REKLAMI GEÇ

DEGİAD’dan karamsar açıklama

Hükümetin kuraklıktan, AB’ye, yatırımların üzerindeki yüklerden su yasasına kadar birçok konuda çalışma yapılmasını beklediklerini belirten Erdem, “Hükümetten tatmin edici programlar bekliyoruz” dedi.

/ DENİZLİHABER / 4 Ekim 2007 Perşembe, 00:00

Denizli Genç İşadamları Derneği Başkanı Ercüment Erdem, yaptığı açıklamada, iş dünyasının hükümetten beklediklerini ortaya koydu. Açıklamasında birçok konuya değinen erdem, tüm bu konularda tatmin edici bir program yapılması gerektiğini söyledi.

‘Bekleme havası sürüyor’

Ekonomik büyümenin yavaşladığını, istikrar tedbirlerinin zamanında alınmadığını ifade eden Erdem, “Cari açığın büyümesi sonucu sanayici ve işadamında tedirginlik yaratmaya başlamıştır. Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler dolayısıyla her kesimde başlayan bekleme havası, seçimlerin üzerinden 2 ay geçmesine rağmen devam etmektedir” dedi.

‘Türkiye’nin beklemeye tahammülü kalmadı’

Türk sanayicisi ve işadamının, önünü görebilmek için biran önce gerekli tedbirlerin alınmasını beklediğini dile getiren Erdem, “Kaldı ki sadece iş dünyasının değil tüm Türkiye’nin beklemeye tahammülü kalmamıştır. Yeni özgürlükçü anayasa ile birlikte, vakit geçirilmeksizin vergi reformuna-sosyal güvenlik reformuna başlanmalı ve Avrupa Birliği ile ilgili çalışmalara hız kazandırılmalıdır” diye konuştu.

‘Sanayici yatırımdan korkar hale geldi’

Üretimin ve ihracatın artırılması gerektiğini ifade eden Erdem, “Sanayicinin endişeleri sadece ulusal bazda değil, yerel bazda da ticaret ve sanayiye hakimdir. Bir sanayi kenti olan Denizlimizde, sanayici yatırım yapmaktan korkar hale gelmiştir. Ne yazık ki halen vergi ve sosyal güvenlik gibi yüklerde bir rahatlama görülmemiştir. Bu hususta DEGİAD olarak her platformda yakınmalarımızı dile getirmekteyiz. Ne var ki istihdam maliyetleri konusunda hala tatmin edici bir gayret gözlemleyememiş bulunmaktayız” dedi.

‘AB hayali gündemden düştü’

Avrupa Birliği hayalinin de ülke gündeminden düştüğünü belirten Erdem, “Oysa Türkiye, seçimini Avrupa Birliği’nden yana yapmıştır. Bu yoldan dönüş düşünülemeyeceğine göre bu yavaşlamaya anlam vermek imkansızdır. İlk günkü heyecan ve şevk gün geçtikçe kaybolmaktadır. Yapılan araştırmalarda Türk halkının Avrupa Birliği üyeliğini isteme oranı yüzde 70-75 iken şimdilerde bu oran yüzde 40-45’e düşmüştür. Konunun halkın gündemindeki yerini yitirmesi üzücüdür. Bu konuda yeni hükümetten istikrarlı ve inandırıcı bir hareket görmeyi beklemekteyiz” dedi.

‘Kuraklık ciddiye alınmıyor’

Kuraklığın Türkiye’de ciddiye alınmadığını ve artık artık mısır, buğday, arpa, pamuk ithal edilmeye başlandığını hatırlatan Erdem, “Küresel ısınmanın etkisini en fazla hissedebilecek ülkelerden birinin Türkiye olduğu malumdur. Buna rağmen bu konuda hamasi söylemlerden öteye gidilmemektedir. Topraklarımız hızla çölleşmekte, tarım arazilerimiz azalmakta, su kaynaklarımız kurumaktadır. Tehlike bu denli gözle görünür halde iken hala Türkiye’de bir ‘Su kullanım-yönetim yasası’ yoktur. Oysa biran evvel gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır” diye konuştu.

‘Çiftçi küstürüldü’

Erdem, “Eğitimler ve caydırıcı tedbirlerle halkın bilinçlendirilmesine ağırlık verilmelidir. Küresel ısınma ve çölleşme şehrimizi de etkilemektedir. Denizlimiz ovaları ile tarıma elverişli il olmasına rağmen yanlış politikalar sonucu şehrimizde tarım gerilemiş, tarım yapılan alanlar azalmış, çiftçiler küstürülmüştür. Denizlimizin toprak haritasının çıkartılması çalışmaları hızlandırılmalı, her toprağa uygun ürünler ekilmelidir” dedi. Erdem, “Tüm Türkiye yukarıda sıraladığımız sorunların farkındadır. Ancak farkındalık eyleme yansımadığı sürece manasızdır. Bu yüzden yeni hükümetten tatmin edici çalışma programlarını beklemekteyiz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı