REKLAMI GEÇ

Sigara tiryakisi babaya kızından büyük markaj

Sigara tiryakisi babaya kızından büyük markaj

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİP) tarafından organize ‘Genç Mucitler Aranıyor İnovatif Fikirler Yarışması’na katılan 10 yaşındaki Irmak Çağlar, tiryaki babasının sigarayı bırakması için müthiş bir proje geliştirdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Mayıs 2017 Salı, 15:56

Adalet Bakanlığı tarafından Denetimli Serbestlik uygulaması kapsamında Türkiye genelinde 2014 yılında elektronik kelepçe uygulamasına geçildi. Kale ilçesinde Ya-Tu Otomotiv Hürriyet İlkokulu 4.sınıf öğrencisi Irmak Çağlar’ın sigara tiryakisi babasının sigarayı bırakması için yaptığı ve uyguladığı proje, Adalet Bakanlığı’nın uygulamasını aratmıyor.

Irmak Çağlar’ın projesi finale kaldı. Final gecesine katılanların dikkatini çeken bu proje ilk 3’te kendine yer bulamadı, minik Irmak’ın sigaraya karşı verdiği müthiş mücadelede akıllarda kaldı.

Kale Belediyesi’nde memur olarak çalışan baba Ali Çağlar, kızının icat ettiği bileklik ile sigarayı azalttığını, artık bırakacağını söyledi.

İŞTE O PROJE:
Sigarayı bıraktıran bileklik basit bir mantıkla çalışıyor. Duman sensörlü bileklik bileğe katılıyor, sigara yakıldığında kalem pille çalışan titreşim motoru harekete geçiyor. Bileklikten çıkan ses ve titreşim insanı rahatsız ediyor. Sigarayı bırakmak isteyen kişi, her iki bileğine de bu bilekliği takabiliyor. Böylece sigara içmek zorlaşıyor. Kişi, içtiği sigaradan keyif alamıyor, kendini rahatsız hissediyor. Çünkü çıkardığı ses ve titreşim çok rahatsızlık veriyor.

HERKES SİGARAYI BIRAKSIN
10 yaşındaki Irmak Çağlar, “Babam sigarayı bıraksın diye uzun zamandır mücadele ediyorum. Sonunda böyle bir projeyi tasarladım. Bu projenin insanların sigaraya bırakmasına yardımcı olacaktır. Projem finale kaldı, ancak ilk 3’e giremedi. Sağlık olsun. Benim amacım ödül almaktan ziyade sigaraya karşı farkındalık yaratmak ve somut çalışma yapmaktı” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı