REKLAMI GEÇ

Asgari ücret maliyetini yüzde 5’e düşürmek mümkün

Asgari ücret maliyetini yüzde 5’e düşürmek mümkün

Sosyal Güvenlik Uzmanı Çetin Güneş, asgari ücretin bin 300 liraya yükselmesinin işverene yüzde 30.5 ek maliyet getirdiğini, ancak doğru uygulamalarla teşviklerden yararlanıp bunu yüzde 5’e çekmenin mümkün olduğunu belirtti.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 26 Ocak 2016 Salı, 09:46

Denizli Genç İşadamları Derneği’nin (DEGİAD) düzenlediği “Asgari Ücret ve SGK Prim Teşvikleri” konulu konferans Denizli Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Çetin Güneş’in konuşmacı olduğu konferansa çok sayıda eşveren katıldı.

denizli-asgari-ucret-bilgilendirme-ic

DEGİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orçun Alptekin, açılış konuşmasında, asgari ücretin işverene maliyeti ve yansımalarıyla ilgili belirsizlikler yaşandığını, işverenlerin asgari ücret artışı sebebiyle çok bilinmeyenli bir uygulama tablosu ile karşı karşıya kaldığını, bu konudaki sorulara cevap bulabilmek, kararın detaylarını, fırsat ve tehditlerini öğrenebilmek amacıyla bu konferansı düzenlediklerini söyledi.

MALİYET YÜZDE 30,5 ARTTI
Sosyal Güvenlik Uzmanı Çetin Güneş ise, asgari ücretin bin 117 lira olduğunu, 123 lira Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ile birlikte bin 300 liraya yükseldiğini, yeni tutarın işveren maliyetini yüzde 30.5 oranında artırdığını, ancak bu maliyeti SGK pirim teşviklerinden yararlanarak yüzde 5’e düşürmenin mümkün olduğunu belirtti.

denizli-asgari-ucret-bilgilendirme-cetin-gunes

BU TEŞVİKLER MALİYETİ DÜŞÜRÜYOR
Güneş, yararlanılabilecek teşvikleri “İşsizlik Ödeneği Almaya Hak Kazanan Sigortalı İstihdamı Teşviği”, “6111 Sayalı Yasa Teşviği ”, “Özürlü İstihdamı Teşviği”, “İşbaşı Eğim Programı Teşviği”, “Ar-Ge Personel Teşviği” ve “Asgari Ücret Teşviği” sıraladı ve bunların yapılması durumunda yüzde 30.5’lik maliyetin yüzde 5’e çekilebileceğini ifade etti.
Asgari ücret teşviği ile ilgili bazı eksikliklerin olduğunu, ancak bunların genelgelerle giderilebileceğini anlatan Güneş, “Asgari ücret teşviğinde pirim esas gün sayısı dikkate alınmaktadır. Prim esas günlük kazancın 85 lirayı aşmaması gerekiyor. Prim esas gün sayısı ve günlük kazanç 2015’in SGK bildirimleri dikkate alınacak” dedi.

TEŞVİK UYGULANAMAYACAK DURUMLAR
Teşvikten yararlanamayacaklara da değinen Güneş, “Şirketler arası istihdamın kaydırılması, prime esas kazançların eksik bildirildiğinin tespit edilmesi, APHB’nin yasal süre içinde verilmemesi, sigorta primlerinin yasal süre içinde ödenmemesi, çalıştırılan kişilerin sigortalı bildirilmemesi, bildirilen sigortalının fiilen çalışmaması durumlarında teşvik hükümleri uygulanmayacak. Ayrıca, alınan teşvikler ise gecikme cezası ve zammı ile birlikte iade edilecek” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı