REKLAMI GEÇ

Denizli borcuna sadık

Denizli borcuna sadık

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, 2015’in Ocak-Ağustos döneminde 490 bin çek için 17,6 milyar liralık karşılıksız işlemi yapıldığını belirterek, bunun ekonomik durgunluğu açıkça ortaya koyduğunu söyledi. Denizli rakamlarını da değerlendiren Keçeci, Türkiye ortalamasının altında gerçekleşen karşılıksız işlemiyle Denizlili tüccarın borcuna sadık olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Eylül 2015 Salı, 09:40

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, 2015’in Ocak – Ağustos döneminde 490 bin adet çek için 17,6 milyar liralık karşılıksız işlemi yapıldığını belirten Müjdat Keçeci, 2,5 milyar liralık 94 bin çek daha sonra ödendiğini söyledi. Aynı dönemde bankalara ibraz edilen 15 milyon çekin parasal tutarı 429 milyar lirayı bulduğunu anlatan Keçeci, “Açıklanan karşılıksız çek verileri, ekonomideki durgunluğu açıkça ortaya koydu. 2015’in ilk 8 ayında karşılıksız çek adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı ise yüzde 49 arttı” dedi.

AĞUSTOS AYINDA DENİZLİ’DE 472 ÇEK KARŞILIKSIZ ÇIKTI
Ağustos ayında ticarette önemli yere sahip olan sanayi kentlerinin karşılıksız çek oranın hızla yükseldiğini dile getiren Keçeci, “Sanayi kentlerimizden Gaziantep’in karşılıksız çek rakamı 1.854, Kayseri’nin 1.333, Konya’nın 1.148, Kahramanmaraş’ın 711 iken Denizli’nin 2015 Ağustos ayı karşılıksız çek adedi 472 ile sınırlı kaldı. Yıllık 3,5 milyar dolarlık ihracatı ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan illeri arasında 8. Sırada yer alan Denizli’de karşılıksız çek oranı oldukça düşük seviyede. Diğer sanayi kentlerimizle karşılaştırdığımızda Denizli’nin gayet iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

DENİZLİLİ TÜCCAR BORCUNA SADIK
Denizlili tüccarın borcuna sadık olduğunu belirten Keçeci, “Kredilerin takibe düşme oranında olduğu gibi karşılıksız çeklerde de Denizli Türkiye ortalamasının altında. Bu senenin Ağustos ayında, Türkiye geneli karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen toplam çeklere oranı 3,7 iken Denizli’nin 2015’in Ağustos döneminde 2,0 seviyesinde gerçekleşmiş. Mevzuatta yapılan değişikliklerden sonra çek, güvenilir bir ödeme aracı olmaktan çıktı ancak ne yazık ki ticari teamüller kolay kolay değişmiyor. Bu nedenle çek, vadeli bir ödeme aracı olarak kullanılmaya devam ediyor. Özellikle Güney sınırımızdaki sıcak gelişmelerden çok etkilenen sanayi kentlerimizde, karşılıksız çek oranlarında ciddi bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Denizli’nin bu konuda da stabil olduğunu; hatta Türkiye ortalamasıyla karşılaştırıldığında iyi bir seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Bu durgun piyasada Denizli adına olumlu yöndeki bu gelişmeye sevinebiliriz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı