REKLAMI GEÇ

Denetime belgesizlik engeli

Denizli Lokantacılar Odası, üyelerini DTO’ya kaptırmaktan şikayetçi. Son bir yıl içerisinde 100’e yakın üyesini kaybeden oda, ustalık belgesine gerek olmadan DTO’ya üye olabilen, işyeri açabilen ve yemek üzerine iş yapan işletmeleri denetleyemiyor.

/ DENİZLİHABER / 26 Eylül 2007 Çarşamba, 00:00

Ustalık belgesine gerek duymaksızın, yemek sektöründe çalışan firmalar, DTO’ya üye olmayı tercih ediyor. Bu işyerleri, böylece hem Denizli Lokantacılar Odası’nın denetiminden çıkmış oluyor hem de ustalık belgesi olmadan da işyerlerini çalıştırabiliyorlar. Bu durumdan son derece rahatsız olan Denizli Lokantacılar Odası, konuya çözüm getirmek için harekete geçmişse de henüz bir sonuca ulaşamadı. Şu anda 600 üyeye sahip olan odanın, bir sene içerisinde 100’e yakın üyesi DTO’ya kaydı.

Denizli Lokantacılar Odası Başkanı Kamil Yaşar Güleç, “Mesleki Eğitim Kanunu’nda, ‘Ustalık gerektiren işlerde, ustalık belgesi istenir’ diyor. Ustalık belgesi olmayan ancak lokantacılık yapanlar, bizim odaya kayıt olmak yerine Denizli Ticaret Odası’na kayıt olmayı tercih ediyorlar. Bu konuyu, odamızın hukuk işleriyle görüşüyoruz. Bu iş, Eskişehir’de büyük çatışmaya dönüştü ve durduruldu” dedi. Güleç, “Biz, esnaf ve sanatkarı temsil ediyoruz. Bizim üyelerimize, bizim kriterlerimiz uygulanır. DTO, lokantacılık yapan, yemek işiyle uğraşan ama kendisine üye olanları mesleki açıdan denetleyemiyor. Biz de onları bizim alanımızda faaliyet göstermelerine rağmen denetleyemiyoruz. Üyemiz olmadıkları için denetim yapamadığımız ve yemek satan işyerlerinde, kalitesiz üretim yapıldığını biliyoruz. Örneğin 1 liraya et döner satıyorlar ve bir et dönerde < ?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />50 gram et olması gerekirken 16 gram çıkabiliyor” dedi.

Bu durumun düzeltilmesi için DTO yazı yazdıklarını ve lokantacılık yapanları odalarına neye dayanarak üye yaptıklarını sorduklarını belirten Güleç, DTO’dan gelen cevapta, “25934 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, Oda Muamelat Yönetmeliği’ndeki ‘Talep üzerine kayıt’ maddesine istinaden kayıt yapıldı. Ayrıca yine aynı yönetmeliğin 7. maddesinde ticaret siciline tescil edilmiş olup da odaya kayıt yükümlülüğünü yerine getirmeyenlerin resen üye kaydını yapabileceği belirtmektedir” denildiğini söyledi. Güleç, “Ticaret Odası’na üye olanları denetleyemiyoruz. Biz, kendi üyelerimize kurs veriyoruz, ustalık belgesi aldırıyoruz. DTO’ya üye olanlar ise ustalık belgesi almıyor. Bu da adaletsizlik yaratıyor. Bu durum hem üretimin sağlıklı yapılıp yapılmadığını denetlememizi engelliyor hem de üyemiz olmadıkları için bu firmaları daha üst düzeylere taşımak için çalışma yapmamız imkansız oluyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı