REKLAMI GEÇ

Kocasert 2016’yı değerlendirdi, 2017’den beklentileri açıkladı

Kocasert 2016’yı değerlendirdi, 2017’den beklentileri açıkladı

Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert 2016 ihracat rakamlarını değerlendirdi, 2017 yılına ilişkin beklentileri açıkladı. DENİB’in 2016’yı yaşanan sürece rağmen artıda kapattığını belirten Kocasert, 2017 için beklentilerinin yüksek olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Ocak 2017 Salı, 14:21

TİM Başkan Vekili, DENİB Başkanı Süleyman Kocasert geride bıraktığımız 2016 yılını değerlendirdi, 2017’ye ilişkin beklentileri ifade etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Aralık ayında ülke ihracatının %9,3 artarak 12 milyar 817 milyon dolara yükseldiğini belirten Kocasert, Kasım ayındaki %5’lik artışın ardından yükselişin devam etmesinin sevindirici ve 2017 yılı için ümit verici olduğunu söyledi.

Kocasert, “Geride bıraktığımız senede gerek küresel ticaretteki yavaşlama, gerekse emtia fiyatlarındaki gerileme ve yakın coğrafyamızda yaşanan olumsuz gelişmeler neticesinde, toplam kaybımız 8,7 milyar dolar dolaylarında. Bu kaybımız olmasaydı, toplam ihracatımız yaklaşık 151 milyar dolar olarak gerçekleşecekti” dedi.

DENİZLİ VE DENİB İHRACATI, YILI ARTIDA KAPATTI
Denizli ve DENİB ihracatının yükseliş ivmesini sürdürerek 2016 yılını artıda kapattığını anlatan Kocasert, “TİM verilerine göre DENİB tarafından kayda alınan ihracat, aralık ayında bir önceki seneye kıyasla %5,1, yıllık bazda ise %1,9 artış gösterdi. Denizli firmalarının ihracatı ise aralık ayında %9,2 artarken, Ocak-Aralık döneminde %3,2 artış gösterdi. İlimiz bu performansıyla, ülkemizin en çok ihracat gösteren 8. kenti konumunu koruyor” diye konuştu.

DÜNYA VE AB TİCARETİNDEN ALDIĞIMIZ PAYDA REKOR
Türkiye’nin 2015 yılında dünya ticaretinden aldığı payın %0,87 olarak kaydedildiğini anlatan Kocasert, 2016 yılında ise dünya ticaretinden alınan payın %0,89’a çıkarak rekor kırdığını ifade etti.

Kocaret, “İhracatımızın yaklaşık yarısını gerçekleştirdiğimiz Avrupa Birliği’nin ithalatındaki payımız da %1,28 ile bu zamana kadar ulaşılan en yüksek pay oldu” dedi.

2017’DE İHRACATIMIZ HIZLANACAK
2016 yılında küresel ticaretin yaklaşık olarak %4 daralması ve 16 trilyon dolar olarak gerçeklemesinin beklendiğini dile getiren Kocasert, “Önümüzdeki sene ise toparlanacağı öngörülen küresel ticarete ek olarak, petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşün son bulabileceğini düşünüyoruz. Hükümetimiz tarafından da ihracatımız için oldukça önemli teşvikler açıklanıyor. Rusya ile geçtiğimiz yol ortasına kadar yaşadığımız kriz umuyorum ki 2017’de tamamen ortadan kalkacaktır. Tüm bu gelişmeler değerlendirildiğinde, 2017 OVP hedefimiz olan 153,3 milyar USD’yi geride bırakacağımızı ve hedeflerimize kararlı bir şekilde ilerleyeceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı