REKLAMI GEÇ

Denizli Ticaret Odası, 4 yılda 500 girişimci yetiştirdi

Denizli Ticaret Odası, 4 yılda 500 girişimci yetiştirdi

Denizli Ticaret Odası’nın açtığı girişimcilik kursuna katılan 500 kişi, belge almaya hak kazandı. Denizli Ticaret Odası’na bu hizmeti verdiği için teşekkür eden girişimciler, eğitimler ışığında işletmelerinin mali durumlarını yönettiklerini bu sayede yıl boyu sıkıntı yaşamadıklarını anlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Mayıs 2015 Pazartesi, 10:02

Denizli Ticaret Odası ile Denizli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen “Girişimcilik Eğitim Programı” Denizli Ticaret Odası hizmet binasında Denizli Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) tarafından verilen eğitimlerle devam ediyor. 2011 yılından bugüne kadar yaklaşık 500 kişinin yararlandığı eğitimler sonucunda, girişimci adayları iş sahibi olabiliyor.

“Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Projesi” kapsamında 2011 yılında 350 girişimci yetiştirilirken, 2014 Kasım ayında başlatılan eğitimlerde toplam 750 kişiye kurs verilecek. Denizli Ticaret Odası’nda 25’er kişilik gruplar halinde düzenlenen eğitimlerde, kendi işini kurmak isteyenlere ABİGEM tarafından yön veriliyor.
Girişimcilik fikirleri oluşturma ve test etme, pazarlama, üretim, finans ve iş planı konularının detaylı bir şekilde işlendiği eğitim programı kapsamında, katılımcıların işsiz olması durumunda kişilere, günlük 20 lira veriliyor. Eğitim sonrasında ise girişimci adayları, kendi iş fikirlerine ilişkin iş planları ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB)’e başvurarak, onay çıkması durumunda 30 bin TL’ye varan hibe, 70 bin TL’ye varan faizsiz kredi imkanından faydalanabiliyor.

dt-baskan

BAŞKAN ÖZER: “500 GİRİŞİMCİ YETİŞTİRDİK, 600 GİRİŞİMCİ DAHA YETİŞECEK”
Denizli Ticaret Odası olarak mevcut yasal görevlerinin yanında sosyal sorumlulukları gereği faaliyetler gerçekleştirdiklerini, bunlar içinde de girişimciliği çok önemsediklerini vurgulayan Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, işsizliğe çözüm olarak kendi işini kurarak, ekonomiye dinamizm kazandıracak girişimcilerin yetiştirilmesinin çok büyük önem taşıdığını ifade etti.

2011 yılında 350 adayın girişimcilik eğitimlerine katıldığını hatırlatan Başkan Özer, 2014 yılında ise Denizli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile “Girişimcilik Eğitim Programı” için TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun şahitliğinde protokol imzalandıklarını, bu kapsamda şu ana kadar 150 girişimcinin belge almaya hak kazandığını, 600 kişinin daha girişimci olarak yetiştirileceğini söyledi.

Girişimcilik eğitimlerinin Denizli ve Türkiye için önemine vurgu yapan Özer, “İlimizde iş kurmak isteyen kişiler, belirli bir kriterlerden geçtikten sonra 70 saatlik eğitime alınıyor ve ardından da iş kurabiliyor. Girişimcilik eğitimleri sonrasında eğitim alanların yüzde 5’i işletme kurup, istihdam sağlamaktadır. Bu oran az gibi gözükse de ülkemizin işsizlikle mücadelesinde çok önemli bir yer tutmaktadır. Çünkü böyle eğitim faaliyetleri ile bir kişinin çalışan konumundan işveren konumuna geçiş yapması ve yanında eleman çalıştırması istihdam rakamlarına olumlu yansımaktadır” dedi.

ajans-bangoGirişimcilik kursuna katılıp, iş sahibi oldular
Denizli Ticaret Odası’nın girişimcilik eğitimlerine katıldıktan sonra işletme kuranlardan bazılarının yaşam hikayeleri şu şekildedir:
Ajans BANGO sahibi Furkan Varol: Üniversitede okurken hiçbir zaman memur olma gibi bir düşüncem olmadı. Özel sektörde çalışmak ve bir gün kendi işimi kurmak istedim. Bu nedenle girişimcilik eğitimi ve sertifikası için bir takım araştırmalarım oldu. Bu araştırmalarım üzerine Denizli Ticaret Odası’nın ABİGEM ile birlikte düzenlediği Girişimcilik Eğitimi Programı’ndan haberdar oldum. Denizli Ticaret Odası tarafından düzenlenen Girişimcilik Eğitimleri hayallerimi gerçeğe dönüştürme noktasında bana yeni bir vizyon kazandırdı. Denizli’de olmayan ama ihtiyaç duyulan bir işe nasıl gireriz, kısa ve uzun vadeli planları nasıl hayata geçirebiliriz, sermayemizi ne kadar sürede amorti edebiliriz; bu gibi konularda düşünme yeteneğimi geliştirdi. Girişimcilik Eğitimi’nden sonra Ajans Bango’yu açtım. Ajansımız şirketlerin sosyal medyada reklamını yapan, internet üzerinden müşterilerine daha kolay ulaşmasını sağlayan, bir tanıtım planı doğrultusunda bilinirliğini artıran çalışmalar yapıyor. Bizi tercih eden firmalarla iyi bir başarı yakaladık. Denizli Ticaret Odası, bu eğitimlerle genç girişimcilere önemli bir fırsat sunuyor. Kendi işini kurma düşüncesinde olan arkadaşlar, bu önemli fırsatı mutlaka değerlendirmeleri gerektiğini düşünüyorum.

ajans-20Ajans 20 sahibi Mehmet Ali Başa: Reklam üzerine çalışmaya 5 yıl önce başladım. Denizli Ticaret Odası’nın açtığı girişimcilik kurslarını öğrendim ve benim için yararlı olacağını düşünerek katıldım. Bu kursta, bir işletmecinin yapması gereken her şey ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor. Girişimcilik sertifikası, eğitim süresince aldığın bilgileri ticari hayata aktarabilmek açısından da çok önemli. Bir işletmenin mali hesaplarında gelir-gider dengesini doğru yönde oluşturmanın nasıl yapılacağını bu kurslarda öğrendim. Bu eğitimi almadan önce maddi problemlerden, müşterilerden alınamayan paralardan dolayı sıkıntı çekmiştik. Öğrendim ki, bir hata yaptığınızda bunu amorti edecek çözümleri bulmanız, hesabınızı yapmanız gerekiyor. Bu bilinçle her şey daha farklı oluyor.

as-yildiz

Asyıldız Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) sahibi Ali Pala: Süleyman Demirel Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden 2009 yılında mezun oldum. Sonrasında Denizli’de birkaç firmada çalıştım. Aklımda her zaman kendi işimi kurmak vardı. Son çalıştığım firmadan birkaç arkadaşım Denizli Ticaret Odası’nın girişimcilik kursu olduğunu söyledi. Oradaki hocalarımızla bir görüşme yaptım ve eğitimlere katıldım. Eğitimlerde edindiğim bilgi birikimiyle kendi iş yerimi açtım. İş güvenliği sektörü Denizli’de ihtiyaç duyulan bir alan. Bizim ana hedefimiz firmalardaki iş güvenliği üzerine. Bunun yanında, iş makinelerinin kontrollerini ve ortam ölçümlerini de yapıyoruz. İyi bir ekibimiz var. İş hayatında işveren olmak ile çalışan olmak çok ayrı şeyler. Eğer bir insan kendi işini kurma fikrine sahipse, aklı ve kalbiyle bu hedefine kilitlenerek yola koyulmalıdır. Sonunda mutlaka netice alacak ve güzel yerlere gelecektir.

ayşince-giyimAyşince Giyim sahibi Ayşin Sarı: 3 yıldır kendi işimi yapıyorum. 13 yıl boyunca ev hanımıydım. Çocuklar büyüdükten sonra çalışmayı, eşimin de desteğiyle bir şeyler yapmayı planlıyordum zaten. Özel sektörde çalışacağım herhangi bir yerin çocuklarımla yeterince ilgilenememe sebep olacağını düşündüm. Bu yüzden kendi işimi kurmaya karar verdim. Ne yapabilirim diye araştırma yaparken Denizli Ticaret Odası’nın Girişimcilik Eğitimi verdiğini öğrendim ve bu kurslara katıldım. Benim için bir hayal olarak başlayan bu düşünce artık gerçeğe dönüştü. Yoğun çalışıyor olsam da bu yorgunluğa değiyor. Kendi işimi yaparak ekonomik anlamda ayaklarımın üzerinde durmanın mutluluğunu yaşıyorum. Denizli Ticaret Odası’na girişimcilere verdiği destekten dolayı teşekkür ederim.

butik-pasta-evi

Butik Pasta Evim sahibi Tacettin Koyan: 35 yaşındaki Tacettin Koyan, 17 yıllık iş tecrübesi sonrasında eşinin desteği ile girişimci olduğunu ifade etti. Evli ve iki çocuk babası Tacettin Koyan, şöyle konuştu: “1980 yılında Denizli’de dünyaya geldim. 1996-2007 yılları arasında bir medikal firmasında satış ve pazarlamadan sorumlu olarak çalıştım. İlk firmamdan ayrıldıktan sonra aynı sektörde olan başka bir firmada ameliyat malzemesi satışı yaptım. Yani, medikal sektöründe 17 yıllık tecrübeye sahibim. Matematik öğretmeni olan eşim Butik Pastane açma konusunda en büyük destekçim olmuştur. Denizli Ticaret Odası’nın açtığı girişimcilik kurslarına, butik pastacılıkla ilgili açmayı düşündüğümüz mağazanın püf noktalarını öğrenmek, bilgi edinmek ve sermaye desteği için katıldım. Kurslar sonrasında da iş yerimiz için vergi kaydımız yapıldı. Belediyeden iş yeri ruhsatı almak için başvurumuzu gerçekleştirdik ve onayımızı aldık. İş yerimizde yapılan tadilatları, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile yapılan görüşmelere göre gerçekleştirdik. Ticaret Odası kaydımızı da gerçekleştirdik. 15 Kasım 2013 tarihinden itibaren ‘Butik Pasta Evim’ olarak faaliyete başladık. Kursların açılmasına vesile olan Denizli Ticaret Odası’na ve eğitimleri veren ABİGEM’e çok teşekkür ediyorum.”

Gardrop Butik sahibi Nurcan Say: 32 yaşındaki Nurcan Say, 10 yıl giyim sektöründe çalıştıktan sonra girişimci oldu. Denizli Ticaret Odası’nın açtığı girişimcilik kursuna katılarak kendi işyerini açmanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Nurcan Say, “11 Nisan 1983 Denizli doğumluyum. İlk ve ortaokulu Bekilli’de liseyi ise Denizli’de okudum. Okul bitince Canerler Giyim’de işe başladım. İki yıl orada çalıştıktan sonra Plaza alışveriş merkezinde bu işe devam ettim. 10 yıl bu sektörde çalıştıktan sonra kendi işimi kurmak istedim. Denizli Ticaret Odası’nın açmış olduğu kursları duyduktan sonra da kaydımı yaptırdım ve sonrasında ABİGEM uzmanlarının verdiği girişimcilik eğitimlerine katıldım. Bu eğitimlerde, ticarete ilk defa gireceğim için gerekli prosedürü öğrendim. Kursu bitirip, belgemi aldıktan sonra da maddi destek olanağına kavuştuğum için kurstan çok memnun kaldım. Kendi işimde çalışmak, başarılı bir girişimci olmak amacıyla da 5 Mayıs 2013’te kendi işletmemi kurdum.” diye konuştu.

nisan-pastanesiNisan Pastanesi&Cafe sahibi Sibel Baygün: 35 yaşındaki Sibel Baygün, farklı sektörlerde uzun yıllar çalıştıktan sonra kendi işini kurmaya karar verip, Denizli Ticaret Odası’nın girişimcilik eğitimlerine katılarak Nisan Pastanesi&Cafe’yi faaliyete geçirdi. İşletme bölümü mezun olan 2 çocuk annesi Baygün, “Girişimcilik kursuna katıldığımda bir işyerinde yönetici olarak çalışmaktaydım ve kendi işimi kurmak fikri gittikçe kafamda yer etmeye başlamıştı. Denizli Ticaret Odası’nın açtığı ve ABİGEM’in vermiş olduğu kursu duydum ve katılma kararı aldım. Katılma amacım iş kurmadan önce girişimcilik hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmaktı. Aldığım eğitimle iş kurarken daha kararlı ve emin adımlarla yol alabileceğimi düşündüm. Kursta aldığım eğitimlerle bu kararımın ne kadar doğru olduğunu daha iyi gördüm.” dedi. İşletmesini 17 Nisan 2014 tarihinde faaliyete geçirdiğini anlatan Baygün, şöyle konuştu: “Devren satılık bir dükkan gördüm ve çok kısa bir sürede devir işlemlerini bitirdim. Resmi işlemleri hallettikten sonra pastanem için gerekli çalışmalara başladım. İyileştirilmesi gereken konuları gözden geçirip daha iyi konuma getirmeye çalıştım. Daha sonrasında Halk Eğitim’in açmış olduğu pastacılık kursuna katıldım. Bir iş yeri sahibi olmak, her şeyiyle ilgilenmek, gerçekten zor. Her konuda karar vermek durumundasınız, iyi yada kötü sonuçlarına da katlanmak zorundasınız. İlerideki hedefim; bir imalathane kurup tamamen kendi imal ettiğim özel ürünlerin satışını yapmak, aranan bilinen tadıyla lezzetiyle hizmetimizle insanların aklında Nisan Pastanesi’ni yer ettirmektir.”

rextema

Rextema İnşaat sahibi Gökhan Babahan: Hacettepe Üniversitesi Almanca Öğretmenliği Bölümü mezunuyum fakat öğretmenlik yapmıyorum. İnşaat sektöründe mantolamayla ilgili çalışıyoruz. Daha önce inşaat sektörüne ilgili duyuyordum ancak bu alanda hiç çalışmamıştım. Rextema’yı 2013 yılında devralarak inşaat sektörüne adım atmış oldum. Türkiye, Kyoto Protokolü’nü imzalayınca bazı yükümlülükler altına girdi. Bu çerçevede hazırlanan yeni kanunla tüm binalara mantolama zorunluluğu getirildi. Biz de bu ihtiyaçtan dolayı çalışmalarımıza başladık. Mantolama dışında; dekorasyon, tasarım, ev ve iş yeri tadilatları başta olmak üzere çeşitli yapı işlerini yürütüyoruz. Bu işe başlamadan önce Denizli Ticaret Odası’nın düzenlediği Girişimcilik Eğitimleri’ne katıldım. Yapı sektörü farklı bir alan, kurslarda aldığımız eğitimlerde muhasebe ve doğru yatırım alanlarında çok faydasını gördüm. Bir işveren olmak güzel ancak büyük riskleri de beraberinde getiriyor. Bu sektörde iş yapmak isteyen bir girişimcinin iyi bir muhasebe yeteneğinin yanında idare etme özelliği de olmalı. Ustalarla olan iletişim zaman zaman bir işveren olarak sizi zorlayabiliyor. Girişimci adayları hedeflerine ulaşabileceklerine inanıyorlarsa mutlaka kendi işlerini kursunlar.

Sonsuz Ajans sahibi Seçil Gündoğdu: 30 yaşındaki Seçil Gündoğdu, moda ve fotoğraf ilgisi ve bilişim çağı gereksinimleri doğrultusunda kendi işini kurduğunu belirtti. İlk ve orta öğrenimini Uşak’ta bitirdikten sonra, yüksek öğrenimini Celal Bayar Üniversitesi’nde tamamladığını anlatan Gündoğdu, “2008 yılında evlendim ve 2014 yılında çok tatlı bir kızım oldu. Öğrencilik zamanımda Fark&Fark’ta çalışmıştım. Çalıştığım mağazanın e-ticaret satışlarına başlamasıyla teşhir fotoğrafı çekimlerinde bir açık olduğunu farkettim. Bununla ilgili birkaç eğitim aldıktan sonra çevremin de desteğiyle Sonsuz Ajans’ı 2013 yılında faaliyete geçirdim. Moda ve fotoğrafa olan ilgim, bilişim çağının gerekleri doğrultusunda, beni bu işi kurmaya itti. Severek yaptığım işimde daha da başarılı olacağımdan eminim. İlerlediğim bu yolda girişimcilik kursu beni doğru adımlar atmaya yönlendirdi. Eğitim esnasında ve sonrasında eğitimcilerin güler yüzlü desteklerinden çok memnunum. Denizli Ticaret Odası’na ve ABİGEM’e çok teşekkür ediyorum.” dedi.

tekinalp-mekanik-2Tekinalp Mekanik Oto İnş. Ltd Şti (Taç Apart) sahibi Bilal Çetin: 38 yaşındaki Bilal Çetin, Denizli/Yeşilyuva’da marangoz atölyesi ve deri fabrikasında çalıştıktan sonra 1995 yılında İstanbul’da ısıtma/soğutma sektöründe satış müdürlüğü yaptı. 2009 yılında ise Şampiyon Kokoreç Denizli Şubesi’ni açmak üzere tekrar memleketine dönen Çetin, Denizli Ticaret Odası’nın açtığı girişimcilik kurslarına katılarak apart sektöründe faaliyet göstermeye başladı. Çetin, girişimcilik hikayesini şu şekilde anlattı: “5 sene sonunda Şampiyon Kokoreç’i, eşim ve kardeşime devrettim, şu an onlar devam ediyor. 2013 yılında Denizli Ticaret Odası’nın düzenlediği girişimcilik kurslarına katıldım. Amacım, girişimci belgemi kullanarak devlet desteklerinden faydalanıp daha profesyonel bir işletme kurmaktı. Çok yararlı geçtiğini düşündüğüm kurslar sayesinde sektöre ve piyasaya bir adım önde başladığımı gördüm. Üniversitenin hızla büyümesiyle apart ihtiyacının da artacağını düşünerek girişimcilik belgemi aldıktan sonra bu sektöre girdim. Piyasadan bir adım önde olmak için öğrencilerin aile ortamını aratmayan, 4 senelik öğrencilik süresince iyi bir ev sahipliği yapmayı, her türlü barınma ihtiyaçlarını konfor içinde sağlayabilecekleri bir işletme kurdum.”

vizyon-cafeVizyon Kafe sahibi Huriye Biçer: İki yıl öncesine kadar evim ve iki çocuğumla ilgilenen bir ev hanımıydım. Hiç iş tecrübem olmadı. Ancak hep aklımın bir köşesinde mutfak tecrübelerimi iş hayatında kullanmak adına hayallerim vardı. Denizli Ticaret Odası destekli Girişimcilik Eğitimi’nden haberdar oldum. İş yeri açmayı düşünen bayanlara iş hayatı ile ilgili eğitim verildiğini öğrenince hemen başvuruda bulundum. Böylelikle, Girişimcilik Eğitimi kursuna katılarak sertifika aldım. Eğitimlerde iş hayatında neler yapılması gerektiğini, hangi yolları takip ederek hedefe ulaşılacağını öğrenme imkanım oldu. Üç ay önce iş yerimi açtım. Gıda sektörü hijyenin, kalitenin ve görselliğin ön planda olduğu bir sektör. İş hayatına atıldıktan sonra Girişimcilik Eğitiminde öğrendiğim pratik bilgiler çok işime yaradı. Tecrübe kazandıkça kendime olan özgüvenim daha da arttı. İş hayatına adım atmama yardımcı olan Denizli Ticaret Odası’na teşekkür ediyorum.

yasmin-kafe

Yasmin Ev Yemekleri ve Restaurant sahibi Yasemin Akkol: 2 çocuk annesi Yasemin Akkol, 13 yıl çeşitli sektörlerde çalıştıktan sonra girişimci olduğunu söyledi. Akkol, şöyle konuştu: “Kadının sosyal hayat dışında iş hayatında da bulunması gerektiğine inandığım, kendime ve aileme hem maddi hem de kendi kişisel gelişimime katkı sağladığını düşündüğüm için iş hayatına girdim. 7,5 yıl tekstilde aşçılık; 6,5 yıl Doç. Dr. Okan Bölükbaşı’nın sekreterliğini yaptım. Eskiden beri hem sevdiğim hem de hayalini kurduğum işi yapmak için teknik ve profesyonel eğitim almaya karar verdim ve PAÜSEM’in açmış olduğu aşçılık kursuna katıldım. Daha sonra da Denizli Ticaret Odası’nın girişimcilik kursuna başvurup belgemi aldım. Girişimcilik kursu bana yalnızca yemek yapmanın önemli olmadığını, bunun yanında yöneticilik ve idareciliğin de en az yaptığım iş kadar önemli olduğunu öğretti. Gerekli donanıma sahip olmamın ardından ailemin de desteğini alarak ‘Yasmin Ev Yemekleri ve Restaurant’ olarak 15 Mayıs 2013 tarihinde işletmemi faaliyete geçirdim.”

ysm-tektil

YSM Tekstil sahibi Yasemin Öğrenci: Girişimcilik eğitimlerine katılarak iş sahibi olan Yasemin Öğrenci, “YSM Tekstili” kurdu. 37 yaşında ve iki çocuk annesi olan Yasemin Öğrenci, yanında dört kadına istihdam sağladı. 15 yıl çeşitli tekstil fabrikalarında, makineci, kalite kontrolcü olarak çalıştığını ve mesleğinde ustalaştığını belirten Öğrenci, Denizli Ticaret Odası tarafından açılan eğitimlere arkadaşlarından duyarak katıldığını söyledi. Kendi işinin patronu olmak isteyen kadınlara pozitif ayrımcılık yapıldığını, bundan da mutluluk duyduğunu anlatan Öğrenci, “Bir tekstil atölyesinde olması gereken tüm makineleri satın alarak, atölyemi açtım. Büyük tekstil fabrikalarının fason dikim işlerini yapıyorum. Yastık kılıfından nevresime, çarşaftan bebek uyku setine kadar tüm tekstil ürünlerinin dikimini yapıyoruz. İlk etapta aldığım siparişler benim önümü açtı. Daha çok sipariş alacağım, daha çok üreteceğim ve daha çok kadına istihdam sağlayacağım. Benim gibi kendi işini kurmak isteyen kadınlarımız mutlaka girişimcilik eğitimine katılsınlar ve belge alsınlar. Kendi becerileri doğrultusunda proje hazırlayarak, hibe desteklerinden yararlansınlar. İnsanın kendi işinin patronu olması çok güzel. İşyeri açmama vesile olan Denizli Ticaret Odası başta olmak üzere İŞKUR ve KOSGEB’e destekleri dolayısıyla teşekkür ediyorum.” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Yönetim Kurulu

 

dto-baskani

Uğur ERDOĞAN

Yönetim Kurulu Başkanı

Meclis

Salih SARIKAYA

Meclis Başkanı

İletişim Bilgileri

Yönetim Kurulu Başkanı 295 00 10
Meclis Başkanlığı 296 00 15
Genel Sekreter 295 00 20
Genel Sekreter Yardımcıları 295 00 21 295 00 22
Personel ve Yazı İşleri Müdürlüğü 295 00 24
Ticaret Sicil Müdürlüğü 295 00 30
Hesap İşleri Müdürlüğü 295 00 40
Oda Sicil Müdürlüğü 295 00 45
Araştırma Geliştirme Müdürlüğü 295 00 50
Dış Ticaret 296 00 55
Basın ve Halkla İlişkiler 295 00 70 295 00 71
Kurumsal İletişim ve Organizasyon 295 00 75
Ege Bilgi ve Yenilik Merkezi (EBIC-EGE) 295 00 80
Bilgi İşlem 295 00 95
Santral Telefon 295 00 00
Faks 295 00 90