REKLAMI GEÇ

Denizli OSB çatıları güneş panelleri ile donatılacak

Denizli OSB çatıları güneş panelleri ile donatılacak

Daha önce enerji verimliliğine ilişkin çalışmaları ile öne çıkan Denizli OSB, bünyesindeki 180 firma için enerjinin daha ucuza kullanımının önünü açtı. Firmaların teşvik edildiği güneş enerjisi santralleri ile üreticinin şebekeye olan bağımlılığı azalacak ve kullandığı elektriği daha ucuza maledecek.

Selami Aydın / DENİZLİHABER / 3 Ağustos 2018 Cuma, 10:00

Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü geçtiğimiz hafta ‘Endüstriyel Çatılarda Güneş Enerjisi Santral Uygulama Fırsatları” konulu çok önemli bir toplantıyı Zorlu Enerji ve Erikoğlu Sunsystem firma ismimiz organize etti. Toplantıda OSB bünyesindeki 180 firmaya daha ekonomik koşullarda enerji kullanabileceği fırsatlar anlatıldı. GENSED uzmanlarının sunumlarla zenginleştirdikleri programda, kısa süre önce ilçesinde GES kuran Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik de yer aldı.

GENSED TÜM DETAYLARI ANLATTI
Denizli Ticaret Odası’nın da destek verdiği etkinlikte Çelik’in tecrübelerini paylaşmasının yanı sıra yenilenebilir enerji kuynaklarına verdiği önemle bilinen GENSED Başkan Yardımcısı Evren Evcit de söz aldı. Evcit, endüstriyel tesislerin çatılarının genüş enerjisi santralleri kurulmasındaki önemine değinen konuşmasında, teknik bilgiler de aktardı. Toplantının moderatörlüğünü GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan üstlendi.

ERKAN: HERKES BU TERCİHİ YAPACAK
Elektrik enerjisinin doğalgaz karşısında daha ekonomik olduğunu, süreç içinde kömüre karşı da ekonomik olarak öne geçeceğini söyleyen GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan, iş dünyasının temsilcilerine çatıların kullanımı konusunda teşvik edici bilgiler aktardı. Türkiye’deki tem organize sanayi bölgelerini tek tek dolaşarak bu alanda ön bilgi verdiklerini ve yatırımcıların kafalarındaki soruları yanıtladıklarını anlatan Erkan, “Elektrik maliyetlerinin artışından sonra ister istemez sanayiciler çatılarını kullanma ve güneş enerjisinden faydalanma yolunu seçecekler. Bugün yarın değilse de üç yıl içinde bu gelişimi göreceğiz. Biz potansiyel yatırımcıları tek tek gezerek doğru bilgiler vermeye çalışıyoruz. Yatırım yapmak isteyenlerin kafalarındaki soruları yanıtlamaya çalyışıyoruz. Daha çok kalite ve mevzuat hakkında bilgi veriyoruz. Yeni teknolojileri anlatıyoruz” dedi.

7-8 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDER
Çatılarda kurulacak GES’lerin koşullara göre 7-8 yıl içinde kendini amorti edeceğini söyleyen Erkan, “Bunu belirleyecek pek çok faktör var. Kullanacağınız ürünlerin kalitesi, çatınızın eğimi ve duruşu gibi fökterler bu süreyi kısaltıp uzatabilir. Önümüzdeki süreçte elektrik fiyatlarının daha da artacağını düşünüyoruz” dedi.

SANAYİCİ ELEKTRİĞİ MAHSUP EDECEK
Çatısına GES kuracak olan sanayicilerin özellikle hafta sonlarında daha az önerji kullandıklarını hatırlatan Erkan, “Üretilen enerjinin fazlası şebekeye verilecek. Artık şebekeye satılamayacağı için mahsuplaşma yoluna gidilecek. Bu konuda da yeni düzenlemeler bekliyoruz. Sanayici isterse tamamen öz tüketimde de kullanabilir. Aylık mahsuplaşma ile ilgili mevzuat da yolda. Yeni mevzuatla birlikte durum biraz daha sanayicinin lehine olacak. Şebekeye çok düşük fiyata satmak zorunda kalınıyor. Hafta sonları çalışmayan işyerleri elektriği şebekeye vermek zoruda kalıyor. Aylık mahsuplaşma çıkınca kimes düşük fiyattan satmayacak, mahsuplaşmayı seçecektir” diye konuştu.

HERKES BU NOKTADA BULUŞACAK
Enerjide bağımlılığı ortadan kaldırmaya yönelik de ciddi bir adım olarak görülen çatı alanlarının kullanımının son dönemde yayınlaştığı da vurgulanıyor. Genel Sekreter Hakan Erkan; “Bu çatıları artık boş görmeyeceğiz. Yine de biraz zamana ihtiyacımız var. Sonuçta tüm sanayiciler bu noktada bulaşacak. Önemli bir konu da depolama alanı konusu. Bu konuda Dünya’da çok büyük gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişimlerle birlikte güneş enerjisi geleceğin enerji oyuncusu olacak. Kurallar yeni baştan yazılacak. Önümüzdeki üç yıl içinde fiyatlar makul seviyeye geldiğinde güneş enerjisi karşısında başka hiçbir yakıt duramayacak” diye konuştu.

TAŞ: DENİZLİ OSB’DEN TAM DESTEK
Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürü Ahmet Taş ise çatılarını değerlendirip güneş enerjisinden faydalanmak isteyen sanayicilere tam destek verdiklerini belirledi. Denizli OSB’de daha önce kendi çatılarında GES kuran iki tesis bulunduğunu kaydeden Taş, “Uğurlar Tekstil ve Akürün Tekstil işletmeleri kendi çatılarında uygulama yaptı. Ciddi bir elektrik üretimi gerçekleşiyor. İnsanlar kendi çatılarını değerlendirip kendi elektriklerini üretsinler. Biz bunu teşvik ediyoruz” dedi.

ÇİFT SAYAÇ KULLANIYORLAR
OSB’de çatılarını değerlendiren firmaların çift sayaç kullandıkları kaydeden Taş, “Bu teknolojiden faydalanmak isteyen sanayici ihtiyaç duydunda şebekeden enerji alabileceği gibi ihtiyaç fazlasını da şebekeye verebilecek. Ülkemiz adına enerji konusunda güneşten faydalanmanın çok önemli bir konu olduğuna inanıyoruz. Ülkedeki cari açığın önemli bir bölümü enerji kaynaklı. Bu çalışmalar cari açığın kapatılmasına da katkı sağlayacak. Bu alanda yatırım yapmayı planlayan ve görüşmeler gerçekleştiren firmalarımız var” diye konuştu.

SOLAR PANELLER OSB’DE ÜRETİLİYOR
Diğer yandan 180 büyük işletmenin yer aldığı Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde bir firma da solar panel üretiyor. Bereket Enerji bünyesindeki tesiste Türkiye’nin solar panel ihtiyacı karşılanmaya çalışılıyor. Ülkede kullanılan panellerin bir kısmı da yurt dışından ithal ediliyor. Denizli OSB’de firma çatılarının büyük bölümü şimdilik değerlendirilmiyor.

BENZER BİR TOPLANTI DAHA ÖNCE DE YAPILDI
Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü güneş enerjisinden faydalanılmasına yönelik istekliliğini koruyor. Bölge müdürlüğü bu alanda daha önce de çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmıştı. “Çatı Üzeri Güneş Enerji Santralleri Kurulumu” başlıklı toplantı için bu konuda uzman barındıran Prime Enerji adlı kuruluşun temsilcileri yine Denizlili sanayiciler ile bir araya gelmiş, uygulamalar hakkında bilgi vermişti.
Nisan ayı içinde gerçekleştirilen bu toplantıda öz tüketim modeli üzerinde durulmuş, aynı yerde üretim ve tüketim yapan sanayi kuruluşları modelleri konuşulmuştu.

ENERJİ VERİMLİLİĞİNE DE TAM DESTEK
Bünyesindeki firmaların enerji verimliliğine ilişkin çalışmalarına da destek olan bu alanda da öncülük eden Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, GEKA ile yürüttüğü bir projede hazır giyim ve tekstil sektöründe temiz enerji kullanımı ve enerji verimliliğini de masaya yatırmıştı. Elektrik, doğalgaz ve su kullanımında aylık 30 milyon lira harcama yapan OSB bünyesindeki firmalarda enerji verimliliği ile tüketimi yüzde 25 düşürmeyi planlayan proje ile aylık 7,5 milyon lira tasarruf sağlanması planlandı. Bu çalışma devam ediyor.

Yorumlar

Taha ata   -  Bağlantı 3 Ağustos 2018, 13:44

Cok guzle bir yatirim bizden once davrandilar olsun sonucta hersey memleket icin

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Yönetim Kurulu

M.Abdülkadir Uslu

Yönetim Kurulu Başkanı

OSB Müdürü

Ahmet TAŞ

Organize Sanayi Bölgesi Müdürü

İletişim

DENİZLİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Adres: Yaşar Öncan Caddesi No: 1

Honaz - Denizli / TÜRKİYE

Tel: +90 258 269 10 02  

  Faks: +90 258 269 10 01  

  E-mail: dosb@dosb.org.tr

Önemli Telefonlar

İtfaiye : 110

Elektrik - Su - Arıza :187 & 269 25 91

Jandarma : 169 10 83