REKLAMI GEÇ

Büyüyen Türk ekonomisi, İş dünyasını mutlu etti

Büyüyen Türk ekonomisi, İş dünyasını mutlu etti

TÜİK’un yaptığı açıklamaya göre Türk ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüdü. Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ile İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, ekonomideki olumlu gelişmenin piyasalara moral verip motivasyonu arttıracağını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Haziran 2017 Pazartesi, 13:32

TÜİK tarafından açıklanan 2017 yılı birinci dönem büyüme verileri, olumlu yönde şaşkınlık yarattı. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre gayrisafi yurtiçi hasıla 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5 artarak piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Piyasa beklentisi yüzde 3,5-4 bandında yer alıyordu.

“İHRACATTAKİ ARTIŞ BÜYÜMEYİ DE BERABERİNDE GETİRDİ”
Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat KEÇECİ, TÜİK tarafından açıklanan rakamlardan da anlaşılacağı üzere büyümenin arkasındaki en önemli faktörün ihracatta yaşanan artış olduğunu söyledi. Keçeci, “Uzun zamandan sonra ihracatta yakaladığımız artış grafiği, büyümeyi de beraberinde getirdi. Aslında rakamlar bize ne yönde gitmemiz gerektiğini gösteriyor. Ülkemizin geleceği ihracata dayalı yatırımları artırmaktan geçiyor. Mikro ölçekte bir örnek vermek gerekirse, Denizli’de bu sene gerçekleştirilen yatırım rakamları daha şimdiden 2016 yılının tamamını kapsayan yatırım rakamlarını yakalamış durumda. Denizli sanayisinde ihracat artık bir kültür haline geldiği için yatırımlar hep ihracata dönük yatırımlar. Bu da Denizli’nin uzun vadede ihracatını artırmasına ve ihracata dayalı olarak büyümesine neden olacak. Denizli, bu anlamda ülke büyümesine en çok katkı sağlayan illerden biridir” dedi.

“BÜYÜME BEKLENTİLERİN ÇOK ÜZERİNDE”
İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert ise, büyümenin beklentilerin çok üzerinde gerçekleştiğini ve bu durumun sevindirici olduğunu söyleyerek, büyümenin sürdürülebilir olması için ihracata dayalı sanayi yatırımları yapılması gerektiğini kaydetti.

Kocasert, “2017’nin ilk çeyreğinde ihracatın büyümeye etkisi yüzde 2.2. İhracatta Atılım Yılı ilan edilen 2017’de net ihracatın büyümeye pozitif katkısı ülkemiz adına elbette son derece önemli. Yatırımların da büyümeye pozitif katkı vermesi ve bugün açıklanan %5’lik veriyle birlikte, uluslararası kuruluşların yılsonu tahminlerini yukarı yönlü revize edebileceğini düşünüyorum. Orta Vadeli Program’da 2017 yılı için öngörülen büyüme %4,4. Ancak, bu sene gerçekleştirilen reformlar ve sağlanan destekler sonucunda yatırım, ihracat, üretim ve istihdam rakamlarında sağlanacak artışlarla birlikte, OVP hedefimiz olan büyüme rakamına ulaşacağımız ve hatta %4,4’lük hedefimizi geride bırakabileceğimiz kanaatindeyim. Kısacası, ekonomideki büyüme moral ve motivasyonu olumlu yönde etkileyecektir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı