REKLAMI GEÇ

Denizli İtalya ihracatında lider

Denizli İtalya ihracatında lider

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesindeki TİM Akademi tarafından hayata geçirilen ‘10 İl 10 Ülke Projesi’nin ‘Denizli Hedef Pazar İtalya’ konulu toplantı gerçekleşti. Panelin ilk bölümünde Denizli-İtalya arası ihracatı anlatan TİM Ekonomisti Ali Orhan Yalçınkaya, 2007- 2016 yılları arasında Türkiye İtalya ihracatında çok fazla değişen bir durumun olmadığını Denizli’nin gösterilen yıllar arasında ihracat yapan firma sayısının artması ile Türkiye’nin üzerinde gelişme ve ihracat gösterdiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Şubat 2017 Çarşamba, 17:09

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesindeki TİM Akademi tarafından hayata geçirilen ‘10 İl 10 Ülke Projesi’nin ‘Denizli Hedef Pazar İtalya’ konulu toplantı Anemon Otel’de gerçekleştirildi.

Etkinliğe Vali Ahmet Altıparmak, TİM Başkan Vekili ve DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, İzmir İtalya Konsolosu Luigi Iannuzzi, İzmir İtalyan Ticaret Odası Başkanı Pietro Alba, Denizli Ticaret Odası Meclis Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli Ticaret Odası Başkan Vekili Salih Sarıkaya, ihracatçılar, sanayiciler ve davetliler katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan TİM Başkan Vekili ve DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, “Denizli’nin girişimci ve yenilikçi ruhu ile gelişen, hem ihracatımızda hem de ekonomimizde çok özel bir yere sahip olan ve Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 8. ili. Türkiye’nin 2016 yılında İtalya’ya ihracatının %10.1 artarak 7,6 milyar dolar ile şimdiye kadarki en yüksek seviyeye ulaştı” dedi.

Kocasert, Denizli’nin İtalya’ya olan ihracatı 2016’da %14 artarak 193 milyon USD olduğuna değindi.

DENİZLİ İTALYA ARASINDAKİ İHRACAT 2 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR
İtalya ve Denizli ihracatının 2000 yıl öncesine ulaştığını ifade eden Kocasert, “Denizli’nin ve hatta ege bölgesinin ilk ihracatlarından birisi bundan 2 bin yıl kadar önce Denizli’nin Pamukkale ilçesindeki Hierapolis antik kentinden İtalya’ya gerçekleşmiş. Antik ve kazı çalışmalarda bir mezar taşında defalarca her yıl bu bölgede yetişen pamuklarla yapılan kumaşların bu bölgede yaşayan tüccar tarafından İtalya’ya ihracat edildiği bilimsel olarak teşhis edilmiş” diye konuştu.

İTALYA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ İLİŞKİ ÇOK GÜÇLÜ
İzmir İtalya Konsolosu Luigi Iannuzzi ise konuşmasında etkinliğe davet edilmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi, Türkiye ve İtalya arasındaki ilişkilerin çok güçlü olduğunun altını çizdi.

Vali Ahmet Altıparmak ise, Denizli ile İtalya arasında yıllardır süre gelen ticari ve dostane ilişkilerin çok daha ilerilere götürülebileceğini ifade etti. Denizli’nin girişimcilik ve ahilik ruhunun önemini vurgulayan Vali Altıparmak, bu etkinliğin Denizlili sanayiciler için çok önemli olduğunu anlattı.

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen panelin ilk bölümünde İtalya’nın Bölgedeki Konumu ve Pazar Analizi başlığı ile Prof. Dr. Emre Alkin moderatörlüğünde, TİM Ekonomisti Ali Orhan Yalçınkaya İtalya Pazarının Stratejik Analizi ve Pazara Giriş Fırsatları başlıklı sunumunu yaptı.

Yalçınkaya, “2007-2016 Türkiye İtalya ihracatına bakıldığında Türkiye’de çok fazla bir değişim gerçekleşmemiş. Türkiye ve İtalya arasında ihracatların başında otomobil birinci sırada, ikinci sırada tekstil ve hazır giyim bulunuyor. İller ne durumda diye bakarsak İstanbul birinci sırada ardından Bursa takip ediyor. Denizli ise 8. sırada yer alıyor” dedi.

DENİZLİ- İTALYA İHRACATI YÜKSEK
Denizli’de ihracat yapan firma sayısı çok fazla olduğuna işaret eden Yalçınkaya, “İtalya ihracatında Denizli, 2007-2016 yılları arasındaki değişim ile Türkiye yani Anadolu üzerinde ihracat yaptığı gösteriliyor. Denizli aslında katma değeri yüksek ürünler üretiyor. Denizli’de ihracat yapan firma sayısında hazır giyim firma sayısı 107 civarında tekstilde ise 88 firma var. Toplamda 190 civarı firma Denizli ihracatını sürüklüyor gibi görünüyor” dedi.


Ekonomi Bakanlığı Milano Önceki Ticaret Ataşesi M. Burak Yılmaz, “İtalya ile İş Yaparken Pratik Öneriler ve Fırsatları”, ünlü Endüstriyel Tasarımcı Nilo Gioachhini “İtalya’da Tasarım ile Kazanmak ve Yer Almak”, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) Başkanı ve Design Turkey İcra Kurulu Üyesi Sertaç Ersayın da “Tasarım ile Rekabet ve Tasarım İle Kazanmak” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Denizli Hedef Pazar İtalya Toplantısının ikinci bölümünde ise “Derinlemesine İtalya Pazarı”, İtalyan Ticaret Odası Başkanı Giuseppe Moggi, “İtalya Pazarının Yatırım Yapma Olanakları, Pazarın Geleceği ve Trendleri”, İtalyan Ticaret Ajansı Ticari İlişkileri Geliştirme Bölümü Direktörü Aniello Musella, “İtalya İle İş Yapma Kültürü”nü katılımcıları ile paylaştı, UPS Türkiye Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Caner Tek, “İtalya’ya İhracatta Lojistik Çözümleri”, COFACE Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Emre Özer, “İtalya pazarında riskler nelerdir? İtalya’da doğru yerel ortak nasıl bulunur? Firmanın güvenilirliği nasıl kontrol edilebilir?” sorularının yanıtlarını Denizlili ihracatçılar ile paylaştı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı