REKLAMI GEÇ

Girişimci kadınlara rehber olacaklar

Girişimci kadınlara rehber olacaklar

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Denizli İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Semra Akça Acar, Denizli’de iş kurmak isteyen kadınlara yol göstereceklerini, danışmanlık yapacaklarını söyledi. Peki komitenin girişimci kadınlar için ne gibi projeleri var? İşte cevapları…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Mart 2015 Cumartesi, 10:08

Denizli Ticaret Odası’nda yapılan seçimlerin ardından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Denizli İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanlığı’na seçilen Semra Akça Acar ile; projelerine, hedeflerine ve Denizli iş hayatında kadının konumuna yönelik bir söyleşi gerçekleştirdik. İşte röportajımızdan öne çıkan detaylar…

Röportajımıza sizi tanıyarak başlayalım.
1968 yılında Acıpayam’ın Hisar köyünde doğdum. Evliyim ve ikisi üniversitede biri lisede okuyan üç çocuğum var. İş hayatıma ailemin Denizli’ye göç etmesiyle birlikte, şirketin muhasebe işlerini yaparak başladım. Kendi aile şirketimiz olan Akça Şirketler Topluluğu’nda mali ve idari işlerden sorumlu yönetim kurulu üyesi olarak kardeşlerim ve babamla birlikte çalışma hayatımı sürdürmekteyim.

Kadın Girişimciler İcra Komitesi Başkanı seçildiniz. Başkanlığınız döneminde ne gibi projeleriniz olacak?
Kadın Girişimciler Komitesi’nde daha önce de başkanlık görevinde bulundum. Bu nedenle Denizlili kadınların iş hayatı ile ilgili beklentilerini ve sorunlarını biliyorum. İş kurma fikri olan kadınlarımızı düşünce aşamasından başlayarak, işin kurulmasına kadar olan süreçte ve hatta sonrasında desteklemek gerektiğini düşünüyorum. Bu destek hem uygun kredilerle maddi anlamda hem de iş ahlakı ve koşulları ile ilgili olarak manevi anlamda sağlanmalı. Biz bu konuda TOBB’a bağlı bir sekreteryanın oluşması için çalışacağız. Bu sekreteryanın diğer kent ve ilçelerdeki odalarda da kurulmalısını istiyoruz. İş kurma fikrinde olan kadınların zihnini meşgul eden ‘nereden bilgi alabilirim, ne yapabilirim, karşımda neler var, nasıl hareket etmeliyim?’ gibi sorular karşısında onlara yön gösteren ve yardım eden bir alt kuruluşun oluşmasını çok önemli buluyorum.

Denizli’nin kadın girişimci potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Eski dönemlerle kıyaslandığında günümüz iş hayatında kadın sayısı oldukça fazla. Denizli Ekonomisi’ndeki kadın istihdam oranı Türkiye ortalamasının üzerinde. Kentimizde kadınlarımız çalışarak aile ekonomilerine katkıda bulunmak istiyorlar. ‘Ben çalışmayayım eşim baksın’ düşüncesi, yerini ‘Eşime, aileme destek olmalıyım’ anlayışına bıraktı. Ancak kadınlarımız iş hayatında girişimciden çok çalışan pozisyonunda yer buluyorlar. Bunun yanında artan bir kadın girişimci sayımız var. Biz, görevde olacağımız süre boyunca bu potansiyeli daha da artırmak için çalışacağız.

Girişimci kadınlara veya bir iş kurma fikri olan kadınlara ne önerirsiniz?
İş hayatında en önemli öncelik iş ahlakı. Yaptığımız işte etik değerlerimizle, sorumluluklarımızla, haklarımızı bilerek ve karşı tarafın hakkını gözeterek çalışmalıyız. Hangi sektörde çalışıyorsak o sektörde iyi bir iş ortaya çıkarmak için mesai harcamalıyız. Benim için, iş hayatında sahip olduğum bu değerler çok önemli. Çünkü çalışmak her şeyin ne başı ne de sonu. Yatırım yapmak hakikaten çok büyük bir sorumluluk. Diyelim ki gücünüz var ve istediğiniz işi kurdunuz. Bu yeterli değil, eğer o işi yönetemiyorsanız bir anlamı kalmaz. Yönetebilmek için de insani değerlere, ahlaki değerlere, karşı tarafın hakları ve sorumluluklarına riayet etmek gerekiyor. Hangi işin içerisinde olursanız olun dürüstlük, çalışkanlık ve sabır varsa beraberinde başarı da geliyor.

Denizli Büyükşehir Belediyesi Mikrokredi Ofisi’nin kadın girişimcilere yönelik teşviklerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu projeyi çok sevdim. Kadın da olsanız erkek de olsanız iş dünyasında her şeyi tek başına halledebilmek kolay değil. Yani fikriniz varsa paranız, paranız varsa fikriniz olmayabiliyor. Bu teşvikler sayesinde birçok bayan arkadaşımız kendi işinin sahibi oldular. Yaptıkları işlerde daha bilinçli hale geldiler. Tüm bu kazanımları değerlendirdiğimde bu projeyi çok olumlu buluyorum. Büyükşehir Belediyesi’nin sarfettiği bu özel çabanın, sivil toplum kuruluşları ile birlikte çok daha büyük bir potansiyele dönüşmesi, kadın girişimcilerin sayısını daha da artıracaktır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Yönetim Kurulu

 

dto-baskani

Uğur ERDOĞAN

Yönetim Kurulu Başkanı

Meclis

Salih SARIKAYA

Meclis Başkanı

İletişim Bilgileri

Yönetim Kurulu Başkanı 295 00 10
Meclis Başkanlığı 296 00 15
Genel Sekreter 295 00 20
Genel Sekreter Yardımcıları 295 00 21 295 00 22
Personel ve Yazı İşleri Müdürlüğü 295 00 24
Ticaret Sicil Müdürlüğü 295 00 30
Hesap İşleri Müdürlüğü 295 00 40
Oda Sicil Müdürlüğü 295 00 45
Araştırma Geliştirme Müdürlüğü 295 00 50
Dış Ticaret 296 00 55
Basın ve Halkla İlişkiler 295 00 70 295 00 71
Kurumsal İletişim ve Organizasyon 295 00 75
Ege Bilgi ve Yenilik Merkezi (EBIC-EGE) 295 00 80
Bilgi İşlem 295 00 95
Santral Telefon 295 00 00
Faks 295 00 90