REKLAMI GEÇ

“İhracatçının umudu Mayıs’a kaldı”

“İhracatçının umudu Mayıs’a kaldı”

Nisan ayı ihracat rakamlarındaki düşüşün çift haneli rakamlarda gerçekleştiğini söyleyen Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, “Almanya, İngiltere, Fransa, Hollanda, İspanya gibi ülkelerde ciddi bir toparlanma, talep artışı olacağını bekliyorduk. Nisan ayı itibariyle bunun geldiğini söylemek zor. Umutlarımızı Mayıs ayına ve Haziran ayına taşıdık” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Nisan 2015 Perşembe, 08:30

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, CNBC-E’de yayınlanan İş Dünyası programına konuk oldu. Melda Yücel Kocaalp’in sorularını yanıtlayan Kocasert, Nisan ayı ihracat rakamlarını ve döviz kurlarındaki artışı değerlendirdi.

“KRİZSİZ PAZAR ARAYIŞIMIZ DEVAM EDİYOR”
Kocasert, programda Kocaalp’in, TİM Başkanı Büyükekşi’nin “Krizsiz ülke bulacağız. Özellikle ABD, Kanada gibi” sözüne atıfta bulunarak sorduğu “İş dünyası-ihracatçı krizsiz dünya buldu mu?” sorusunu, “Krizsiz Pazar arayışımız yoğun bir şekilde devam ediyor. TİM Başkanı’mız Büyükekşi de belirtmişti, İhracatçı bu çıkmazdan, bu sağmazdan nasıl kurtulur, yeni pazarlar ya da eskiden kuvvetli olup da bugün kan kaybettiğimiz pazarlarda tekrar toparlanma arayışı yoğun bir şekilde devam ediyor. Amiral gemi ABD, daha doğrusu Amerika kıtası, gerek Güney Amerika, gerek Kuzey Amerika ve Kanada… Doların güçlü olması aynı zamanda bu pazarların göreceli olarak dünyadaki diğer pazarlara göre özellikle Avrupa Birliği, Uzak Doğu, Japonya ve Çin’e göre daha hareketli olması, bizi bu yöne doğru hareketlendirdi. Geçtiğimiz Eylül ayından beri Amerika Birleşik Devletleri’ne düzenlenen, ticari heyet gezilerinde, VIP alım heyetlerinde veya ikili görüşmelerde çok yoğun bir artış var. Derseniz ki, bu görüşmeler rakamlara istatistiklere yansıdı mı? Arzu edilen düzeyde değil. Bunun sebebi şu; ABD büyük ve güçlü bir pazar olmasına rağmen geleneksel bir pazar. Alımcıları bir anda Türkiye’ye yöneltmek ya da Türk malları ile tekrar barıştırmak çok da kolay değil. Bir artış var ancak henüz arzu edilen seviyede değil” diye yanıtladı.

“UMUTLARIMIZI MAYIS VE HAZİRAN’A TAŞIDIK”
Nisan ayında yaşanan ihracattaki gerilemeyi de değerlendiren Kocasert, “Yılın ilk çeyreğinde iki haneli bir düşüş kaydettik ki, hiç arzu etmediğimiz istemediğimiz bir durumdu. Her ne kadar Euro- Dolar parametresinden dolayı, Euro’daki, Dolar’daki gelişmeler, bütün istatistiklerin Dolar üzerinden tutulması nedeniyle, göreceli olarak bir düşüş kaydedilse de, şunu da itiraf etmek gerekir ki, hemen hemen bütün sektörlerde ve bütün pazarlarda adet ve kilogram bazında da düşüş var. Bazı sektörlerde yüzde 3, bazı sektörlerde yüzde 6-7’lere varan düşüş yaşıyoruz. Rusya ve Ukrayna’da bir takım konjonktürel gelişmeler yaşanırken, en hızlı gelişen pazarımız Irak toparlanamıyorken, bu düşüşlerle bu rakamlarla karşılaşmak sürpriz değil. Nisan ayından itibaren bir toparlanma bekliyorduk. Baharın bütün piyasalara yansıyacağını, özellikle Avrupa Birliği Merkez Bankası’nın almış olduğu genişleme kararı ile bizim geleneksel pazarlarımız olan Almanya, İngiltere, Fransa, Hollanda, İspanya gibi ülkelerde ciddi bir toparlanma, talep artışı olacağını bekliyorduk. Nisan ayı itibariyle bunun geldiğini söylemek zor. Umutlarımızı Mayıs ayına ve Haziran ayına taşıdık” dedi.

“İHRACATTA YÜZDE 12-13 DÜŞÜŞ BEKLENİYOR”
Nisan ayı ihracatında yüzde 12-13 oranında düşüş beklendiğini de vurgulayan Kocasert, “İhracattaki düşüşten bahsediyor olmak hoş değil ama gerçek bu. Bunun sebepleri var. Kendi ülkemizin kendi iç dinamiklerden fazla dünyadaki gelişmelerden kaynaklanan düşüş yaşıyoruz. Çin’de bile son 25 yılın en düşük büyüme rakamı açıklanması bekleniyor. Tüm dünyada olumsuz hava eserken, ihracat rakamlarındaki düşüş büyük sürpriz değil. Biz umutlarımızı ve beklentilerimizi önümüzdeki yıllara erteledik. Önümüzde, seçimsiz bir dört yıl var. Reformların gerçekleştirilebileceği dört yıl bizim için fırsat olacak” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı