REKLAMI GEÇ

Çorap gibi cep değişimi

Üretimde Avrupa’yı yakalayamadık ama tüketimde maşallah üstümüze diyecek yok. Yapılan bir araştırma Avrupalıların 2 Yılda, Türklerin ise 6 ayda cep telefonunu yenilediğini ortaya çıkardı. Ancak geçtiğimiz yıllarda satış rakorlarının kırıldığı Denizli’de cep telefonu piyasası bu yıl durgunlaştı.

/ DENİZLİHABER / 25 Mayıs 2007 Cuma, 00:00

Cep telefonu satışında ülke genelinde her ne kadar artış gözlemlense de Denizli’de bu satış grafiği geçen yıla oranla daha da düşmekte. Her geçen gün yeni marka ve modellerin çıkmasıyla piyasada bir kararsızlık oluştuğunu arz talep dengesinin hemen değiştiğini kaydeden Sarıkayalar Turkcell Extra Mağaza Müdürü Ahmet Çubukçu, bu duruma artık alıştıklarını söyledi. Piyasanın geçen yıla göre daha durgun olduğunu da sözlerine ekleyen Çubukçu, seçim sonrası sektörde yeni bir hareketin başlamasını beklediklerini söyledi.

Çubukçu: “Ülkemiz cep telefonu satışlarında Dünya genelinde birinci sırada yer alıyor. İlimizde de bu durum hemen hemen aynı. Denizli kişi başına düşen telefonda ülkenin liderliğine oynuyor. Ancak satışlar, piyasadaki canlılık her geçen gün daha da yavaşlamakta. Durum böyle olunca bizlerde, telefon markaları ve operatör firmaların ortak kampanyalarıyla satışlarımızı hızlandırıyoruz. Bunların yanı sıra artık vatandaşlarımızın da gücü kalmadı. Fiyatların ucuzlamasına ve kampanyaların olmasına rağmen vatandaşın istediği telefonu alacak durumu kalmadı. Bir de sektördeki rekabet ortamı piyasayı iyiden iyiye altüst etti” dedi. Denizlili vatandaşların cep telefonlarındaki taleplerinden de bahseden Çubukçu: “Genç kesim genelde, kameralı, internetli ve buna benzer çok özellikli ve gösterişli telefonları talep ederken, orta yaş grubu ise sadece genel amaçlara uygun cep telefonları talep etmekte. Bizlerde her iki kesime de uygun marka ve modelleri bünyemizde bulundurmaya çalışıyoruz” dedi.

Dev araştırmanın ilginç sonuçları

Modaya ve teknolojiye olan merakıyla öne çıkan Türk insanı, cep telefonu değiştirmede Avrupa ortalamalarını altüst etti. Telekomünikasyon Kurumu’nun Türk halkının cep telefonu kullanımı alışkanlıklarını belirlemek üzere yaptığı araştırma ilginç bir gerçeği ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, Avrupa’da cep telefonları ortalama 2 yıl kullanılırken, Türkiye’de kullanıcıların yaklaşık yüzde 20’si 6 ayda ya da en geç bir yıl içinde cep telefonunu değiştiriyor. Telekomünikasyon Kurumu’nun “Sabit ve Mobil Telefon Kullanıcılarının Profili ve Eğilimlerinin Belirlenmesi” adı altında 61 ilde 4 bin 322 hanede yüz yüze görüşülerek yaptırdığı araştırmaya göre, kullanıcıların yüzde 26’sı teknolojiyi takip etmek ve beğendiği markaya sahip olmak için yeni cihaz satın alıyor ve her evde ortalama 2 cep telefonu kullanılıyor. Cep telefonundan günde kesintisiz 15 dakikadan fazla konuşmamaya özen gösteren abonelerin en az yüzde 6’sı 6 ay içinde operatörünü değiştirmeyi planlıyor.

Yüzde 83’ümüz cep’li

Araştırmanın özellikle cep telefonu kullanımıyla ilgili bölümünde çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Katılımcıların yüzde 83’ü hanelerinde cep telefonu bulunduğunu, yüzde 17’si ise cep telefonuna gereksinim duymadığını belirtti. Hanelerde ortalama 2,18 kişinin cep telefonunun bulunduğu belirlenirken, cepten cebi aramak gerektiğinde katılımcıların yüzde 45’i bu durumda cep telefonunu kullandığını, yüzde 8’i cepten yazılı mesaj gönderdiğini, yüzde 6’sı çaldırıp kapattığını, yüzde 33’ü ise her ne durumda olursa olsun kısa konuşmaya çalıştığını bildirdi. Araştırmaya göre, cep telefonu kullanıcıları, GSM operatörünü belirlerken öncelikle kapsama alanına, sonra hizmet kalitesine, daha sonra da tarife paketine bakıyor. Araştırmaya katılan cep telefonu kullanıcılarının yüzde 69,5’i operatöründen memnun olduğunu belirtirken, operatörünü değiştirenlerin yarısı ise artık eski hattını kullanmadığını söylüyor.

Tarife farkı yok

Katılımcılara, operatörlerle ilgili gelecekteki düşünceleri de soruldu. Bunların yüzde 6’sı önümüzdeki 6 ay içinde operatörünü değiştirmeyi planladığını, yüzde 17’sinin operatör değişikliğinin şartlara bağlı olduğunu, yüzde 77,2’si ise değişiklik yapmayacağını belirtti. Araştırmada, cep tarifelerinin belirlenmesinde nelerin dikkat edildiği ölçülürken, kullanıcıların yüzde 48’inin “Arkadaş ve aile çevresinin aynı tarife paketinde olmasına”, yüzde 43,6’sı “arama ücretlerinin uygunluğuna”, yüzde 2.7’si “promosyon ve hediyelere” dikkat ederek tarife belirlediği saptandı.

Seçimde 5 etken

Cep telefonu seçiminde ise kullanıcıların 5 özelliğe dikkat ettikleri belirlendi. Kullanıcılar cihaz alırken sırasıyla markasına, batarya süresine, fiyatının ucuz olmasına, kullanım kolaylığına ve servis imkânına bakıyor. Yaş ilerledikçe cep telefonunu değiştirmeme eğilimi ağırlık kazanırken, erkeklerin kadınlara göre daha sık telefon değiştirdikleri, eğitim durumu ile gelir, sosyo-ekonomik düzey yükseldikçe cihazlarını değiştirme oranının arttığı tespit edildi. Cep telefonunu değiştirme sıklığı incelendiğinde kullanıcıların yüzde 7,8’i 6 ay içinde, yüzde 11,6’sı ise en geç bir yıl içinde cihazını değiştirdiğini belirtti. Kullanıcıların yüzde 13,8’i satın aldığı cihazı 2 yıl kullandıktan sonra değiştirdiğini, yüzde 23,6’sı iki yıldan fazla kullandıktan sonra değiştirmeyi tercih ettiğini, yüzde 43’ü ise ilk aldığından itibaren cihazını hiç değiştirmediği yönünde görüş bildirdi. Araştırmaya göre, cep telefonu kullanıcılarının yüzde 67,5’i cepten çok uzun süre konuşmamaya özen gösteriyor. Günlük en uzun kesintisiz konuşma süresi ise 15 dakikayı geçmiyor.

Değiştirme nedeni yenilikler

Cep telefonlarını değiştirme nedenlerine bakıldığında, kullanıcıların yüzde 14,4’ünün teknolojiyi takip edebilmek, yüzde 11,3’ü beğendiği markaya sahip olabilmek için cihazını değiştirdiği anlaşıldı. Katılımcıların yüzde 10,7’si cihazının ekonomik ömrünün dolmasını, yüzde 5,6’sı ekonomik değerini daha fazla kaybetmemesini, yüzde 35’i ise arızalanması gerekçesiyle cihazını değiştirdiğini bildirdi.

Ortalama fatura 10–50 YTL

Araştırmaya göre, telefon kullanıcılarının yüzde 50’si cep telefonu konuşma ücretlerinde yapılacak indirimlerin sabit telefon kullanımını azaltacağını düşünüyor. Araştırma, Türkiye’deki aylık sabit ve cep telefonu kullanımı konusunda da ilginç bir tabloyu ortaya çıkardı. Hanelerde aylık ortalama sabit ve cep telefonu giderleri karşılaştırıldığında, sabit telefon abonelerinin yüzde 75’i ayda 10–50 YTL arasında ödeme yapıyor. Cep telefonu abonelerinin ise yüzde 69’u 10 YTL ile 50 YTL arasında fatura ödüyor. Kullanıcıların yüzde 73’ü, telefon görüşmelerini aradıkları numaranın mobil ya da sabit olmasına dikkat ederek gerçekleştiriyor. Telekomünikasyon müşterilerinin yüzde 67’si sabit telefon hizmetlerinde ödedikleri ücretin karşılığını aldığını düşünüyor. Bu oran cep telefonu hizmeti söz konusu olduğunda yüzde 72’ye çıkıyor.

‘Sağlığa zararlı’ ama..

Tüm telefon kullanıcılarının yüzde 60’ı cep telefonlarının “sağlık üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu” düşünüyor. Yüzde 12,8’i olumsuz etkisi olmadığını belirtirken, yüzde 27,5’inin bu konuda bilgisi bulunmuyor. Bu bağlamda, kullanıcıların yüzde 23’ü cep telefonlarını hayati organlarına yakın yerlerde taşımamaya özen gösteriyor, yüzde 22’si ise cep telefonlarını mümkün olduğunca çocuklardan uzak tutuyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı