REKLAMI GEÇ

Bu iş alkışlanır

Denizli’de, yıllarca kanalizasyonlara dökülen, çevre açısından olumsuz etki yaratan, ya da vicdansız gıda tacirleri tarafından toplanıp sağlık açısından riskli olmasına rağmen yeniden piyasaya sürülen bitkisel atık yağlar, sonunda insanlığa yararlı bir sektörde değerlendirilmeye başlandı. Çev-Sa tarafından toplanan yağlar, bio dizel üretiminde kullanılıyor.

/ DENİZLİHABER / 18 Mayıs 2007 Cuma, 00:00

Uzun yıllardır, başta lokantalar olmak üzere çeşitli kuruluşların bitkisel atık yağları, ya kanalizasyonlara, boş arazilere dökülüyor, çevresel tehdit oluşturuyor ya da daha da kötüsü bazı gözü paradan başka bir şey görmeyen tacirler tarafından gıda sanayinde yeniden gizli kapaklı kullanılıyordu.  Denizli’de artık, atık yağları, ekonomiye kazandıran bir firma var. Geçen yıl kurulan Çev-Sa (Çevre ve Sağlık) firması , yemek üreten fabrikaların, lokanta, turistik tesisler, hazır yemek firmaları, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının mutfaklarından toplayıp, bio dizel üretiminde kullanılmak üzere İstanbul’a gönderiyor. Bitkisel atık yağları, sadece bidonlar için depozito ücreti alarak toplayan Çev-Sa, hem çevrenin atık yağlardan zarar görmesini engelliyor hem de atık yağların ekonomiye kazandırılmasına aracılık ederek önemli bir katkı sağlıyor..
İlk olmanın avantajı ve dezavantajı
Girişimci bir kadın olan Nergül Atik tarafından Denizli’ye kazandırılan Çev-Sa,  geçen yıl  Kasım ayında kuruldu. 6 Şubat 2007’de, atık bitkisel yağ geçici depolama lisansı alan firma, gerekli tüm işlemleri tamamladıktan sonra, bitkisel atık yağları toplamaya başladı.  Asıl mesleği olan muhasebeciliği hiç yapmayan ve bir dergide, bitkisel atık yağların bio dizel üretiminde kullanılmasıyla ilgili haberi okuduktan sonra bu işe girmeye karar veren Nergül Atik, Denizli’de bu alanda hizmet veren ilk ve tek firma olmanın hem avantajlarını hem de dezavantajlarını yaşadıklarını söyledi. Atik karşılarına, ‘Biz de tam sizin gibi atık yağlarımızı teslim edeceğimiz bir yer arıyorduk’ diyenlerin yanı sıra ‘Atık yağımı parayla satıyorum, size niye bedavaya vereyim’ diyenlerin de çıktığını belirterek, “Bizden kimyasal atık yağları da almamızı isteyen bile oluyor. Ancak bizim lisansımız sadece bitkisel atık yağları toplamak için geçerli” diyor.  
Hedef ayda 35 ton
Mayıs ayı itibariyle, atık bitkisel yağları toplamak üzere 90 firmayla sözleşme yaptıklarını belirten Nergül Atik, bu rakamın Lokantacılar Odası’na bağlı 700 lokantanın bulunduğu Denizli’de, çok düşük olduğunu söylüyor. Şubat ayından bu yana 7-8 ton civarında atık yağ depoladıklarını ifade eden Atik, “Depolama alanında, 10 ve 12 tonluk, iki tankerimiz var. İzmir, Denizli ve Uşak’ta toplama noktamız var. Afyon ve Nazilli’de de noktalar oluşturacağız. Hedefimiz, sadece Denizli’den aylık 30–35 ton atık yağ toplamak” diye konuştu.  
Bio-dizel üretiminde kullanılıyor
Denizli’de, atık bitkisel yağ toplama konusunda tek lisanslı firma olduklarını vurgulayan Atik, “Bu işe 50 milyar liralık yatırım yaptık. Zafer Mahallesi’nde hizmet veriyoruz. Bitkisel Atık Yağların Kontrol Yönetmeliği’ne göre firmalara, temiz, hijyenik, standart bidonlar temin ediyoruz. Firmalar bidonları dolduruyor ve sertifikalı şoförümüz depoya getiriyor. Atık yağların 3 ay depolanma izni var. Depolarımız dolunca da yine lisanslı araçlar ile atık yağlar, bio dizel üretiminde kullanılmak üzere İstanbul’daki Ezici Bio Dizel’e gönderiliyor. Biz de bu firmayla litre başına yaptığımız anlaşmaya göre ücret alıyoruz” dedi.
‘Kaçak toplayanlar da var’
Bitkisel atık yağların toplanmasında, firmalardan hizmet bedeli talep etme hakları olmasına rağmen, bir bedel almadıklarını, sadece bidonlar için depozito aldıklarını ifade eden Atik, “Denizli’de, atık yağ toplama sertifikası olmamasına rağmen, kaçak yağ toplayanlar var. Biz ise sertifika almak için 7-8 ay uğraş verdik. Bu durumda, haksız rekabete uğruyoruz. Hatta, atık yağları almak için para bile verenler var” dedi.
 
‘Bu bir soykırım’
Atık yağların çevreye atılmasının ya da kanalizasyonlara dökülmesinin, çevreye büyük zarar verdiğine de dikkat çeken Atik, “Türkiye’de yılda 450 bin ton yağ atılıyor. Bu yağlar, kansorejen madde içeriyor. Çocuklar ve çevre risk altında. Çok kaliteli görünen lokanta ve fastfoodlardan simsiyah yağ gelebiliyor. Acil denetim şart. Özellikle, kullanılmış yağlar, yemeklerin içine tekrar karıştırılıyor. Bu bir soykırım. Çocuklarımın kötü bir çevrede yaşamalarını ve sağlıklarından olmalarını istemiyorum. Bir yağ, iki kereden fazla kullanılmamalı. Yağ, yandıktan sonra kanser yapıcı özellik kazanıyor” dedi. 
‘Evlerdeki yağlar da toplanacak’
Atik, 2008 yılından itibaren, belediyelerin denetiminde evlerdeki atık yağların toplanmasının da gündeme geleceğini belirterek, “Belediye, bizden talep ederse evlerdeki atık yağları da toplarız. Belediyelerin bu konuya daha duyarlı olmasını istiyoruz. Belediyelerden destek ve denetim bekliyoruz. Atık yağların biriktirilmesi aslında bir zorunluluk. Bu konuda, Bitkisel Atık Yağlar Kontrol Yönetmeliği’ne göre, Denizli’deki tüm belediye, kurum ve kuruluşlara, atık yağlarını biriktirmeleri gerektiğine dair yazı gönderildi. Umarım herkes, çevre açısından önemli olan bu konuya duyarlılık gösterir” dedi. 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı