REKLAMI GEÇ

Uğur Okulları’ndan kritik YGS öncesi öneriler

Uğur Okulları’ndan kritik YGS öncesi öneriler

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için geri sayım başladı. 12 Mart Pazar günü sınava girecek olan öğrencileri heyecan sardı. Denizli Uğur Okulları Rehberlik birimi de yaklaşan önemli sınav öncesi uyarılarda bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Mart 2017 Perşembe, 09:20

YGS’ye sayılı günler kala öğrenciler ile velilerini heyecan sardı. 12 Mart Pazar günü saat 10.00’da başlayacak sınav öncesi Denizli Uğur Okulları Rehberlik birimi tarafından kritik uyarılar yapıldı.

1-2 GÜN KALA DERS ÇALIŞMAYI BIRAKIN
Öğrencilerin YGS’nin bir ”motivasyon” sınavı olduğunu unutmamalarını ve morallerini yüksek tutmalarını isteyen Uğur rehberlik uzmanları, “Sınava 1-2 gün kaldığında artık ders çalışmayı bırakmalı ve psikolojik olarak sınava hazırlanmalısınız. Psikolojik olarak hassas olduğunuz sınav öncesinde özellikle zor bir konuya çalışmanız kafanızın iyice karışmasına ve moralinizin bozulmasına sebep olabilir. Sınavdan önce yaralanma, sakatlanmayla sonuçlanabilecek bazı spor faaliyetlerinden uzak durmalısınız. Bunun yerine kısa süreli doğa yürüyüşlerini tercih etmelisiniz. Sizi sinirlendirecek ve moralinizi bozacak, sizi kaygıya sürükleyecek olaylardan, sohbetlerden uzak durmanız çok önemlidir” dedi.

AŞIRI PANİK ARKADAŞLARINIZDAN UZAK DURUN
Öğrencilere sınavı bir ölüm-kalım meselesi gibi gören aşırı panik arkadaşlarının etkisinde kalmamalarını tavsiye eden Uğur uzmanları, “Psikolojinizi olumsuz etkileyen bu arkadaşlarınızın yerine, pozitif enerji aldığınız kişilerle vakit geçirmeniz sizi dinlendirecektir. Sınava yüksek moral ve kendine güvenerek girmenin sizlere büyük artı sağlayacağı unutulmamalıdır” dedi.

SINAV BELGELERİNİZİ HAZIRLAYIN
Sınav akşamı sınava giriş belgelerinin mutlaka hazırlanması gerektiğini anlatan Uğur Rehberlik Uzmanları, “Sınava gireceğiniz binayı ve salonu önceden görmeniz sınav günü trafik durumunu,toplu taşıma araçlarında ki yoğunluk durumunu göz önünde bulundurmanız sınav sabahında daha sakin kalmanızı ve aşırı stres olmamanızı sağlayacaktır. 2017 değişikliği ile öğrencilerin sınav binalarına 09:45 ten sonra alınmayacağı unutulmamalıdır” diye konuştu.

UYKU DÜZENİNİZİ BOZMAYIN
Sınavdan önceki gece çok erken uyumaya çalışılmaması uyarısında bulunan Uğur uzmanları, “Daha önceki zamanlarda olduğu gibi normal yatış saatinde uyumaya özen gösterin. Erkenden uyumaya çalışmanız, sınav heyecanıyla birleşince uykunuzun iyice kaçmasına sebep olabilir. Sınav öncesinde hafif bir akşam yemeği yemeğiniz ve sınav sabahında da iyi bir kahvaltı yapmanız çok önemlidir. Fakat bu kahvaltı midenizi bozacak şekilde olmamalı. Bazı aileler sınav sabahı “çocuğumun zihni açılsın” diye öğrenciye ziyafet formatında kahvaltı yaptırır. Hâlbuki bu tarz bir kahvaltı midenizi bozabileceği gibi kaygı düzeyinizin de iyice artmasına sebep olacaktır. Sınavda rahat edebileceğiniz bir kıyafeti tercih edin. Sınav güvenliği gereğince kıyafetlerinizde metal olmaması gerektiğini ve takı takmamanız gerektiğini unutmayınız” dedi.

BAŞLANGIÇTA HEYECAN NORMAL
Sınavın ilk 15 dakikasında ortaya çıkan heyecanın normal karşılanması gerektiğini anlatan uzmanlar şu uyarılarda bulundu:

“Bunun bir zaaf olmadığını ve hemen herkesin az ya da çok bu heyecanı yaşadığını bilmeniz sizi rahatlatacaktır. Bu durumda nefes egzersizleriyle rahatlamaya çalışmalısınız. Sınavın hemen öncesinde sanki bütün bildiklerinizi unutmuş gibi bir düşünceye kapılabilirsiniz. Bu durum karşısında telaşa kapılmayın. Bunun gerçek olmadığını ve o an ki sınav psikolojisinden kaynaklandığını bilmelisiniz. Sınav esnasında sadece kendi yaptıklarınızla ilgilenmeli ve etrafınızdakilerin ne yaptıkları ile ilgilenmemelisiniz. En iddialı olduğunuz testle sınava başlayın. En zayıf olduğunuz testi de en sona bırakmalısınız. Sınava zorlandığınız testle başlamanız size zaman kaybettireceği için diğer soruları yetiştirememenize sebep olabilir. Üniversite sınavında % 20 oranında zor ve %10 oranında da çok zor sorulmaktadır. Bunlar öğrenciler için ‘fren sorularıdır’. Fren soruları testin hemen ilk sayfasında karşınıza çıkabileceği gibi son kısımdaki sorulara da denk gelebilir. Dolayısıyla henüz ilk sorularda zorlanınca asla motivasyonu kaybetmemeli ve fazla oyalanmadan sonraki sorulara geçmelisiniz. Hakkında hiçbir bilginizin olmadığı soruları boş bırakınız. Çünkü 4 yanlış cevabınız bir doğruyu götürecektir. Eğer bir soruyu yanıtlarken belirli bir süre geçtiği halde çözüme ulaşamadıysanız, o soruyla boğuşarak zamanınızı boşa harcamayınız. Çok iyi bir nedeniniz olmadıkça, doğru olduğundan emin olarak işaretlediğiniz bir seçeneği değiştirmeyiniz. Sınav esnasında çok sık aralıklarla saate bakmamalısınız. Bu sizi iyice telaşlandırabilir. Soruları çok dikkatli okuyup, anladıktan sonra cevaplayınız. Sorulara kendinizden yorum katmayınız. Soruyu hazırlayan kişi gibi düşünmeye çalışınız. Sınav esnasında sadece sınava odaklanmalı ve sınav sonrasını düşünmemelisiniz. Dikkatinizi dağıtacak hayallere ve endişelere kapılmamalısınız. Eğer sınavdan koptuğunuzu fark ederseniz birkaç saniye zihninizi dinlenmeye ihtiyacı vardır demektir. Kaleminizi bırakın, gözlerinizi kapatın, alnınızı ve şakaklarınızı ovarak veya sizi rahatlatacak başka bir dinlenme egzersizi yaparak 10-15 saniye gibi bir süreyi bu amaçla kullanınız. Dinlendiğiniz bu süreyi kayıp olarak düşünmeyin. Cevaplarınızı gruplar halinde ( sayfa – sayfa) kodlayınız. Bu durum size zaman kazandıracağı gibi “kaydırma” riskinizi de azaltacaktır. Kodlamayı en sona bırakmanızın çok riskli olduğunu unutmamalısınız. Çok özel bir probleminiz yoksa sınava ailenizle birlikte gitmemeniz daha mantıklı olacaktır. Her ne kadar aileler psikolojik destek amacıyla çocuklarıyla birlikte sınav yerine gitseler de, aslında bu durum öğrencinin sınav heyecanını iyice tetiklemekten başka bir şeye yaramamaktadır. Fakat ailenizin sizinle birlikte sınav yerine gelmesi sizde bir baskı oluşturmadığı gibi sizi rahatlatıyorsa, bu durumda ailenizin sizinle birlikte gelmesinin elbette ki bir sakıncası olmayacaktır.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı