzlerinde ise dersin tüm işleyişine dair adımlar yer almakta. Ön yüzde yer alan fotoğraf ve ilgili senaryo hakkında öğrencilere sorulan sorularla başlayan ders, tartışma soruları, canlandırma, özet bölümleriyle devam eder. Her kartın arkasında yazan adımlar eğitimcinin işini oldukça kolaylaştırırken, dersin akıcılığını sağlamaktadır.

EĞİTİMİN OLUMLU SONUÇLARINI GÖRÜYORUZ
Denizli haber: Programın değerlendirme basamağı var mı? Öğrencilerde bu becerilerin gelişip gelişmediğini nasıl anlıyorsunuz?

Pınar Kaya: Sene başında her sınıf düzeyinde açık uçlu sorulardan oluşan bir değerlendirme çalışması yapıldı. Sene sonunda aynı çalışma tekrarlanacak ve gelişmenin olup olmadığı ortaya çıkacak. Elbette değerlendirme yapmadan da bizler öğrencilerdeki değişiklikleri yavaş yavaş gözlemlemeye başladık. İkinci adım her şeyden önce okulda ortak bir dil oluşturmayı sağlıyor. Öğrencilerin öfkelendiklerinde öfkelerini nasıl kontrol edebilecekleri ile ilgili oluşturulmuş adımlar ve bu adımları destekleyecek olan posterler hatırlatıcı olarak sınıflarda asılı. Öğretmenlerimiz de öğrencilerin arasındaki küçük anlaşmazlıkları büyüklere şikayet etmek yerine kendilerinin çözmeleri yönünde her zamankinden daha destekleyici bir tutum içerisindeler.

denizli-pev-ögrencileri-ikinci-adimla-hayata-hazirlaniyor-1

Çocuklar duygularını ifade edebildikçe, karşısındaki kişinin duygusunu anlayabildikçe problem çözmenin ilk adımını atmış oluyorlar. Karşısındaki kişinin verdiği mesajı yorumlayabilen çocuk problem yaratan durumlarda uygun çözümleri bulabiliyor, dürtülerini kontrol etmeyi öğreniyor, oto-kontrolünü sağlayabildikçe birey olma yolunda ilerliyor ve kendisine olan güveni gelişiyor. Bu zincir onu, okul başarısını artırmaya kadar götürüyor. Çünkü sosyal-duygusal gelişim, zihinsel gelişimi de destekliyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı