REKLAMI GEÇ

DTO girişimci yetiştiriyor

DTO girişimci yetiştiriyor

Denizli Ticaret Odası tarafından açılan girişimcilik kurslarına katılarak işyeri sahibi oldular. Biri “Hanımeli” diye yola çıktı, diğeri yaprak sarması ile kendi işlerinin patronu oldu. Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, “Verdiğimiz girişimcilik eğitimleriyle kadınlarımızı çalışan değil çalıştıran yapıyoruz” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Haziran 2016 Perşembe, 12:04

Denizli Ticaret Odası, üyelerine yönelik gerçekleştirdiği çalışmaların yanı sıra, yeni istihdam alanları yaratılması, özellikle kadınların iş yaşamanı katılmasına yönelik faaliyetleri de yoğun bir şekilde sürdürüyor. Kadınların iş yaşamında yerlerini almaları için gerçekleştirilen girişimcilik eğitimlerinde başarılı örnekler ortaya çıkıyor.

“İŞSİZLİKLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ YER TUTUYOR”
Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, girişimcilik eğitimlerinin Türkiye’nin işsizlikle mücadelesinde çok önemli bir yer tuttuğunu söyledi. 2011 ile 2015 yılları arasında 700 girişimci yetiştirdiklerini ifade eden Başkan Necdet Özer, “Girişimcilik kurslarımızı Odamız hizmet binasında bulunan Denizli Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) aracılığıyla gerçekleştirdik. Aylık gruplar halinde toplam 700 girişimci adayı Odamıza gelerek eğitim aldı. Bu eğitimler sonrasında bazı kursiyerlerimiz, gerekli şartları sağlayarak KOSGEB desteğinden faydalanarak işyeri açmayı başardı. Kendilerini tebrik ediyor, işlerinde bol ve bereketli kazançlar elde etmelerini diliyoruz” dedi

Türkiye’nin zenginleşmesinin ve işsizliği azaltmanın yolunun “girişimcilikten” geçtiğini vurgulayan Özer, “Girişimcilik eğitim faaliyetleri ile bir kişinin çalışan konumundan işveren konumuna geçiş yapması ve yanında eleman çalıştırması istihdam rakamlarına olumlu yansımaktadır. Ayrıca girişimcilik kursuyla işyeri açan kişiler, daha bilinçli ve daha akıllı şekilde önlerine bakabiliyorlar” diye konuştu.

Özer, Denizli Ticaret Odası olarak mesleki eğitim konusunda çalışanları ve kendi işini kurmanın gayreti içinde olanları eğitme, destekleme ve kamunun tahsis ettiği finans kaynaklarına ulaşmaları konusunda yönlendirmenin gayreti içinde olmaya devam edeceklerini kaydetti.

denizli-dto-girisimci-fabrikasi-gibi-hulya-gurbuzHANIMELİ EV YEMEKLERİ DİYEREK YOLA ÇIKTI
38 yaşında ve beş çocuk annesi olan Hülya Gürbüz, girişimcilik eğitimlerinin başarılı örneklerinden biri. DTO’nun açtığı girişimcilik kurslarına katılarak “Hanımeli ev yemekleri” ismiyle kendi işyerini açan Gürbüz, 3 kişiye de istihdam sağladı. 70 kişilik salonunda 16 çeşit sulu yemek 12 çeşit soğuk mezeyle günde ortalama 100 müşteriye yemek servisi yapan Gürbüz, KOSGEB’in 50 bin TL hibe kredisinden de faydalanmak için proje hazırladı, projesinin kabul edilmesi durumunda yeni masa ve sandalyelerle lokantasını büyütmeyi hedefliyor.

13 yıl pilavcılık yapan eşi Kerim Gürbüz’e yardım ettiğini, sonunda da hayalindeki işyerini açtığını anlatan Gürbüz, “Gazetelerden ve televizyonlardan girişimcilik eğitimi verildiğini, eğitim alanlara da hibe ve faizsiz kredi verildiğini duymuştum. Denizli Ticaret Odası bünyesinde açılan eğitim programına katıldım. Eğitim sonunda kendi işyerimi açtım. Dekorasyon, iç dizayn ve menü çeşitlerini hazırlamak bir yıl sürdü. Yemek ve gıda üzerine bir işyeri açmak en büyük hayalimdi, şimdi kendi işimin patronu oldum” dedi.

“KULLANDIĞIM MALZEMELERİ KENDİM YETİŞTİRİYORUM”
Kendi işyerinde müşterilerine sunduğu tüm menüleri kendi bahçesinde doğal olarak yetiştirdiği sebzeleri kullanarak yaptığını ifade eden Gürbüz, “Göveçlik Mahallesi’ndeki bahçemizde işyerinde kullanacağım, domates, biber, patlıcan, soğan, bezelye, bakla, fasulye gibi tüm sebzeleri doğal olarak yetiştiriyorum. Öğleden sonra yemek servisi bittikten sonra bahçede çalışıyorum. Yapacağım yemeklerin tüm malzemeleri kendim hazırlıyorum, kendim pişiriyorum. En taze, en kaliteli malzemelerden, yemekleri hazırlıyorum. İşlerim çok iyi, isteğe göre evlere ve işyerlerine serviste gönderiyorum” diye konuştu.

denizli-dto-girisimci-fabrikasi-gibi-nezife-bakanYAPRAK SARMASIYLA SEKTÖRE GİRDİ
56 yaşında, 4 çocuk ve 3 torun sahibi Nezife Bakan da DTO’nun açtığı girişimcilik kurslarına katılarak önce işyerini açtı sonra da KOSGEB’ten aldığı 10 bin TL hibe krediyle marka tescili yaptırdı. “Yaprak Sarmacı’m” ismiyle kendi işinin patronu olan Bakan, ev yapımı sarmalarını müşterilerinin beğenisine sunuyor.

“YILLARCA EVİMDE YAPTIM”
Yıllarca evinde kermesler için gönüllü olarak yaprak sarması yapıp gönderdiğini, bu yolla ve komşular yardımıyla isminin duyulduğunu ve sipariş aldığını ifade eden Bakan, “Yıllarca evimin mutfağında yaprak sardım. İsmim özellikle çalışan kadınlar arasında, gün yapan kadınlar arasında yayıldı. Siparişler gelmeye başladı. Bende bunu fırsata çevirdim. Girişimcilik eğitimini başarıyla bitirip, proje hazırladım. KOSGEB projemi kabul etti. Aldığım 10 bin TL hibe krediyle buzdolabı, fırın, sanayi fırını, bulaşık makinesi ve sanayi buzdolabı aldım. Kursları düzenlemesi ve işyerimi açmama vesile olması dolayısıyla Denizli Ticaret Odası başta olmak üzere KOSGEB ve İŞKUR’a teşekkür ediyorum” diye konuştu.

KADINLARA TAVSİYELERDE BULUNDU
Kendisi gibi girişimcilik eğitimi alarak, kendi işinin patronu olacak kadınlara kimsenin yapmadığı, severek yapabilecekleri işlere yönelmelerini tavsiye eden Bakan, şöyle konuştu: “Lise mezunuyum. 56 yaşında işyerimi açtım. Hiç kimsenin yapmadığı bir alanda ilerliyorum. İşimi de severek yapıyorum. Kaliteli malzemeden temiz bir ortamda ev yapımı yaprak sarmalarını müşterilerime sunuyorum. Başarı herkesin yaptığı işi yapmamaktan, tek olmaktan geçiyor. Yoksa herkes zaten saç böreği, tost, çay yapıp satıyor.”

Denizli Ticaret Odası, ay içinde önemli etkinliklere de imza attı. İşte DTO’nun faaliyetlerinden bazıları:

denizli-dto-girisimci-fabrikasi-gibi-ziyaret-seminer

TİCARET İL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN ZİYARET VE SEMİNER
Denizli Ticaret İl Müdürlüğü, Denizli Ticaret Odası Konferans Salonu’nda “Ürün Güvenliği” ile ilgili seminer gerçekleştirdi. seminere, Piyasa Gözetim ve Denetimi Başkanı Meral Karaaslan, Gümrük ve Ticaret Uzmanı Damla Yeşeren Arafal, Gümrük ve Ticaret Uzman Yardımcısı Çiğdem Soyugüzel ile Gümrük ve Ticaret Denetmen Yardımcısı Hakan Mıhçıoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Seminer, heyetin DTO Başkanı Necdet Özer’i ziyaretlerinin ardından başladı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Ticaret İl Müdürü Abdullah Hasyıldırım, “Vatandaşların günlük hayatta kullanmış olduğu asansörlerden, elektrikli ev aletlerine, tekstil, ayakkabı, çocuk bakım ürünleri, mobilyalar, emzik, biberonlar, deterjan, kırtasiye, çocukların kullandığı oyuncaklar gibi birçok ürünün piyasadaki denetimleri Bakanlıklar tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu denetimlerde özellikle güvenlik kriterlerini dikkate almadan ‘merdiven altı’ olarak tabir edilen ve bu şekilde üretim yapan firmalarla mücadele edilmektedir. Bu mücadele bir yandan vatandaşlarımızın sağlığını, can ve mal güvenliğini korumak; bir yandan adil bir piyasa ortamı oluşturmak, bir yandan da Türk Malı imajını korumak amacını gütmektedir” dedi.

Bakanlığın sorumlu olduğu ürünlerle ilgili eğitim toplantıları gerçekleştirdiklerini söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Meral Karaaslan ise, tüketicileri direkt olarak ilgilendiren pek çok ürünün, bakanlığın sorumluluğunda olduğunu kaydetti.

denizli-dto-girisimci-fabrikasi-gibi-ziyaret-seminer-1

Karaaslan, “Bunların başlıcaları tekstil, ayakkabı, kırtasiye ürünleri, çocuk kullanım ve bakım eşyaları, oyuncaklar, yiyecek taklidi ürünler, deterjanlar, mobilyalar gibi ürünler bakanlığımızın hem iç piyasada denetimi yaptığı, hem de mevzuatlarını hazırladığı ürün gruplarındandır. Tüketicilerin sağlık ve güvenliğini korumak ilk önceliğimizdir. Maalesef bir takım yükümlülüğü yerine getirmediğinizde idari işlemleri bizler satıcılara uygulamak zorunda kalıyoruz. Bu ürün gruplarının tüzükleri Avrupa Birliği’ndekilerle birebir uygun hale getirildi ve uygulamaya başlandı” dedi.

denizli-dto-girisimci-fabrikasi-gibi-yapi-fuari-1

DTO ÜYELERİ 39. YAPI FUARI’NI ZİYARET ETTİ
Denizli Ticaret Odası’nın 25 üyesi, 39. Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul 2016 Fuarı’nda araştırma, inceleme ve yeni teknolojilerle tanışma fırsatı yakaladı.
Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) Fuarcılık tarafından düzenlenen, dünyanın beş büyük yapı fuarından biri olan, Yapı Fuarı -Turkeybuild İstanbul, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul, uluslararası etkinlikleri ve oluşturduğu iş fırsatları ile bu yıl da sektörün ilgi odağı oldu. Her geçen yıl büyüyerek sektöre katkısını daha da arttıran fuarda binlerce ürün çeşidi, yeni teknoloji ve hizmetler yer aldı.
100 bin metrekarelik 14 salon ve açık alanda, 105 ülke, 1.250 üretici firmanın 18.640 ürün ve hizmetleriyle katıldığı fuarı, bu yıl 110 bin 430 kişi ziyaret etti.
Denizli Ticaret Odası’nın organizasyonuyla 25 kişiden oluşan heyet, fuarda araştırma, inceleme ve yeni teknolojilerle buluşma fırsatını yakaladı.

denizli-dto-girisimci-fabrikasi-gibi-geka-ziyaret

GEKA’DAN DENİZLİ TİCARET ODASI’NA ZİYARET
Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Genel Sekreteri Süleyman Alata, Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer’i makamında ziyaret etti.
GEKA Genel Sekreteri Alata’nın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Özer, GEKA ile Denizli’nin kalkınması için geçmişte olduğu gibi bundan sonra da çeşitli projeler gerçekleştireceklerini söyledi.

Genel Sekreteri Alata ise GEKA’nın faaliyetleriyle ilgili kısa bilgiler vererek, bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmalar ve projeler için Başkan Özer’e teşekkür etti.

denizli-dto-girisimci-fabrikasi-gibi-musiad-ziyaret

MÜSİAD YÖNETİMİ DTO’DA
Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer’in konuklarından biri de Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şube Başkanı İsmail Bilgetekin ve yönetim kurulu üyeleri oldu.

MÜSİAD Başkanı Bilgetekin’e gerçekleştirdikleri ziyaret dolayısıyla teşekkür eden Başkan Özer, “Denizli Ticaret Odası olarak ilimiz menfaatleri doğrultusunda dernekler veya diğer kuruluşlarla faydalı çalışmalar yapıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda malumlarınız olduğu üzere sizlerle ortak projeler gerçekleştirmiştik. MÜSİAD ile yine ilimize katkı sağlayacak her türlü işbirliğinde olmaya hazırız” dedi.

Denizli Ticaret Odası’nın çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirten Bilgetekin ise Başkan Özer’e dernek çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Ardından çalışmalarında verdikleri destek dolayısıyla Başkan Özer’e teşekkür etti.

denizli-dto-girisimci-fabrikasi-gibi-yapi-fuari-1

İŞVERENLERE MAAŞ UYARISI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, maaşı bankaya yatırma zorunluluğunda sınırı 10 işçiden 5 işçiye indirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın “Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği”nin, Resmi Gazete’de yayımlandığını belirten Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, “Yönetmelik ile ücretlerin bankalar aracılığı ile ödenmesinde 10 olan işçi sayısı alt sınırı 5’e çekildi. İş yerleri ve işletmelerinde İş Kanunu hükümleri uygulanan işverenler ve üçüncü kişiler de, çalıştırdıkları işçi sayısının en az 5 olması halinde, ücretleri bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlü tutuldu” dedi.

Yapılan değişikliğin basın işverenleri ile gemi işletmecilerini de kapsadığını belirten Başkan Özer, “5953 sayılı kanuna tabi olarak daha önce en az 10 gazeteci çalıştıran işverenin, personel ücretlerini bankalar aracılığıyla ödemesini öngören hüküm, en az 5 gazeteci olarak değiştirildi. Basın işverenleri, kurumda çalışan gazeteci ve İş Kanunu’na tabi işçi sayısının toplamının en az 5 olması durumunda da ücretleri banka aracılığıyla ödemesi gerekiyor. Ayrıca yönetmelikte yapılan değişiklik ile Deniz İş Kanunu’na tabi olarak en az 5 gemi adamı çalıştıran işletmeler de çalışanlarına maaş ödemelerini bankalar aracılığıyla yapacak” diye konuştu.

Özer, yönetmelikte yapılan değişikliklerin 1 Haziran’da yürürlüğe girdiğini ifade ederek, herhangi bir hak kaybı ve mağduriyet yaşanmaması için 5 ve üzerinde işçisi bulunan işletmelerin, maaşları mutlaka banka hesaplarına yatırmaları gerektiğini hatırlattı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Yönetim Kurulu

 

dto-baskani

Uğur ERDOĞAN

Yönetim Kurulu Başkanı

Meclis

Salih SARIKAYA

Meclis Başkanı

İletişim Bilgileri

Yönetim Kurulu Başkanı 295 00 10
Meclis Başkanlığı 296 00 15
Genel Sekreter 295 00 20
Genel Sekreter Yardımcıları 295 00 21 295 00 22
Personel ve Yazı İşleri Müdürlüğü 295 00 24
Ticaret Sicil Müdürlüğü 295 00 30
Hesap İşleri Müdürlüğü 295 00 40
Oda Sicil Müdürlüğü 295 00 45
Araştırma Geliştirme Müdürlüğü 295 00 50
Dış Ticaret 296 00 55
Basın ve Halkla İlişkiler 295 00 70 295 00 71
Kurumsal İletişim ve Organizasyon 295 00 75
Ege Bilgi ve Yenilik Merkezi (EBIC-EGE) 295 00 80
Bilgi İşlem 295 00 95
Santral Telefon 295 00 00
Faks 295 00 90