REKLAMI GEÇ

Kocasert: Türkiye-Almanya geriliminin nedeni seçim

Kocasert: Türkiye-Almanya geriliminin nedeni seçim

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, Türkiye-Almanya ilişkilerine farklı bir pencereden yaklaştı. Kocasert, iki ülke arasındaki gerilimin nedeninin Almanya’da yaklaşan seçimler olduğunu söyledi, 24 Eylül’den sonra normalleşeceğini kaydetti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Ağustos 2017 Cumartesi, 13:05

Türkiye ile Almanya’nın, tarihsel yakınlığa ve dostane ilişkilere sahip iki ülke olduğunu belirten Kocasert, ancak son aylarda yaşanan gelişmeler ile iki ülke arasındaki ilişkilerin zorlu bir süreçten geçtiğini söyledi.

Kocasert, “Öncelikle iki ülkenin dış ticaretlerine bakacak olursak, Türkiye ile Almanya’nın çok önemli iki partner ülke olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki, 2016 yılında iki ülkenin dış ticaret hacmi 35 milyar doları geride bırakmış durumda. Geçtiğimiz yıl 14 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğimiz Almanya, en çok ihracatımız olan ülke ve genel ihracatımızdan yüzde 10 pay alıyor” dedi.

ALMANYA SEÇİMLERİ YAKLAŞIYOR
24 Eylül 2017’de Almanya’da genel seçimlerin yapılacağını hatırlatan Kocasert, “Merkel Hükümeti, bu seçimler öncesinde bazı muhaliflerin eleştirilerini bertaraf etmek adına sert çıkışlar gösteriyor. Bu durumun altında yatan sebeplerden birinin de muhalefete karşı elini güçlendirmek olabileceğini düşünüyorum. Takınılan tavır biraz da iç siyasete dönük olup, yaklaşan seçimlere ilişkin oluşturdukları politikanın bir parçası olarak değerlendirilse de, bu noktada Türkiye’ye dönük bazı yorum ve tavırlar kabul edilebilirlik sınırlarını fazlasıyla aşıyor” diye konuştu.

GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ ÖNEMLİ
Avrupa Birliği’nin, en önemli dış ticaret ortaklarımızdan biri konumunda olduğunu dile getiren Kocasert, “Yıllık ihracatımızın neredeyse yarısını Avrupa Birliği’ne gerçekleştiriyoruz. Ticari ilişkilerimizin bu seviyede olmasında şüphesiz Gümrük Birliği Anlaşması’nın payı oldukça büyük. Ancak; 20 yılı aşkın bir süredir yürürlükte olan bu anlaşmanın güncellenmesi gerekliliğini Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak son derece önemsiyoruz. Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi, hem ülkemiz hem de Avrupa Birliği ekonomisine son derece olumlu katkılar sunacak. Ülkemizin Avrupa Birliği ile olan ticaretinde bir kaldıraç etkisi göstereceği kanaatindeyim. Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci’nin bu konuda gösterdiği çabalar için müteşekkiriz. Avrupa Birliği’nin en büyük ekonomisi olan Almanya ile son dönemde yaşanan tüm gelişmelere rağmen, iki ülkenin karşılıklı paydaşlıkları ve işbirliği de göz önüne alındığında 24 Eylül’deki seçimlerin ardından tekrar normalleşeceğini ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ilişkin müzakerelerin yeniden başlayacağını ümit ediyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı