REKLAMI GEÇ

Özer 2015’i değerlendirdi, 2016’dan beklentileri anlattı

Özer 2015’i değerlendirdi, 2016’dan beklentileri anlattı

Denizli Ticaret Odası Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, geride bırakmaya hazırlandığımız 2015’i değerlendirdi, 2016’dan beklentileri ifade etti. Özer, “2016’da yapıcı siyaset ve muhalefet bekliyoruz” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 31 Aralık 2015 Perşembe, 16:23

Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, yılın son meclis toplantısında 2015 yılını değerlendirdi, 2016’dan beklentilerini açıkladı.

Denizli Ticaret Odası Meclis Başkanı Habib Yıldız’ın yönettiği meclis toplantısında açıklamalar yapan Başkan Necdet Özer, üzüntü ve sevinçleri ile geride bırakılan 2015 yılında dünyada ve ülkemizde artan terör olaylarının dikkat çektiğini kaydetti.

Özer, “Dünyada Paris, ülkemizde başta Şanlıurfa ve Ankara olmak üzere meydana gelen olaylar hepimizi derinden üzmüştür. 2015 yılında Türkiye’de iki genel seçim yapılmış, komşu ülkelerimizin kendi iç sorunları yoğunlaşmış ve ülkemizin komşu ülkeleriyle sıkıntıları artmıştır. Bu ve benzeri olaylar, ekonomimizi dolaylı bir şekilde etkilemiştir” dedi.

2015 yılında küresel ekonomideki iyileşmenin sınırlı kaldığını söyleyen Başkan Necdet Özer, gelişmiş ülkelerdeki iyileşmenin yavaş da olsa devam ettiğini buna karşın gelişmekte olan ülkelerdeki ekonomik büyümenin yavaşlamasının belirginleştiğini ifade etti.

EKONOMİK PERFORMANS BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE
Türkiye ekonomisinin 2015 yılında, iki genel seçim ve jeopolitik risklerin etkisi altında kaldığını aktaran Özer, “Suriye’nin iç savaşa girmesi sonucu 2 milyon mültecinin ülkemize sığınmasının oluşturduğu etki, terörün sınırlarımız içine sızması gibi olumsuzluklar altında olmasına rağmen ülkemizin ekonomik performansı beklentilerin üzerinde gerçekleşmiştir. 2015 yılı 3. çeyreğinde ekonomimiz, yüzde 4 büyümüştür. Olumsuz iç ve dış koşullar içinde ekonominin yüzde 4 civarında büyümesi önemlidir. Ekonominin diğer olumlu göstergesi mali disiplinin bozulmamış olmasıdır. Kasım ayında bütçe fazla verirken, faiz dışı fazla devam etmiştir. Yıllık enflasyon ise beklentilerin üzerinde olmuştur. Döviz kurlarındaki artış enflasyon üzerinde etkili olmuştur. Kasım 2015 sonu yıllık enflasyon, yüzde 8,10 oranına yükselmiştir. 2016 yılında enflasyonun kısmi olarak kontrol altına alınmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Denizli ekonomisinin dolar-euro parite farkı ve TL’nin çevre ülkelerdeki karışıklıklar nedeniyle 2015 yılında ihracatın beklenmedik şekilde azaldığını dile getiren Özer, 2016 yılında yeni pazarlar bulunması konusunda girişimler yapılması gerektiğini vurguladı.

denizli-dto-necdet-ozer-2015-degerlendirdi-ic

2016’DAN BEKLENTİLER
2016 yılından beklentilerini de sıralayan Başkan Özer, Amerikan merkez Bankası’nin (FED) faiz artırımı ile başlayan yeni döneme, diğer ülkelerin uyum sağlamak için para politikalarında değişikliklere gitmelerinin muhtemel olduğunu söyledi.

Özer, “Bazı ülkeler politika faizini artırma yoluna giderken diğerleri azaltma yoluna gitmek durumunda kalacaktır. Döviz kurlarında dalgalanmalar, yeni dengeler kuruluncaya kadar devam edecektir. Merkez Bankaları parasal genişlemeyi sürdürecektir. Faiz oranlarının biraz yükselmesi beklense de sınırlı kalacağı anlaşılmaktadır. 2016 yılında küresel düzeyde likidite sorunu olmayacağı, bolluğun devam edeceği anlaşılmaktadır. Petrol ve temel emtia fiyatlarındaki düşmenin devam etmesi halinde küresel ekonomi ve ticaret olumsuz etkilenecektir. Özellikle petrol ve emtia ihracatçısı gelişmekte olan ülkeler, yeni bir krizi tetikleyebilir” diye konuştu.

Özer, Türkiye ekonomisiyle ilgili 2016 yılından beklentilerini de şöyle sıraladı:

“Petrol fiyatları ve temel emtia fiyatlarından yararlanacak birkaç ülkeden biri Türkiye’dir. Düşük petrol ve emtia fiyatları Türkiye’nin dış finansman sorununu kolaylaştıracak ve kronik cari açık sorununu çözmede yardımcı olabilecektir. Aynı zamanda ekonominin en zayıf yönü olan enflasyon kısır döngüsü kırılabilir. Rusya, Mısır, Libya pazarlarının tekrar kazanılması, yatırımların artmasını ve ekonomik büyümenin doğal düzeye çıkmasını kolaylaştıracaktır. Hükümetin Avrupa Birliği (AB) ile müzakereleri yeniden başlatması, AB’liği çapasının ekonomik, siyasi istikrarın ve öngörülebilirliğin artmasını sağlayacaktır. Yatırım ve ihracat şevkinin yeniden kazandırılarak, 2016 yılında ekonomik büyümenin yüzde 5 oranına çıkmasını arzu ediyoruz. Ayrıca yapıcı siyaset ve muhalefet beklediğimiz gibi yeni Anayasa’nın bu dönemde yapılmasını ve terörden kurtulmayı arzu ediyoruz.”

2016 yılında Denizli ekonomisiyle ilgili beklentilerini dile getiren Özer, özellikle son yıllarda sanayileşme ivmesi zayıflayan Denizli’de yeniden imalat sanayindeki yatırımların artırmasını beklediklerini söyledi.

Özer, “Yeni fabrikalar kurulması, yeni yatırımların artması için var olan potansiyelimiz harekete geçirilmelidir. İhracatta görülen gerilemenin aşılması için çalışmalara hız verilmelidir. Bunun için bütün ilgili tarafların çözüm arayışına girmesi gerekmektedir” diye konuştu.

denizli-dto-yil-degerlendirmesi-ic

DTO’NUN 2015 YILI FAALİYETLERİ
Başkan Özer, Denizli Ticaret Odası olarak 2015 yılında gerçekleştirdikleri faaliyetlerini de özetledi. Özer, “Üyelerimizin yeni iş bağlantıları sağlamaları ve yeni teknolojileri tanımaları amacıyla son 7 yıldır fuar organizasyonları tertip ediyoruz. Bu yıl 300 üyemizi, yurt dışında düzenlenen fuarlara gönderdik. 200 üyemizi de, Türkiye’nin değişik illerinde düzenlenen fuarlara göndererek, araştırma ve inceleme yapmalarını ve teknolojik gelişmeleri yakından takip etmelerini sağladık. Bilgi ve mobil teknolojilerini kullanarak yeni projelere imza atan Odamız, web sitesini yenileyerek online ödeme imkanı sağlamıştır. Üyelerimizin borç sorgulama yapabilmeleri, duyuru ve etkinliklerimize anında ulaşabilmeleri amacıyla AppStore ve Google Play’deki yerimizi aldık. Girişimci yetiştirmeye devam ediyoruz. İlk olarak 2011 yılında başlattığımız girişimcilik eğitimlerinde toplam 350 aday girişimcilik eğitimlerine katılmıştı. Bu yıl ise 350 girişimci daha belge almaya hak kazanmıştır ve böylece 700 kişinin kendi işini kurabilmesi için gereken temel eğitimleri vermiş olduk. Diğer Oda ve Borsalar ile ticaretin gelişmesi amacıyla işbirliklerimizi devam ettiriyoruz. Bu yıl Nazilli, Kuşadası, Konya, Diyarbakır ve Isparta illerinin borsa ve ticaret odalarına mensup heyetlerle biraraya gelerek karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. 2015 yılında birçok derneğin yönetim kurulu üyeleri ile Odamızda bir araya geldik. Denizli’nin ortak menfaati için karşılıklı işbirlikleri ve ortak projelerle ilgili görüş alışverişi yaptık. Bazılarıyla yürüttüğümüz projeler devam ediyor. Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin tahsis ettiği yer üzerine yapılacak ‘Ortak Hizmet Binası’ için protokol imzaladık. Tekstil işletmelerine Ar-Ge ve yenilik alanında danışmanlık hizmeti sunmak amacıyla başlattığımız ‘Denizli Tekstil Yenilik ve Tasarım Merkezi’ isimli projemizi tamamladık. 2016 yılında ise Odamızın 90. kuruluş yılı kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştireceğiz” dedi.

Başkan Özer, konuşmasının son bölümünde, “2016 yılında, dünyada ve toplumumuzda huzur, barış ve kardeşliğin pekişmesini arzu ediyoruz. Bu duygularla tüm insanların yeni yılını sağlık ve huzur içinde geçirmelerini diliyorum” ifadelerini kullandı.

Denizli Ticaret Odası 2015 yılını oldukça faal geçirdi. Bir çok etkinliğe imza atan, ekonomik gelişmeler ışığında organizasyon ve ziyaretler gerçekleştiren DTO, özel konuklar da ağırladı. İşte DTO’nun son dönemlerinde gerçekleştirdiği bazı etkinlikler:

denizli-dto-ekonomi-bakanligi

EKONOMİ BAKANI ELİTAŞ’A ‘HAYIRLI OLSUN’ ZİYARETİ
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. RifatHisarcıklıoğlu başkanlığında, Denizli Ticaret Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer’in de aralarında bulunduğu heyet, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ı makamında ziyaret ederek, hayırlı olsun dileklerini iletti.
Son dönemde Türkiye ekonomisi ve yurtdışı pazarlarda yaşanan gelişmelerin ele alındığı görüşmede, TOBB Başkanı RifatHisarcıklıoğlu, Ekonomi Bakanlığı ile ilişkilerin kendileri için çok önemli olduğunu, Türkiye’de üretimin, sanayinin ve ticaretin en önemli temsilcilerinden olan TOBB’un gerçekleştirdiği başta Ticaret ve Sanayi Şurası toplantıları olmak üzere tüm faaliyetlerde Ekonomi Bakanlığı ile beraber hareket etmekten duydukları memnuniyeti ifade etti. “İçimizden birinin Ekonomi Bakanı olması bizim için büyük şans” diyen Hisarcıklıoğlu, Bakan Elitaş’ın sanayici ve tüccarların sorunlarına vakıf olduğunu, ilk milletvekili seçildiği tarihten beri kendilerine sahip çıktığını söyledi.
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da 2023 ihracat hedeflerine ulaşmak için ekonominin tüm çarklarının birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Bakan Elitaş ayrıca, Ekonomi Bakanlığı ile TOBB’un bu zamana kadar hep birlikte çalıştığını ve bu işbirliğinin diğer tüm kurum ve kuruluşlara örnek olması gerektiğini ifade etti.
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, “2023’e doğru giden yolda sanayicilerimizin, ihracatçılarımızın görüş, öneri ve eleştirilerini dinleyerek ilerleyeceğiz. Bu nedenle de başta TOBB olmak üzere tüm kuruluşlarımıza kapımız her zaman açıktır” diye konuştu.

denizli-dto-cin-fuari-

DENİZLİ TİCARET ODASI ÜYELERİ ÇİN’DE İNCELEME YAPTI
Denizli Ticaret Odası, 44 üyesine, Çin’in önemli inşaat fuarlarından biri olan “Fenestration China”da araştırma ve sektörel inceleme yapma fırsatı tanıdı.
Shanghai’da gerçekleştirilen fuara, Denizli Ticaret Odası; Meclis Üyesi Veli Aytuğ, 30. Meslek Komitesi Başkanı Ali Dağdaş, 3. Meslek Komitesi Üyesi Mehmet Efe, 14. Meslek Komitesi Üyesi Vehbi Demir’in de aralarında olduğu 44 kişilik bir heyetle gitti. Heyet, fuar dışında, Pekin Büyükelçiliği Ticaret Müşavirleri M. Halil Madazlı ile Mustafa İlker Özdem ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Pekin Temsilcisi Can Zıplar ile görüşme yaparak, Çin ekonomisi hakkında detaylı bilgiler aldı.
Fuar organizasyonuyla ilgili değerlendirmeler yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi, Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, üyelerini yurtdışı fuar organizasyonları ile buluşturmaya devam ettiklerini belirterek, “İnşaat sektörüne mensup üyelerimizi, Shanghai’ya gönderdik. 44 üyemiz, bu fuarda araştırma ve sektörel inceleme yaptı” dedi.

Özer, fuarda, dünyanın birçok ülkesinden mimar, mühendis, müteahhit, ihracatçı, üretici ve tüketicilerin bir araya geldiğini belirterek, “Üyelerimizden gelen talep doğrultusunda 44 kişilik bir Denizli Ticaret Odası heyeti oluşturduk. Denizli’de bulunan ve çeşitli alanlardan gelerek inşaat sektörüne katkı sağlayan değerli firma mensuplarının, vizyonlarının genişleyeceğine ve sektördeki teknik bilgilerinin artacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Organizasyondan memnun kaldıklarını ifade eden heyet ise düşüncelerini, “Kapılar, ışıklıklar ve Perde Duvar Teknolojisi, Bileşenleri ve Prefabrik Birimleri Uluslararası Fuarı’nda yeni ürün ve teknolojileri yakında görme fırsatı elde ettik. Pencereler (çelik, alüminyum, ahşap, PVC, diğerleri), kapılar (ticari, sınai, garajlar), perde duvarlar, çatı pencereleri ve sunproofs, ışık cepheler (perde duvarlar ve yapısal cam) ve makine (alüminyum, ahşap, PVC ve cam) ürünlerinin sergilendiği bu fuar, bizler için çok faydalıydı” sözleriyle dile getirdi.

denizli-dto-ahisiad-ic

AHİSİAD’DAN DENİZLİ TİCARET ODASI’NA ZİYARET
Ahi Sanayici ve İşadamları Derneği (AHİSİAD) Genel Başkanı İbrahim Çam ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Denizli Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özkan Haybat misafir ettiği AHİSİAD heyetinde Ahi Sinan Esnaf, Tüccar ve Sanayiciler Yardımlaşma Derneği (AHİYAD) Başkanı Ali Ordu da yer aldı.

İş dünyasındaki gelişmeler hakkında karşılıklı istişarede bulunulan ziyarette Haybat, Denizli ekonomisi ve Denizli Ticaret Odası hakkında kısaca bilgiler verdi. Denizli Ticaret Odası’na kayıtlı 15 bin 170 üyesi bulunduğunu ifade eden Haybat, “Odamızın 100 alt meslek grubunu bünyesinde barındıran 30 ana meslek grubu,172 Meslek Komitesi üyesi, 71 meclis üyesi, 11 kişilik Yönetim Kurulu ve 46 Personeli mevcuttur” dedi.
Denizli’nin ihracata dönük üretim yapan bir il olduğunu söyleyen Haybat, “İhracatın yaklaşık yüzde 65’i tekstil ve konfeksiyon ürünlerine aittir. Ülkemizden gerçekleştirilen leblebi ihracatının yüzde 75’i Denizli menşeli ürünlerden oluşmaktadır. İhracatta mermer-traverten, bakır filmaşin, kablo ve metaller de önemli yer tutmaktadır” diye konuştu.
AHİSİAD Başkanı ÇAM ise sivil toplum kuruluşlarının önemine değinerek, AHİSİAD’ın iş dünyasındaki yaşanan sorunlara çözüm olabilmek için Ahilik kültürünü kendisine rehber edindiğini belirtti.

denizli-dto-diyarbakir-heyeti-ziyaret-1

DENİZLİ TİCARET ODASI, DİYARBAKIR HEYETİNİ AĞIRLADI
Güneş Enerjisi Yatırımlarının Geliştirilmesi Projesi kapsamında Denizli’ye teknik gezi düzenleyen Diyarbakır heyeti, Denizli Ticaret Odası’nı ziyaret ederek karşılıklı görüş alış verişinde bulundu.

Denizli Ticaret Odası Meclis Başkanı Habib Yıldız ile Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya’nın karşıladığı Diyarbakır heyetinde, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Aslan, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Tekin, meclis üyeleri Mehmet Ali Deniz, Kadri Kazmacı, Hüseyin İhsan Yenice, Hüseyin Bulut, Adil Can ve ilgili kurum temsilcileri hazır bulundu.

denizli-dto-diyarbakir-heyeti-ziyaret-ic

Ziyarette konuşan Denizli Ticaret Odası Meclis Başkanı Habib Yıldız, Denizli Ticaret Odası, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya ise Denizli ekonomisi hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Aslan da, bölgede yaşanan çatışmaların ekonomiye çok ciddi anlamda zarar verdiğini belirterek, “Her ne kadar sıkıntılı bir süreçten geçiyor olsak da, en kısa zamanda bu sıkıntıların biteceğine ve bölgede refahın sağlanacağına inanıyoruz” dedi.
Diyarbakır nüfusunun yüzde 55’inin genç nüfustan oluştuğunu belirten Aslan, iş alanlarının yetersizliği nedeniyle işsizlik rakamlarının da üst seviyelerde olduğunu söyledi. Ticaret ve Sanayi Odası olarak Diyarbakır ekonomisine ve istihdama katkıda bulunmaya çalıştıklarını belirten Aslan, Tekstil Kent projelerinin olduğunu, bu projenin hayata geçirilmesi ile yaklaşık 7 bin kadına istihdam sağlanacağını ayrıca meslek lisesinin açılmasıyla birlikte ilde yaşanan kalifiye eleman sorununun çözümüne bir nebze olsun katkı sunulacağını sözlerine ekledi.

denizli-dto-tobb-komisyon-toplantisi-ic

TOBB’A BAĞLI KOMİSYON VE KURULLAR TOPLANDI
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesindeki komisyon ve kurullar, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri’nin de katılımıyla ayrı ayrı toplandı.
TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, Vergi Komisyonu; TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Çağlar, Turizm Kurulu; TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, Dış İlişkiler Komisyonu; TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, AB Uyum Komisyonu; TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, Hesapları İnceleme Komisyonu ile Hayvancılık Kurulu; TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş, Basın Yayın Komisyonu, Mevzuat Komisyonu ile Sosyal Politikalar Kurulu; TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Burkay, KOBİ Politikaları Kurulu; TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Ekonomik Raporu İnceleme Komisyonu; TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu, Ekonomi Politikası Komisyonu; TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç, Tarım Kurulu; TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükçü, Mesleki Eğitim Kurulu; TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, İnşaat ve Taahüt Hizmetleri Kurulu; TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Yahya Toplu, Dilekleri İnceleme Komisyonu toplantılarına iştirak etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Yönetim Kurulu

 

dto-baskani

Uğur ERDOĞAN

Yönetim Kurulu Başkanı

Meclis

Salih SARIKAYA

Meclis Başkanı

İletişim Bilgileri

Yönetim Kurulu Başkanı 295 00 10
Meclis Başkanlığı 296 00 15
Genel Sekreter 295 00 20
Genel Sekreter Yardımcıları 295 00 21 295 00 22
Personel ve Yazı İşleri Müdürlüğü 295 00 24
Ticaret Sicil Müdürlüğü 295 00 30
Hesap İşleri Müdürlüğü 295 00 40
Oda Sicil Müdürlüğü 295 00 45
Araştırma Geliştirme Müdürlüğü 295 00 50
Dış Ticaret 296 00 55
Basın ve Halkla İlişkiler 295 00 70 295 00 71
Kurumsal İletişim ve Organizasyon 295 00 75
Ege Bilgi ve Yenilik Merkezi (EBIC-EGE) 295 00 80
Bilgi İşlem 295 00 95
Santral Telefon 295 00 00
Faks 295 00 90