REKLAMI GEÇ

2008’de kredi notunuza dikkat!

2008’de kredi notunuza dikkat!

İşadamlarına, BASEL 2 hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Berna Kırkulak, 2008’de yürürlüğe girecek olan BASEL 2 kriterleri için firmaların, bağımsız denetim kurumları ve bankalardan derecelendirme notu almaya hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 9 Nisan 2007 Pazartesi, 00:00

DETKİB’in, ihracatçı firmaların üst düzey yöneticilerine yönelik olarak, BASEL 2 Kriterleri ve Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası hakkındaki bilgilendirme semineri, OSB Konferans Salonu’nda yapıldı. Seminer, DETKİB’in organizasyonunda, Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ve Ali İhsan Bayır Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri işbirliği ile düzenlendi. Seminerin açılış konuşmasını yapan DETKİB Başkanı Raşit Güntaş, 2008 yılında, Türkiye’de BASEL 2 Kriterleri’nin uygulamaya konulacağını hatırlatarak, “Türkiye ihracatında kurlardan dolayı büyük sıkıntı yaşanıyor.BASEL 2 ile birlikte bir takım yeni düzenlemeler geliyor. Bu durumda, kendimizi riskler altında korumaya gitmeliyiz” dedi. İsmi ile aynı adı taşıyan danışmanlık ve eğitim hizmetleri şirketinin sahibi Ali İhsan Bayır, Basel 2 ile paranın kredi kuruluşlarından dağıtılması sırasındaki işlemlerde değişikliğe gidileceğini söyledi. Bayır, “1 Ocak 2008’den sonra BASEL 2’ye göre düzenlemeler yapılacak. BASEL 2 incelendiğinde, firmaların finansal yönetime önem vermeleri gerektiği ortaya çıkıyor. BASEL 2 ile birlikte muhasebe, burada üretilen tablolar ve doğru finansal yönetimin önemi artacak” dedi.

Seminerde, finansal yönetim ve BASEL 2 konularında bir sunum yapan, 9 Eylül Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Berna Kırkulak, firma yöneticilerini, 2008 yılında yürürlüğe girecek BASEL 2 için bağımsız denetim kurumları ve bankalardan derecelendirme notu almaya hazırlıklı olmaları gerektiğini yönünde uyardı. Kırkulak, “Firmalar, esas faaliyet konularında çalışmalı, kayıt dışı işlemler kayda alınmalı. BASEL 2’nin öngördüğü teminat yapısına uyum da çok önemli. Sermayelerin yapısı sağlamlaştırılmalı, bağımsız denetim kurumları ve bankalardan derecelendirme notu almaya hazırlıklı olunmalı” dedi.

Basel 2’nin, işletmeler ile bankalar arasındaki kredi ilişkilerini daha detaylı ve kapsamlı kurallara bağladığını söyleyen Kırkulak, “BASEL 2 sadece Türkiye’ye özgü değil G10 ve Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyayı ilgilendiren bir düzenlemedir. Esas olarak bankaların sahip olması gereken asgari sermaye tutarının belirlenmesine yöneliktir. BASEL 2, kredilerin fiyatlandırılmasına yeni bir boyut getiriyor. Kredi toplamı 1 milyon euro’yu aşan işletmeler kurumsal portföy içinde kalmakla birlikte dış kredi kuruluşları tarafından verilecek kredi notu esas alınacaktır. Derecelendirilmemiş kurumsal firmaların risk ağırlığı yüzde 100 olarak kabul edilmektedir. Türkiye’deki pek çok firmanın dış kredi notu olmadığı için bankalar yüzde 100 risk ağırlığını yaygın kullanacaklardır. Parekende portföyde yer alan firmalar için ise bağımsız uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından derecelendirme notu verilmiş olmaksızın yüzde 75 risk ağırlığı uygulanacaktır. Bu durumda derecelendirme notu olmayan bir KOBİ bir bankadaki riskinin 1 milyon Euro üzerinde olması nedeni ile kurumsal KOBİ olarak nitelendirilecek, yüzde 100 risk ağırlığına tabi olacak ve daha yüksek maliyetle borçlanabilecektir” dedi.

Seminerde, VOB Birimi Müdür Yardımcısı Celal Levent Bayer ve Ekonomist Mehmet Besimoğlu da konuyla ilgili bilgiler verdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı