REKLAMI GEÇ

Başarılı kadınlar kooperatifçiliği anlattı

Başarılı kadınlar kooperatifçiliği anlattı

Türkiye ve dünyada kooperatifçilik konferansta ele alındı. Türkiye’nin ilk kadın kooperatifi olan Hanımeller ile Nevşehir Avanos Kadın Kooperatifi’nin kuruluş ve başarı öykülerinin ele alındığı konferansta konuşan Vali Yardımcısı Tuncay Engin, kendisinin de bir kooperatif mağduru olduğunu belirterek, “Yasal düzenlemeler ile kooperatiflerde aksayan noktalar ortadan kaldırılıyor” dedi.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 26 Ocak 2016 Salı, 13:06

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Denizli Valiliği, Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü, Denizli Ticaret İl Müdürlüğü, Denizli Ticaret Odası ve Alman Kooperatifleri Konfederasyonu Türkiye Temsilciliği (DGRV) işbirliği ile gerçekleştirilen “Kooperatifçilik Konferansı” Denizli Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi.

denizli-vali-yardimcisi-tuncay-engin-kooperatif-magduruyum-ic

Vali Yardımcısı Tuncay Engin, Ticaret İl Müdürü Abdullah Hasyıldırım, Hay-Koop Bölge Başkanı Mehmet Varol, DGRV temsilcisi Nilay Özdemir ile kadın kooperatifleri başkan ve ortaklarının katıldığı konferansta, Türkiye’de kooperatifçilik ele alındı.

VALİ YARDIMCISI DA KOOPERATİF MAĞDURU
Vali Yardımcısı Tuncay Engin, Türkiye’de kooperatifçiliğin çok eski olmasına rağmen bazı kötü örnekler nedeniyle her geçen yıl azaldığını belirterek, “Özellikle arsa ve konut kooperatifleri mağduru olmayan yoktur. Ben de mağdurlardanım. Ancak, son yapılan yasal düzenlemeler ile bu kötü imaj silinmeye ve boşlukların doldurulması hedeflenmektedir. Zaten kooperatifçilik o kadar kötü olsaydı, bugün kooperatifçilik tamamen silinmiş olurdu” diye konuştu.

denizli-vali-yardimcisi-tuncay-engin-kooperatif-magduruyum-abdullah-hasyildirim-ic

Vali Yardımcısı Engin, Türkiye’de 35 ayrı konuda 72 bin 563 kooperatif olduğunu ve 7 milyon 373 bin kişinin de kooperatif ortağı olduğunu belirtti.

denizli-vali-yardimcisi-tuncay-engin-kooperatif-magduruyum-abdullah-hasyildirim

AMACIMIZ SAYIYI ARTIRMAK DEĞİL MARKALAŞMAK
Ticaret İl Müdürü Abdullah Hasyıldırım ise, Türkiye’de kadınların aktif rol oynadığı kooperatifçilik konusunda farkındalık yaratmak için bir araya geldiklerini belirterek, “Amacımız kooperatif sayısını artırmak değil, kooperatifler aracılığı ile istihdam ve markalaşmayı sağlamak. Denizli’de her 10 kişiden 1’i kooperatif üyesi ancak, bu kooperatiflerin büyük bir çoğunluğu konut ve tarımsal alanlarda faaliyet yürütüyor” diye konuştu.

denizli-vali-yardimcisi-tuncay-engin-kooperatif-magduruyum-mehmet-varol

KOOPERATİF ORTAKLARININ YÜZDE 13’ÜNÜ KADINLAR OLUŞTURUYOR
Hay-Koop Birlik Başkanı Mehmet Varol da konuşmasında, Hay-Koop’un 280 tarımsal kooperatifin birleşmesiyle oluştuğunu belirterek, 43 bin 600 ortağı bulunan bir kooperatif olduğunu söyledi. Varol, ortaklarının yüzde 13’ünün kadınların oluşturduğunu da vurguladı.

denizli-vali-yardimcisi-tuncay-engin-kooperatif-magduruyum-abdullah-hasyildirim-İC-3

NEVŞEHİR’DEN GELDİLER
Nevşehir’de 2010 yılında faaliyete geçen ve 29 ortağı bulunan Avanos Kadın Girişimcileri Yardımlaşma ve Dayanışma Kooperatifi Başkanı Nurcan Sezer, Nevşehirli kadınların evlerinde ürettiği el işinden yemeğe kadar tüm ürünlerin pazarlanarak ekonomiye kazandırıldığı kooperatif ile ilgili bilgiler verdi.

Kooperatifin, aynı zamanda yeni girişimciler kazandırmak amacıyla kurslar açtığını da anlatan Sezer, “İki atölyemiz var. Atölyelerimizde ev hanımlarına yönelik kurslar düzenliyoruz. Evde ürettiğimiz her ürünü ekonomiye kazandırıyor, istihdam yaratıyoruz” dedi.

Kuruluş aşamasında zorluklarla karşılaştıklarını, azimli ve birbirine güvenen kadınlarla bir araya gelerek bu zorlukları aştıklarını vurgulayan Sezer, kadınlara “birleşin” çağrısında bulundu.

denizli-vali-yardimcisi-tuncay-engin-kooperatif-magduruyum-hanim-eller

TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDULAR
Türkiye’nin ilk kadın kooperatifi olan ve birçok ile örnek olan Hanımeller Kooperatifi Başkanı Emel Kaykan da kuruluş öykülerini katılımcılarla paylaştı. Kaykan, “Öykümüz 2002 yılında Denizli Belediyesi’nin arkasında kurulan stantlarda başladı. Ailemizle paylaştığımız mutfağımızda hazırladığımız ürünleri sırt çantalarımıza koyarak taşıdık, stantlarda halkımızla buluşturduk. Bu sayede sosyal hayatta yerimizi aldık. Üreten kadın farkındalık yaratan, hakkını savunan kadındır” diye konuştu.

denizli-vali-yardimcisi-tuncay-engin-kooperatif-magduruyum-nilay-ozdemir

Açılış konuşmalarının ardından Alman Kooperatifleri Konfederasyonu Türkiye Temsilciliği’nden Nilay Özdemir, Türkiye ve Dünya’da kooperatifleşme, kooperatifleşmenin istihdama katkıları konulu sunum gerçekleştirdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı