REKLAMI GEÇ

Böyle olursa yok oluruz!

DSO ve PAÜ kent sanayicisine yeni bir açılım sağlayacak elektrik laboratuarı için yurt dışından 100 bin avroluk kaynak buldu. Amaç kent sanayicisinin elektrik kullanımına yönelik önemli bir bilgisel gelişim sağlamaktı. Bununla ilgili yapılan ilk toplantıya hiçbir sanayicinin katılmayışı şok yarattı. DSO Başkanı Keçeci “Böyle yaparak yok olmaya mahkûm oluruz” diyerek üyelerini eleştirdi.

/ DENİZLİHABER / 26 Aralık 2007 Çarşamba, 01:00

Sanayinin en büyük girdi maliyetleri arasında bulunun enerjide kullanımın AB standartlarına çekilebilmesi amacıyla DSO ve PAÜ kafa kafaya verdi. Bu konuda üniversite bünyesinde b.ir laboratuar kurulması fikri ortaya çıktı. Laboratuar hem uzun vadede, Denizli’deki sanayi kuruluşlarında çalışan elektrik mühendislerini AB normlarında eğıitime tabi tutacak hem de daha ucuz enerji kullanımını sağlayacak makine projeleri üzerinde çalışacaktı. DSO yönetiminin tam destek verdiği proje için 100 bin avroluk malzeme alımına ihtiyaç vardı. PAÜ kapsamlı bir araştırma sonucunda elektrik sektörünün uluslar arası devleriyle iletişime geçip malzemeleri bedelsiz temin etmenin yolunu buldu.

İkili, kent sanayicisine bu müjdeyi vermek ve sanayinin enerji bölümlerinde görevli uzman personeli eğitmek için bir çalıştay yapma kararı aldı. Çalıştay aynı zamanda projenin işleyişi için bir yol haritasını da ortaya koyacaktı. Çalıştayın heyecanını duyan Almanya’dan bir Türk profesör dahi bu önemli başlangıca katılmak için soluğu Denizli’de aldı.

Bugün PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya üniversite ve odanın yetkin isimleri, farklı çevrelerden davetliler ve üniversite öğrencileri katılırken, gözler sanayicileri aradı.

Ancak hiçbir sanayicinin ilgi göstermediği toplantı bu yönüyle yeni bir gündem oluşturdu. Konuşmacılar konularını değiştirip mecburen ilgisizliğe değinmek zorunda kaldı.

Keçeci açtı ağzını yumdu gözünü!

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan DSO Başkanı, sözlerine Denizlili sanayicilere olan kırgınlığını dile getirerek başladı. Çalıştayın, PAÜ ve DSO işbirliğinde düzenlendiği halde, sanayicilerin bu etkinliğe ilgisiz kalmalarının kendisini çileden çıkardığını söyleyen Keçeci, kurumlar arasında işbirliği oluşturmayı amaçlayan çalıştaya, böylesine az bir katılımın son derece üzücü olduğuna vurgu yaptı. Sert bir üslupla sözlerini sürdüren Keçeci, “Çalıştaydan önce bizzat, sanayici dostlarımın yanına giderek onları buraya davet ettim. Fabrikalarında görev yapan teknikerler ve elektrik mühendisleri ile birlikte çalıştaya gelmelerinin, kendileri için çok faydalı olacağını belirttim. Fakat görüyorum ki, hiç kimse işbirliğine yanaşmıyor ve kendisini işbirliğine kapatıyor. Bilgiye önem vermeyen kurumlar, yok olmaya mahkûmdurlar! Prof. Dr. İsmail Kaşıkçı, Almanya’dan bu iletişim sorunun görüyor ve üniversitemizde bir etkinliğe katılarak, bildiklerini bizimle paylaşmak istiyor. Biz buna rağmen, çalıştayın kıymetini bilmiyoruz. Belki biraz ağır konuştum ama gördüğüm bu boş koltuklar içimi acıttı” diye konuştu.

Rektör ilgisizlikten şikâyetçi

Sanayicilerin ilgisizliği nedeniyle konuşma gündemini değiştiren PAÜ Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç da, üniversite ve sanayi arasında işbirliği oluşturulamamasından yakındı. Aradaki bağlantı kopukluğuna değinen Rektör Ardıç, “Biz Pamukkale Üniversitesi olarak, şimdiye kadar devletten 76 milyon Dolar yardım aldık. Yıllık 5 milyon YTL ciromuz ver ve kendi yarattığımız fondan toplam 694 proje gerçekleştirdik. 50 TÜBİTAK Projesi gerçekleştirdik ve halen 9 tanesini gerçekleştirme aşamasındayız. Ayrıca Denizli sanayisinin durumu da oldukça iyi. Tüm bunlara rağmen bir işbirliği oluşturulamıyorsa arada bir bağlantı, iletişim sorunu var demektir ve bu sorunun da bir an önce çözülmesi büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

Proje neler kazandıracaktı

Önemli proje sanayinin enerji kullanımının gerçekleştirildiği birimlerde görevli uzman personelin uzun süreli eğitimini ve enerji kullanımının AB standartlarına çekileceği yeni arayışlara olanak sağlamayı hedefliyordu. Böylelikle kent sanayicisinin sürekli olarak yakındığı yüksek enerji maliyetleri konusunda sanayi kuruluşlarının geliştirilmesi sağlanacak, bu konuda enerji maliyetlerinin aşağıya çekilmesi de mümkün olacaktı.

PAÜ ve DSO bunun için üniversite bünyesinde bir laboratuar kurma kararı aldı. Ünversite zoru başarıp laboratuar için gerekli 100 bin Avro’luk malzemeyi ücretsiz temin etmenin yolunu buldu.

PAÜ Rektör Yardımcısı ve Dekanı Prof. Dr. Halil Kumsar, bu işbirliğinin PAÜ ve Denizli Sanayisine ciddi katkılar sağlayacağının altını çizdi. Sunumda ayrıca, Avrupa standartlarında elektrik mühendisi yetiştirme girişiminin önemli bir ayağını oluşturan ve halen PAÜ’de kurulumu devam eden Elektrik Tesisleri Laboratuarı’nın tanıtımını da yapan Kumsar, yapılan çalışmaların sonunda büyük kazanımlar elde edileceğine dikkat çekti.

Dünya devleri ilgili, bizimkiler ilgisiz!

Kumsar, “Bu işbirliği çalışması, laboratuar, eğitim ve Ar-Ge konusunda ufkumuzu açacaktır. Elektrik Tesisleri Laboratuarı’nın kurulumu için, Avrupa’da faaliyet gösteren SIEMENS, ABB, BENDER, MOELLER gibi dünyaca ünlü elektrik ve enerji konularında hizmet veren şirketler, yaklaşık 100 bin Euro değerindeki laboratuar malzemelerini üniversitemize hibe etmişlerdir. Bu, üniversitemiz için büyük bir şanstır. Ayrıca daha sonra üniversite – sanayi işbirliği çerçevesinde Elektrik Makineleri, Güç Elektroniği ve Şebeke Koruması Laboratuarları kurmayı planlıyoruz. Bizim amacımız, üniversite ve sanayimizin problemlerini, akademik düzeyde ele alarak birer ‘SANTEZ’ projesi haline getirerek çözüme kavuşturmak” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı